Χρήστος Δερμεντζόπουλος: “Ζητάω απ’ τους συμπατριώτες μου να με εμπιστευθούν, για ένα νέο ξεκίνημα στον Έβρο”

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: “Ζητάω απ’ τους συμπατριώτες μου να με εμπιστευθούν, για ένα νέο ξεκίνημα στον Έβρο”

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


“Ζητάω απ’ τους συμπατριώτες μου να με εμπιστευθούν, για να κάνουμε όλοι μαζί ένα νέο ξεκίνημα στον Έβρο”. Λίγες ώρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος, στέλνει το δικό του μήνυμα.

Ο 35χρονος δικηγόρος στο επάγγελμα, που ζητάει αυτή την Κυριακή από τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες να τον στηρίξουν και βάζοντας σταυρό στο όνομα του να τον στείλουν στην επόμενη Βουλή, όταν πρωτογνωριστήκαμε πριν από πολύ καιρό και προσπάθησα να χρησιμοποιήσω εκφράσεις τις οποίες συνήθως επαναλαμβάνουμε εμείς που έχουμε ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ, με κοίταξε περίεργα. Γιατί έμαθα ότι είναι Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης των νέων της Ν.Δ και του είπα για παράδειγμα, “το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει” και το “με όνομα βαρύ σαν ιστορία”, με το μυαλό μου να πηγαίνει στον πατέρα του Αλέξανδρο, πρώην υφυπουργό και βουλευτή του κόμματος.

Αυτός όμως πολύ ευγενικά άρχισε να μου αναφέρει τις σπουδές που έκανε σε Ελλάδα και εξωτερικό και κυρίως τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ήδη στα 35 του χρόνια έχει δουλέψει…. κολλώντας ένσημα στην πραγματική οικονομία. Αυτά όλα τα θυμήθηκα, ξεκινώντας την κουβέντα μας για τη συνέντευξη που ακολουθεί, στο γραφείο του στην Αλεξανδρούπολη. Κι επειδή από τότε μεσολάβησε αρκετό χρονικό διάστημα, κατάλαβα πως είχε δίκιο τότε που ως απάντηση φρόντισε να μου παρουσιάσει ποιος είναι ο ίδιος. Ο δικηγόρος Χρήστος Δερμεντζόπουλος που διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τη Ν.Δ.

-Προέρχεσαι από μια πετυχημένη πολιτική οικογένεια, έχεις ήδη προϊστορία και εσύ ως στέλεχος στη νεολαία της Ν.Δ. Η υποψηφιότητα σου στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου ήρθε ως φυσικό επακόλουθο;

“Τίποτε στη ζωή δεν έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Είμαστε οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας και απολύτως υπεύθυνοι για αυτές. Σίγουρα παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια και τις παραστάσεις επηρεάζουν – άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο – τις αποφάσεις του ατόμου, αλλά είμαι θιασώτης της ατομικής ευθύνης, της ατομικής επιλογής και της ελευθερίας του ατόμου.

Για να εμπλακείς με την πολιτική, πρέπει να νιώθεις ότι κάτι έχεις να πεις. Αν δεν είχα θα καθόμουν σπίτι μου. Δεν επιθυμώ να ζήσω από την πολιτική, έχω επάγγελμα. Δεν με θρέφει η ματαιοδοξία, αλλά το αυθεντικό ενδιαφέρον μου για την πατρίδα και τον τόπο μας. Διαβλέπω μία μεγάλη ευκαιρία, τώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, να φτιάξουμε μία νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, από καθυστερήσεις, από εμπόδια. Όταν βλέπεις μπροστά σου τη δυνατότητα να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία χώρα των ονείρων σου δεν μπορείς παρά να μπεις στη μάχη και στην πρώτη γραμμή. Είναι η μάχη της γενιάς μου και θα την δώσω”.

