ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η επίσκεψη Μητσοτάκη, τα… τζαρτζαρίσματα υποψηφίων, το υπουργικό κοστούμι Δημοσχάκη, η… ζαρτινιέρα και τα Ζωνιανά

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η επίσκεψη Μητσοτάκη, τα… τζαρτζαρίσματα υποψηφίων, το υπουργικό κοστούμι Δημοσχάκη, η… ζαρτινιέρα και τα Ζωνιανά

Κόσμος και ντουνιάς βρέθηκε χθες κοντά και δίπλα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποίησε προεκλογική επίσκεψη στον νομό Έβρου, διασχίζοντας όλες τις πόλεις του Έβρου.

Αυτή την φορά επέλεξε, όπως συνηθίζει άλλωστε τον τελευταίο καιρό, να έχει επαφές και να απευθυνθεί στον απλό κόσμο και όχι σε θεσμικούς φορείς. Γι’ αυτό και οι ομιλίες του ήταν ολιγόλεπτες, στα όρθια και αφού παντού τον προλόγιζε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ (τελικά υπάρχει ο ¨εξαφανισμένος”) Άκης Παρασκευόπουλος.

Πολλά… scren και τζαρτζαρίσματα

Είπαν και δυο-τρία λόγια κάποιοι δήμαρχοι, όπως της Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και του Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης. Αυτό που διέκριναν πάντως όσοι ακολούθησαν την διαδρομή του κ.Μητσοτάκη, από τις Καστανιές στη Βύσσα και στη συνέχεια σε πλατεία της  Ορεστιάδας, στο Διδυμότειχο, το Σουφλί αλλά και στην Αλεξανδρούπολη ήταν κάτι που έχει σχέση με… αθλητισμό.

Πολλοί ήταν αυτοί που διαγκωνίστηκαν προκειμένου να βρίσκονται δίπλα του τόσο στα τηλεοπτικά πλάνα, όσο και στις φωτογραφίες. Πρώτοι απ’ όλους φυσικά οι έξι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στον Έβρο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά και ανθρώπινο. Μιλάμε ότι τα… screen, όπως λέμε στο χωριό μου, το Παλιούρι Διδυμοτείχου μιλώντας για μπάσκετ, αλλά κοίτα τζατζαρίσματα, έδιναν και έπαιρναν.

Όλοι ήθελαν να βρεθούν δίπλα στον Πρόεδρο του κόμματος και φυσικά ανέβαζαν αβέρτα στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook, στιγμιότυπα και φωτογραφίες, μαζί με τα ανάλογα σχόλια. Τόσα τζαρτζαρίσματα δεν έκανα ούτε εγώ που ήμουν “τσεκούρι”, όταν έπαιζα ποδόσφαιρο στην Θύελλα Παλιουρίου του χωριού μου, αλλά και στον ΟΦ Ισαακίου, του οποίου δεν την τιμή να φορέσω τη φανέλα πριν από πολλά χρόνια.

Με αυτόν ήταν πολύ προσεκτικοί

Μην κοιτάτε που τώρα έχω γίνει σαν… βαρελάκι από το πολύ φαγητό, τότε ήμουν… στυλάκι. Μια και αναφέρθηκε στο Ισαάκιο και αφού από εκεί κατάγεται ο μοναδικός εν ενεργεία βουλευτής της Ν.Δ, ο Τάσος Δημοσχάκης, να επισημάνω κάτι που διαπίστωσαν όλοι. Ότι αυτόν κανένας από τους πέντε συνυποψηφίους του στις εθνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 7 Ιουλίου, δεν τόλμησε ούτε να… σκρινάρει και ούτε να τζαρτζάρει.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα τον κοιτούσε με εκείνο το… αυστηρό βλέμμα και επίσης, όλοι γνωρίζουν τι έπαθε ο Κώστας Χατζημιχαήλ που βγήκε και πήρε δημόσια θέση για τον Χρήστο Μέτιο και τον Χρήστο Τοκαμάνη στο Διδυμότειχο. Θεώρησε ότι “καπέλωσε” τον… υποφαινόμενο και τον ομιλών (έτσι αποκαλεί τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ) και  ενώ ήταν σίγουρος ότι θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, ξαφνικά βρέθηκε εκτός.

