Οδοιπορικό: Η πανέμορφη Σαμοθράκη παρατημένη τουριστικά – Τραγικοί δρόμοι, κλειστό τουριστικό περίπτερο, αναξιοποίητα ιαματικά λουτρά (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Οδοιπορικό: Η πανέμορφη Σαμοθράκη παρατημένη τουριστικά – Τραγικοί δρόμοι, κλειστό τουριστικό περίπτερο, αναξιοποίητα ιαματικά λουτρά (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Του Κώστα ΠιτιακούδηΕίχα πολύ καιρό να επισκεφθώ την Σαμοθράκη. Μου δόθηκε η ευκαιρία πριν από 10 ημέρες να βρεθώ έστω και για λίγο στο καταπληκτικό νησί της Νίκης, το γεμάτο ομορφιές και σπουδαίες προκλήσεις για κάθε επισκέπτη.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Καμαριώτισσας με το ταχύπλοο ΖΕΦΥΡΟΣ, στο οποίο γνώρισα τα τρία πολύ ευγενικά μέλη του πληρώματος του, τον καπετάνιο Χρήστο Χαρανά, τον Γιώργο Μαρίτσα και το Νεκτάριο Γανίτη, αν και πήγα με πολύ καλή διάθεση και σκοπό να περάσω όμορφα την Κυριακή, ήρθε η πρώτη απογοήτευση. Κατεβαίνοντας αντίκρισα το κλειστό… Τουριστικό περίπτερο, μέσα στον χώρο του λιμανιού. Εκεί που κατευθύνθηκαν αρχικά τρεις-τέσσερις ξένοι τουρίστες, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας να ρωτήσουν αυτά που ήθελαν, έψαχναν εδώ και εκεί να απευθυνθούν στους ανθρώπους οι οποίοι ήταν γενικά στον χώρο του λιμανιού για πληροφορίες.

Υπάρχει δηλαδή ακριβώς στο σημείο που φτάνουν οι επισκέπτες ένα πολύ όμορφο, ξύλινο τουριστικό περίπτερο, το οποίο όμως είναι κλειστό. Απ’ ότι έμαθα έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Σαμοθράκης και τον απερχόμενο δήμαρχο Θανάση Βίτσα, στον Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να βάλουν εκεί τενεκέδες με λάδι που θα πουλάνε στους επισκέπτες. Το Τουριστικό περίπτερο για τις πληροφορίες βρίσκεται στην… Χώρα. Φτάνει δηλαδή ο τουρίστας, Έλληνας ή ξένος και θέλει να πληροφορηθεί κάποια πράγματα για το νησί, διαμονή, παραλίες, ξενοδοχεία, φαγητό, διασκέδαση, αξιοθέατα και θα πρέπει να πάει κάποια χιλιόμετρα στην Χώρα για να τις πάρει αυτές τις πληροφορίες.

Κι όλα αυτά, την στιγμή που θα μπορούσε να υπάρχει εκεί τουλάχιστον ένας υπάλληλος, έστω με σύμβαση μερικών μηνών για την καλοκαιρινή περίοδο, αν όχι και δύο, που να μιλούν φυσικά ξένες γλώσσες και να ενημερώνουν τους πάντες. Να δουλέψουν έτσι και μερικά νέα παιδιά του νησιού. Κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό για γραφειοκρατικούς λόγους, να υπήρχαν ένα ή δύο… μόνιτορ τηλεόρασης στον χώρο του συγκεκριμένου περιπτέρου, που να παίζουν βιντεάκια με χρήσιμες πληροφορίες για την Σαμοθράκη και να προβάλλουν τις ομορφιές του νησιού.