 –Βλέποντας το βιογραφικό σου διαπιστώνει κανείς ότι έκανες σημαντικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και στα 35 σου χρόνια δούλεψες ήδη στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα όχι στην οικογενειακή, ξενοδοχειακή επιχείρηση. Πως συμβιβάζονται οι ιδιότητες του νομικού σε ναυτιλιακές εταιρείες με την θέση του Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΟΝΝΕΔ; Μήπως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι προέρχεσαι από μια περιοχή, τον Έβρο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν την καθημερινότητα μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιοχή;

 “Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ένσημα εργασίας, να έχουν εργαστεί στην πραγματική οικονομία, να έχουν παραστάσεις από την καθημερινότητα του Έλληνα. Αυτόν θέλουν άλλωστε να εκπροσωπήσουν, για λογαριασμό αυτού θα ενεργούν στο κοινοβούλιο. Άρα όχι μόνο δεν είναι ασυμβίβαστες οι επαγγελματικές μου ιδιότητες, αλλά σε μία ιδανική Πολιτεία θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να μας παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιοπορίζονται.

Τομεάρχης της ΟΝΝΕΔ για θέματα Εθνικής Άμυνας γιατί έχω μία αυξημένη ευαισθησία, έχω ασχοληθεί με τα ζητήματα και όπως λογικά συμπεραίνετε, αυτό οφείλεται και το γεγονός πως είμαι γέννημα θρέμμα του Έβρου. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Εβρίτες είναι μονοθεματικοί ακρίτες, αλλά αντίθετα μπορούν να είναι εξωστρεφείς, με πολλά ενδιαφέροντα, παραστάσεις και δεξιότητες. Οι καιροί που ο τόπος καταγωγής σου καθόριζε και το επαγγελματικό και κοινωνικό σου μέλλον έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί”.

 –Μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις σου που έχω ακούσει ή διαβάσει, δεν διστάζεις να κάνεις αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το βρίσκω πολύ υγιές, ιδιαίτερα σε ένα νέο άνθρωπο που δεν χρησιμοποιεί κλισέ φράσεις και ξύλινο λόγο. Το κάνεις ειλικρινά ή είναι… επικοινωνιακό τρικ; 

“Στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, με τόσες και τόσο μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, όποιος τοποθετείται στο δημόσιο διάλογο με τρικ και επιφανειακές επικοινωνιακές συνταγές – να το πω απλά – δεν κάνει για τη δουλειά. Και βέβαια θα ασκήσω κριτική και στην παράταξή μου, άλλωστε σε αυτή μετέχω, από αυτήν έχω προσδοκίες και απαιτήσεις. Και βέβαια θα ασκήσω κριτική στα κακώς κείμενα διότι πρώτα και πάνω από όλα είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης και επιθυμώ την πρόοδο της χώρας μου. Μετά είμαι νεοδημοκράτης και παραμένω νεοδημοκράτης για να υπηρετήσω τη χώρα, και όχι στενά κομματικά συμφέροντα. Άλλωστε αν κάτι μάθαμε από την πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι πως όταν η παράταξή μας υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας δικαιώθηκε.

Αυτό είναι το νόημα της πολιτικής ή έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την πολιτική. Πολιτική με ουσία, με στόχους – όχι μόνον επικοινωνιακές φιγούρες”.

 –Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται ξεκάθαρα και θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θα ιεραρχούσες για το νομό Έβρου ότι πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις από το κόμμα σου;

 “Μία είναι η εθνική υποχρέωση και ένα το μείζον εθνικό ζήτημα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η ανάπτυξη, η παραγωγή νέου πλούτου. Αν δεν καταφέρουμε αυτό όλα τα άλλα θα είναι αδιάφορα. Με μία ακμάζουσα οικονομία θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό, το κοινωνικό κράτος, την εθνική άμυνα. Θα έχουμε εργαλεία και δυνατότητες αντιστροφής του δημογραφικού, θα μπορέσουμε να προλάβουμε το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης – της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και να επανακτήσουμε τη θέση μας ανάμεσα στα πιο ισχυρά και προοδευμένα έθνη του κόσμου. Σε αντίθετη περίπτωση θα μετατραπούμε σε έναν παρία, έναν μόνιμο επαίτη βοήθειας και αυτό δεν το θέλει κανένας Έλληνας”.

