ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Οι εκλογές, το παρασκήνιο, οι μονοσταυρίες, το υπουργικό κοστούμι που έμεινε κρεμασμένο

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Οι εκλογές, το παρασκήνιο, οι μονοσταυρίες, το υπουργικό κοστούμι που έμεινε κρεμασμένο

Κάτι μου λέει ότι περιμένατε αρκετοί τον σημερινό Ναρκαλιευτή μετά τις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και τα όσα συνέβησαν στο νομό μας. Άργησα λίγο είναι αλήθεια, αλλά περίμενα να ανακοινωθεί και να ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουμε ολοκληρωμένο υλικό για την ανάλυση που θα επιχειρήσουμε.

Ήθελα να δω αν κάποιος από το νομό μας και κυρίως αυτός που… ετοίμαζε υπουργικό κοστούμι, θα έπαιρνε τελικά κάποια θέση. Να σας πω ότι θα προσπαθήσω να… αποκρυπτογραφήσω την ψήφο των Εβριτών και όχι να την κρίνω. Γιατί ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει, σεβαστή η επιλογή του και η κρίση του, άσχετα αν έχει ο καθένας δικαίωμα την σχολιάζει και να λέει την δική του άποψη. Εγώ όμως δεν θέλω να το κάνω, γιατί αν αρχίσω να γράφω όσα πιστεύω τις επιλογές που έγιναν, θα… στεναχωρήσω πολλούς φίλους.

Αναμενόμενη η πρώτη θέση Δημοσχάκη

Γιατί κάποιοι άλλα λένε και κυρίως αλλά γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα Facebookια δηλαδή και άλλα κάνουν όταν βρίσκονται μπροστά στην κάλπη. Τέλος πάντων, ας ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα έτσι όπως διαμορφώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Η πρώτη θέση του Τάσου Δημοσχάκη στη Νέα Δημοκρατία, ήταν φυσικά  αναμενόμενη και μάλιστα ήρθε με πάνω από δυόμισι χιλιάδες περίπου σταυρούς περισσότερους σε σχέση με το 2015.

Θα έπρεπε δηλαδή να είναι αναμενόμενη, γιατί όταν είσαι επί τέσσερα χρόνια ο μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης όχι μόνο στο νομό Έβρου αλλά και σε ολόκληρη την Θράκη, λόγω του θεσμικού σου ρόλου βρίσκεσαι συνέχεια στην επικαιρότητα. Με επερωτήσεις, ερωτήσεις και παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις του νόμου. Είτε αυτές είναι εθνικές εορτές, είτε συσκέψεις, αλλά και πανηγύρια και πολιτιστικά δρώμενα.

Σε όλα αυτά σε βλέπει συνέχεια ο κόσμος και είναι φυσικό να έχεις αποκτήσει τεράστια αναγνωρισιμότητα. Υπάρχει και η ανάλογη προβολή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που βοηθάει πολύ σε αυτό. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στο Evros-news.gr είχαμε κατηγορηθεί ότι γίναμε… Γραφείο Τύπου του Δημοσχάκη και όχι άδικα. Γιατί στα δύο χρόνια και πλέον που είμαστε στον “αέρα” του διαδικτύου, αν δείτε θα διαπιστώσετε ότι έχουμε εκατοντάδες δημοσιεύσεις με τη φωτογραφία του.

Τόσο για το κοινοβουλευτικό του έργο και τις άλλες δραστηριότητες. Τόση διαφήμιση δεν έκανε ούτε ο ίδιος στον εαυτό του, όταν προσπαθούσε τις τελευταίες μέρες με διαφημιστικά banners και συνεντεύξεις ή δελτία τύπου να προβληθεί. Λόγω λοιπόν όλων αυτών που αναφέραμε, είχε τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους πέντε συνυποψηφίους του, οι οποίοι έκαναν προεκλογικό αγώνα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από 20 μέρες το πολύ έναν με δύο μήνες.