Μέσα από την Καμαριώτισσα η τραγική

κατάσταση του οδικού δικτύου

Η δεύτερη απογοήτευση ήρθε μέσα στην Καμαριώτισσα. Η πρώτη διαπίστωση που κάνει κανείς και φυσικά έκανα και εγώ, είναι η τραγική κατάσταση των δρόμων και μέσα στο χωριό, αλλά φυσικά και στο επαρχιακό δίκτυο. Προς όποια κατεύθυνση και να πάρεις. Ξεκίνησα με προορισμό τον πανέμορφο Προφήτη Ηλία, για να απολαύσουμε το φημισμένο κατσικάκι της Σαμοθράκης στην εκπληκτική ταβέρνα “Βράχος”, αλλά στον δρόμο από την Καμαριώτιισα προς Λάκκωμα, οι δρόμοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Φυσικά αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε την παράκαμψη, αφού η Γέφυρα των Απατσανάδων ενώ κοντεύουν δυο χρόνια από την θεομηνία που έπληξε το νησί τον Σεπτέμβριο του 2017 και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Με ευθύνη πρώτα απ’ όλα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά φυσικά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αφού οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου ακόμα δεν έχουν  ολοκληρωθεί και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό. Δεύτερη τουριστική περίοδος δυστυχώς με ατέλειωτη ταλαιπωρία για όλους φυσικά και ενώ το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έπρεπε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ακατάλληλο και… μη λιμάνι τα Θέρμα

Ευτυχώς το πεντανόστιμο φαγητό στον “Βράχο” μας αποζημίωσε για την όποια… ταλαιπωρία, μαζί με την ευγένεια, το χαμόγελο και την άψογη εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη και όλων όσων εργάζονται εκεί. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς την Καμαριώτισσα, με προορισμό τα Θέρμα, προκειμένου να απολαύσουμε το καφεδάκι μας δίπλα στις εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών και κάτω από τα δέντρα. Στην διαδρομή η ίδια, έντονα προβληματική κατάσταση στο οδικό δίκτυο, ενώ φτάνοντας στα Θέρμα και πηγαίνοντας στο κατ’ ευφημισμό λιμάνι τους, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την τεράστια… προβληματική κατάσταση. Με τα φερτά υλικά να το έχουν κλείσει και να μην μπορεί όχι ταχύπλοο να “δέσει”, αλλά ούτε απλή βαρκούλα.

Από το 2017 ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, απερχόμενος και αυτός σε λίγο καιρό και μάλιστα νωρίτερα από τον “σύντροφο” του δήμαρχο κ.Βίτσα, είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει λύσεις. Το επανέλαβε πριν από λίγο καιρό και στον ιδιοκτήτη της Samothraki cruises που έφερε ξύλινο σκάφος για κρουαζιέρες γύρω από το νησί και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσαν αυτές από τα Θέρμα. Μόνο που τα απαραίτητα έργα δεν έγιναν και έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει αφετηρία και θα ξεκινάει από την Καμαριώτισσα.

Τριτοκοσμική και εικόνα απογοήτευσης στα Ιαματικά Λουτρά

Το ίδιο απογοητευτική και χειρότερη, η κατάσταση στα Ιαματικά Λουτρά. Οι εγκαταστάσεις παρατημένες στο… έλεος του Θεού και δίπλα όπως βλέπετε στο βίντεο, να τρέχει το ζεστό, με ιαματικές ιδιότητες νερό και να χάνεται, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αξιοποίηση από τον δήμο Σαμοθράκης.

Ένας πραγματικός “θησαυρός” που μπορεί να φέρει πλούτο στους κατοίκους και ανάπτυξη, αφημένος στην τύχη του. Εικόνα απογοήτευσης και ντροπής με τα καδρόνια και τα σκουριασμένα σύρματα και από το σημείο αυτό μέχρι την παραλία, μια μεγάλη καταπράσινη έκταση, εντελώς αναξιοποίητη.

Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις με λουτρώνες, να απολαμβάνουν  τα ιαματικά τους λουτρά όχι μόνο οι τουρίστες το καλοκαίρι αλλά και επισκέπτες όλο τον χρόνο και να αναπτυχθεί εκεί ο ιατρικός τουρισμός. Σε συνεργασία ενδεχομένως του δήμου με ιδιώτες και όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι, αλλά πάνω απ’ όλα το νησί της Σαμοθράκης και οι κάτοικοι του.

Βέβαια, με τους ιδεοληπτικούς που επί 5 χρόνια βρίσκονταν στην δημοτική αρχή της Σαμοθράκης, τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, τον “κολλητό” του πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Παππά και μερικούς ακόμα παρόμοιων πολιτικών και όχι μόνο απόψεων, όλα αυτά είναι… ουτοπία. Ευτυχώς, με την ψήφο των Σαμοθρακιτών αποτελούν παρελθόν και υπάρχει κάποια ελπίδα πως η κατάσταση θα μπορέσει να αλλάξει. Γιατί είναι άδικο για την Σαμοθράκη να έχει τόσες απίστευτες ομορφιές, τέτοιους “θησαυρούς” αναξιοποίητους τουριστικά. Για το καλό των κατοίκων του πρώτα και πάνω απ’ όλα.

Όλοι οι Σαμοθρακίτες ενωμένοι, μπορούν

να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο

Παίρνοντας το βραδάκι τον δρόμο της επιστροφής με το ΖΕΦΥΡΟΣ για την Αλεξανδρούπολη και συζητώντας πάλι με τα μέλη του πληρώματος, τον πολύ ευγενικό νεαρό καπετάνιο Χρήστο Χαρανά και με πολύ σωστές και προσγειωμένες απόψεις για το νησί και την ανάπτυξη του, αλλά και με τον Γιώργο Μαρίτσα της γνωστής οικογένειας που ασχολείται με την αλιεία, έμαθα και κάτι ακόμα που μου έκανε εντύπωση. Ήταν και οι δυο υποψήφιοι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο πρώτος με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Θανάση Βίτσα και ο δεύτερος με αυτόν του πρώην δημάρχου Γιώργου Χανού.

Χάρηκα που δυο νέα παιδιά, ενδιαφέρονται για τα κοινά και συμμετέχουν ώστε να συμβάλλουν ενεργά στο μέλλον του τόπου τους. Αναπόφευκτα όμως, έφερα στο μυαλό μου όλα αυτά που άκουγα και κυρίως διάβαζα, να κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της ακτοπλοϊκής εταιρείας SAOS Ferries στην οποία ανήκει και το ΖΕΦΥΡΟΣ, τον Φώτη Μανούση. Ότι πήρε θέση και βοήθησε στην εκλογή του νέου δημάρχου Νίκου Γαλατούμου. Μάλιστα του έκαναν σε κάποιες περιπτώσεις άγριες προσωπικές επιθέσεις άνθρωποι του κ.Βίτσα. Μόν τα γεγονότα και η πραγματικότητα αποδεικνύουν, πως αυτό που δηλώνει συχνά ο κ.Μανούσης, ότι όλοι μαζί οι Σαμοθρακίτες ενωμένοι πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτυχθεί το νησί, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του και να έρθει περισσότερος κόσμος να το επισκεφθεί, το κάνει πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες και κινήσεις. Χωρίς να τον ενδιαφέρει ποιος είναι με ποιον στις εκλογές, αρκεί να είναι ικανός για την δουλειά που κάνει.

Κι αυτό είναι που πρέπει να κυριαρχήσει. Οι Σαμοθρακίτες είναι πολύ λίγοι για να συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις, τις κόντρες και την διχόνοια. Μόνο αν ενωθούν και πρυτανεύσει η λογική και η συνεργασία, θα μπορέσουν να έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους τους. Κι αυτό πρέπει να το αποφασίσουν και να το κάνουν οι ίδιοι και να μην περιμένουν από εμάς να τους… δώσουμε μυαλό.

 

 

 

Ένα σχόλιο

  1. Χρήστος Αφουκατούδης

    Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*