Είδα πάντως κατά την επίσκεψη στις Καστανιές και συγκεκριμένα στο φυλάκιο 1 κατά την ενημέρωση από τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, αυτός που εμφανίζονταν ως ειδήμων περί των στρατιωτικών, ήταν ο κ.Δημοσχάκης. Προφανώς επειδή είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας.

Ετοιμάζει υπουργικό κοστούμι

για το Εθνικής Άμυνας

Υπήρχαν βέβαια εκεί ένας πρώην Στρατηγός και μάλιστα από τους πιο πετυχημένους, ο συνυποψήφιός του Παναγιώτης Φαραντάτος, αλλά και ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΟΝΝΕΔ, ο νεαρός Χρήστος Δερμεντζόπουλος, επίσης υποψήφιοι βουλευτές στο νομό Έβρου. Εξάλλου ο Τάσος Δημοσχάκης αλλά και οι άνθρωποι του, δεν το κρύβουν ότι ετοιμάζει… υπουργικό κοστούμι.

Φιλοδοξεί και προαλείφεται να πάρει υπουργική θέση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στέλνει συνέχεια μηνύματα σε κάποιους να μην… ράβουν υπουργικά κοστούμια, αλλά ο κ.Δημοσχάκης το θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως θα πάρει κυβερνητικό πόστο.

Μάλιστα επικαλείται την θητεία του ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 2006 ως το 2008 και την θεωρεί επιτυχημένη. Άσχετα αν εκείνη η περίοδος είναι μία… πονεμένη ιστορία, γιατί συνέδεσε την παρουσία του στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με δυο υποθέσεις που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΛ.ΑΣ όσο και την Κυβέρνηση.

Η “υπόθεση της ζαρντινιέρας”

Αρχικά η περίφημη υπόθεση της… ζαρντινιέρας. Ξέρετε, με τον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, τον οποίο οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν στη Θεσσαλονίκη και τελικά δικαιώθηκε από τα δικαστήρια που υποχρέωσαν το ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει αποζημίωση 450 χιλιάδες ευρώ.

Είχε βγει τότε ο Τάσος Δημοσχάκης και είχε πει ότι “Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης”, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση της αστυνομίας που ανέφερε πως ο φοιτητής  “έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί”. Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως “η υπόθεση της ζαρντινιέρας”.

Έγινε τεράστιος χαμός στα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο εκείνο τον καιρό αλλά και στη συνέχεια με συχνές αναφορές κάθε φορά που ακούγονταν το όνομα του κ.Δημοσχάκη, σε αυτό το περιστατικό. Επίσης, ο “Στρατηγός” όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, ήταν στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ το 2007, όταν έγινε εκείνο το περίφημο φιάσκο με την επιχείρηση της αστυνομίας κατά των εμπόρων ναρκωτικών στα Ζωνιανά.

Το φιάσκο των Ζωνιανών

Τότε όπου τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας μάλιστα, ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης πάρα πολύ σοβαρά και αφού νοσηλεύτηκε επί χρόνια τελικά πέθανε το 2015 στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αφού νοσηλεύονταν επί χρόνια.

Τότε είχαν κατηγορηθεί και υψηλόβαθμοι αστυνομικοί για πλημμελή σχεδιασμό της επιχείρησης, ενώ ο κ.Δημοσχάκης είχε μεταβεί στην Κρήτη για την συγκεκριμένη υπόθεση που επίσης συνέβη επί των ημερών του. Στα δυο χρόνια της παρουσίας του ως Αρχηγός, αυτές οι δυο υποθέσεις συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δυο παραδείγματα που επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προβληματίσουν όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα για ενδεχόμενη υπουργοποίηση του. Πολλοί πρώην αλλά και εν ενεργεία συνάδερφοι του, αναφέρουν πως δεν έκανε τίποτα ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ για τον Έβρο.