Αδικημένοι οι άλλοι πέντε υποψήφιοι

γιατί είχαν πολύ λιγότερο χρόνο

Κι ασφαλώς ήταν αδικημένοι οι άλλοι πέντε σε σχέση με τον εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος κ.Δημοσχάκη και σίγουρα ήταν λάθος του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη και ττης Ν.Δ όχι μόνο για τον Έβρο αλλά και γενικότερα, που καθυστέρησαν τόσο πολύ να ανακοινώσουν τους υποψηφίους. Το έκαναν επίσημα 20 μέρες πριν τις εκλογές και όσοι δεν είναι… συνταξιούχοι αλλά εργαζόμενοι και έπρεπε να είναι κανονικά στη δουλειά τους, δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια για να… τρέχουν από πολύ καιρό πριν.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι σίγουρα πολύ σημαντική η δεύτερη θέση που πήρε ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, αφού ο 35χρονος δικηγόρος παραλίγο να φτάσει σε ψήφους τον… πατέρα του Αλέξανδρο, οποίος το 2015 πήρε 11.908 σταυρούς, ενώ ήταν Υφυπουργός Παιδείας με την ανάλογη προβολή όπως καταλαβαίνετε και επαφή με τον κόσμο, αλλά και επί χρόνια βουλευτής.

Ο νεαρός Δερμεντζόπουλος ξεκίνησε μεν προεκλογικό αγώνα ανεπίσημα από πέρυσι το καλοκαίρι με επισκέψεις και παρουσιάσεις σε διάφορα χωριά, αλλά το έκανε αποσπασματικά και όχι καθημερινά. Προφανώς βέβαια έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και το οικογενειακό όνομα αλλά και οι φίλοι, οι γνωστοί και υποστηρικτές, αυτό που λέμε “μηχανισμός” του πατέρα του. Όμως και ο ίδιος έκανε πολύ δουλειά μαζί με τους συνεργάτες του και αυτό το εισέπραξε με την δεύτερη θέση.

Περισσότερο δύσκολα για τους τρεις… καινούργιους

Όπως έπαιξε ασφαλώς ρόλο και η αναγνωρισιμότητα του τρίτου σε ψήφους και εκλεγμένου επίσης βουλευτή Σταύρου Κελέτση. Από το παρελθόν εννοούμε, γιατί και αυτός διετέλεσε βουλευτής πέντε χρόνια επί κυβερνήσεων Καραμανλή, από το 2004 ως το 2009. Είχε λοιπόν από τότε κάποια στελέχη, γνωστούς και φίλους, αυτό που αναφέραμε ως “μηχανισμό” στο κόμμα και στο νομό. Υπήρχε μία βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε όπως καταλαβαίνετε.

Με βάση αυτή την ανάλυση, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους τρεις καινούργιους. Για τον Παναγιώτη Φαραντάτο, τον Αντιστράτηγο ε.α, ο οποίος βασίστηκε στις γνωριμίες και στους φίλους που έχει δημιουργήσει από τη θητεία του σε διάφορες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και τηρουμένων των αναλογιών πήγε πολύ καλά, άσχετα αν περίμενε και ο ίδιος να πάρει περισσότερους σταυρούς.

Όπως καλά πήγε κατά τη γνώμη μου και η πέμπτη στην κατάταξη Χρυσή Μπαχαρίδου, η οποία κατάφερε με το αδιάκοπο τρέξιμο, τη δική της μαχητικότητα και τον αγώνα που έδωσε μαζί με την αδερφή της Μαρία και πάντα φυσικά υπό την καθοδήγηση και το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας της Φανής, να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων. Το κυριότερο, όλα αυτά με τα λιγότερα… οικονομικά μέσα από τους υπόλοιπους.