-Σε όλη αυτή τη διαδρομή που κάνεις μήνες τώρα γυρίζοντας όλο το νομό αρκετές φορές σπιθαμή προς σπιθαμή, ποια είναι τα τρία σοβαρότερα προβλήματα ή θέματα που σου θέτουν οι πολίτες; 

“Είναι το δημογραφικό (Γήρανση-Ερήμωση ενδοχώρας) που πλήττει τον τόπο μας και το χειρότερο είναι ότι πλην της Νέας Δημοκρατίας, κανείς δεν έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Είναι η υστέρηση σε έργα μεγάλων υποδομών που έχει επίπτωση σε βιοτικό επίπεδο και οικονομικές προοπτικές. Τέλος κρίνω ως σημαντικό ζήτημα την εθνική άμυνα και ασφάλεια – που μπορεί να είναι ζήτημα εθνικό όμως η δική μας γεωγραφική θέση απαιτεί εγρήγορση, απαιτεί υψηλό εθνικό φρόνημα, οργάνωση, αποφασιστικότητα. Είμαστε το σύνορο της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε έναν ιστορικό και ηθικό ρόλο να επιτελέσουμε”.

-Είναι θετικό, στην επαφή σου με τον κόσμο, το γεγονός ότι είσαι ένας νέος άνθρωπος, φρέσκο παιδί ή σε αντιμετωπίζουν καχύποπτα επειδή αποφάσισες να γίνεις πολιτικός;

 “Μπορώ να πω ότι είναι θετικό μιας και ο κόσμος διψά για ανανέωση – όχι απαραίτητα ηλικιακή – αλλά για έναν νέο πολιτικό λόγο, έναν λόγο του 21ου αιώνα. Μόνο θετική είναι η ανταπόκριση που λαμβάνω από τις περιοδείες μου και με γεμίζει δύναμη. Στην Ελλάδα του ηλικιακού γκρίζου status quo, η ηλικία είναι ένα ζήτημα. Αν δείτε άλλες προοδευμένες χώρες και κοινωνίες θα παρατηρήσετε ότι εμπιστεύονται περισσότερο του νέους και τους προωθούν σε θέσεις ευθύνης σε ηλικίες που εδώ το θεωρούμε αδιανόητο. Πιστεύω ότι και αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο με τον καιρό”.

-Τι έχει αλλάξει στη Ν.Δ και δεν θα επαναλάβει, για το νομό Έβρου αναφέρομαι, τα λάθη του παρελθόντος και πολύ περισσότερο θα δείξει πως έχει διδαχθεί από αυτά;

“Πολλά άλλαξαν, κανείς και τίποτε δεν είναι ίδιο. Και η Νέα Δημοκρατία άλλαξε, εκσυγχρονίζεται, ακούει τα μηνύματα των καιρών, είναι ένα ζωντανό κόμμα. Υπηρετεί κανείς τις ίδιες αξίες μέσα από νέες πολιτικές – δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε μουσείο της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Ανανεωμένοι διεκδικούμε όχι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά να αλλάξουμε τη χώρα. Άλλωστε αν κάτι είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών. Στο νομό Έβρου έχουν γίνει λάθη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι έχουν μάθει από αυτά. Ο νόμος Έβρου έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες αλλά δεν θέλω να τον αντιμετωπίζουμε ως μία συνολικά διαφορετική περίπτωση. Αν πετύχει η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους βασικούς της στόχους τότε σίγουρα θα βγει ωφελημένος και ο τόπος μας”.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*