Ούτε για τον Έβρο έκανε τίποτα

Θα μπορούσε να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα της Αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα, μια και υπήρχε χώρος και μελέτες και δεν το έκανε. Ούτε και για την στέγαση της Αστυνομίας στο Διδυμότειχο προσέφερε κάτι ουσιαστικό. “Με επερωτήσεις και κοινοβουλευτικές αναφορές που αναφέρει στην προεκλογική του ρητορική προβλήματα δεν λύνονται”, λέει ένας παλιός του συνάδερφος στην αστυνομία.

Εγώ βέβαια όλα αυτά τα θεωρώ κακίες και δεν συμφωνώ με όλους αυτούς. Κακεντρεχείς είναι και φοβούνται ότι θα… σαρώσει σε ψήφους, γιατί ακόμα και αν δεν τον ψηφίζουν κάποιοι Νεοδημοκράτες επειδή τον κατηγορούν για την στάση του στις δημοτικές εκλογές, θα πάρει ψήφους από Πασοκτζήδες. Είναι γνωστό εξάλλου ότι βοήθησε ώστε να εκλεγεί ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Τηρώντας κοινή γραμμή με τον πιο ανίκανο και άχρηστο δήμαρχο που υπήρξε ποτέ στο Διδυμότειχο, τον Παρασκευά Πατσουρίδη. Πάντως αυτή την φορά ο κ.Δημοσχάκης δεν κατάφερε να πάει στο χωριό του, το Ισαάκιο που χθες μάλιστα είχε και πανηγύρι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έκανε παλαιότερα με άλλον Πρόεδρο του κόμματος, τον Κώστα Καραμανλή, όταν επισκέφθηκε την περιοχή μας.

Η Χρύσα τον υποδέχθηκε στο χωριό της

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ πήγε στο χωριό μας άλλης υποψήφια βουλευτού στις επικείμενες εκλογές, της Χρύσας Μπαχαρίδου. Βρέθηκε στη Νέα Βύσσα, προκειμένου να δει από κοντά τον πολύ δραστήριο Συνεταιρισμό Σκορδοπαραγωγών και να ενημερωθεί για την δράση του, από τον φίλο μου Πρόεδρο Τάσο Γιακμογλίδη.

Σας το είχα γράψει και άλλη φορά. Κάποιοι να μην υποτιμάτε τη νεαρή υποψήφια βουλευτή και τη δουλειά που έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό σε χωριά και συλλόγους κάθε μορφής. Με την συμπαράσταση και τη βοήθεια της μητέρας της Φανής, που πρέπει να γνωρίζει όσο λίγοι τα στελέχη Πολιτιστικών Συλλόγων του Έβρου αλλά και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Μαθαίνω λοιπόν ότι έχουν “οργώσει” ήδη όλη την περιοχή πολλές φορές, κάνουν αθόρυβες και συνεχείς επαφές και συζητήσεις και όσοι δεν την υπολογίζουν στους διεκδικητές των τριών (μπορεί και τεσσάρων εδρών) που θα πάρει η Ν.Δ στον Έβρο, θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Μην λέτε μετά ότι δεν σας τα έλεγα.

Έχουν γίνει… περιζήτητοι

Ένας πρώην και ένας παρ ολίγον βουλευτής, έχουν γίνει… περιζήτητοι αυτό τον καιρό. Όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, για να εξασφαλίσουν την στήριξη τους. Μόνο που και οι δύο είναι πολύ απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και δεν..,. ασχολούνται. Ούτε καν βγαίνουν στο τηλέφωνο.

Ο… Ναρκαλιευτής