Περίμενα περισσότερα από αυτήν

Θέλω να ομολογήσω ότι περίμενα περισσότερα και καλύτερη θέση από την δημοσιογράφο Έλενα Σώκου, πολύ γνωστή στο νομό μας, αφού επί 20 χρόνια δούλευε σε τοπικά κανάλια. Πιστεύω ότι αυτή ήταν εκείνη που περισσότερο “πλήρωσε” τις λίγες μέρες που είχε στη διάθεσή της για προεκλογική περίοδο. Γνωρίζω πως ουσιαστικά είναι ζήτημα αν είχε 20 μέρες να τρέξει και να γυρίσει το νομό, να κάνει επαφές και συζητήσεις.

Κι επειδή εδώ τα γράφουμε όλα, νομίζω ότι δεν της έκανε καλό τελικά το γεγονός ότι στο επιτελείο της ήταν βασικά στελέχη κάποια άτομα που έβλεπε ο κόσμος και στην προσπάθεια πριν ένα μήνα περίπου του αποτυχόντα υποψήφιου Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη (Βτρετοπούλου, Σκαρίπα κ.λ.) ή την Σοφία Λαμπάκη. Γιατί και αυτή έτρεχε για τον επίσης αποτυχόντα αδερφό της απερχόμενη δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.

Δεν μπορείς να βασίζεσαι σε ένα επιτελείο το οποίο λόγω της πολύ έντονης αντιπαράθεσης που υπήρξε για την Περιφέρεια, ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει αντιπάθειες σε κάποιους ανθρώπους που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τους δυο προαναφερόμενους αποτυχημένους παταγωδώς υποψήφιους Περιφερειάρχη και δήμαρχο.

Η… μονοσταυρία Δημοσχάκη και η στάση Μαυρίδη

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιόδους πάντως, το παρασκήνιο στη “μάχη” του σταυρού, οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, τα “μαχαιρώματα” μεταξύ συνυποψηφίων έδωσαν και πήραν. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τάσος Δημοσχάκης και το επιτελείο του επεδίωξαν και έδιναν γραμμή παντού για… μονοσταυρία. Έτσι η υπόσχεση που έδωσε σε διάφορους συνυποψηφίους του, με πρώτο τον συνάδελφό του και εννοώ απόστρατο στρατηγό, τον Παναγιώτη Φαραντάτο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν τηρήθηκαν.

Δούλεψε μόνο για τον εαυτό του και αυτό αποδείχθηκε από τις μονοσταυρίες σε πολλές περιοχές και κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας. Εκεί όπου είναι επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης αν και είχε υποσχεθεί σε δυο-τρεις να τους βοηθήσει, έπαιξε σχεδόν μονότερμα υπέρ του… κ.Δημοσχάκη. Όλοι επίσης γνωρίζουν πως ήταν πάρα πολύ κόντρα στην υποψηφιότητα του Χρήστου Δερμεντζόπουλου. Για διάφορους λόγους.

Κάπου θεμιτό αυτό βέβαια,αφού έχει στόχο να είναι ο ίδιος υποψήφιος βουλευτής την επόμενη φορά και δεν θα ήθελε να υπάρχει ήδη βουλευτής από την πόλη και την περιοχή, ιδιαίτερα όταν είναι νεαρής ηλικίας και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Άλλωστε είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις του με τον απόστρατο Στρατηγό της αστυνομίας Τάσο Δημοσχάκη, ο οποίος αποδείχθηκε πως τζάμπα όλο το προηγούμενο διάστημα… έραβε υπουργικό κοστούμι.

Τζάμπα το… υπουργικό κοστούμι, αφού

μπήκαν απόστρατοι αλλά όχι αυτός

Παντού έλεγε και το θεωρούσε σίγουρο πως θα πάρει κάποιο υπουργικό πόστο στην Κυβέρνηση της Ν.Δ, είτε στο Εθνικής Άμυνας όπου ήταν αναπληρωτής Τομεάρχης του κόμματος, είτε στο Προστασίας του Πολίτη επειδή είναι πρώην (και επίτιμος) Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Όλα αυτά μάλιστα αποτελούσαν και προεκλογικό “όπλο” του ίδιου και των συνεργατών του στις συζητήσεις με διάφορους ψηφοφόρους.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον “άδειασε” με πολύ άσχημο τρόπο. Γιατί τοποθέτησε έναν δικηγόρο, το Νίκο Παναγιωτόπουλο επικεφαλής του υπουργείο των ενόπλων δυνάμεων και έναν… Πασοκτζή, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη υπεύθυνο για την αστυνομία. Το χειρότερο; Δύο απόστρατους Στρατηγούς, τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Άμυνας και τον Λευτέρη Οικονόμου στο Προστασίας του Πολίτη, αλλά όχι τον ίδιο.

Προφανώς δεν θα πιστεύει στις ικανότητες του, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά να μην κρίνει ικανό ο Πρωθυπουργός τον  συντοπίτη μας βουλευτή, που μάλιστα σάρωσε με πάνω από 16.000 σταυρούς, για κάποιο πόστο παρεμφερές με την επαγγελματική του καριέρα. Ο ίδιος πλέον ελπίζει στους… ανασχηματισμούς και τον ακούω στα τοπικά ραδιόφωνα που βγαίνει να προσπαθεί να δείξει ψύχραιμος και να μην φανερώσει την δεδομένη δυσαρέσκεια του. Περιμένοντας στο μέλλον μήπως και πάρει κάποια θέση υφυπουργού.

Θετικό ότι εκτιμήθηκε ο χαρακτήρας

και η στάση ζωής Τσολακίδη, Ζαπάρτα

Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί δυο υποψήφιοι στους οποίους αναφέρθηκε από το ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ και μάλιστα προέρχονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ πήγαν πολύ καλά, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών. Γιατί τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκτιμήθηκε από πολλούς ο χαρακτήρας και η στάση ζωής τους. Μπορεί να μην εκλέχθηκαν, αλλά για μένα είναι από τους… νικητές της εκλογικής διαδικασίας την περασμένη Κυριακή.

Ο Βασίλης Τσολακίδης ήρθε τρίτος στον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 5.000 σταυρούς, ξεπερνώντας του δυο βουλευτές Γιώργο Καίσα (δεν τον έσωσαν τα… drone του συνεργάτη του Κώστα Γκουρλουμένου) και Δημήτρη Ρίζο. Κι όλα αυτά ενώ πριν από ένα μήνα ελάχιστοι τον γνώρισαν κιαι ήξεραν το έργο του και πόσα έχει προσφέρει στον Έβρο ως Πρόεδρος του ΚΑΠΕ αλλά και παλαιότερα με την YTONG και την THRAKON που δημιούργησε. Μέσα σε μόλις 15 ημέρες κατάφερε να πετύχει αυτό το μικρό ‘θαύμα” και χωρίς την πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό που είχαν η Νατάσα Γκαρά και ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Χαίρομαι επίσης και για τον Παναγιώτη Ζαπάρτα, που ήρθε πρώτος σε ψήφους στο Κίνημα Αλλαγής, έστω οριακά και με ελάχιστους πάνω απ’ τον Λευτέρη Χαμαλίδη. Όπως παραδέχθηκα, δεν γνώριζα την στάση ζωής του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, για τον χαρακτήρα του οποίου μιλούν όλοι με τα καλύτερα λόγια. Εκτίμησα σε τεράστιο βαθμό ότι δεν εκμεταλλεύθηκε το γεγονός της πολύχρονης παρουσίας του στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ για να βολευθεί σε κρατικοδίαιτες ή κομματικοδίαιτες θέσεις. Όπως έκαναν άλλοι φοβερά ευνοημένοι ακόμα και οικογενειακώς, που τώρα πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρίζουν χυδαία το κόμμα που τους… έκανε ανθρώπους.

Κι όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά ο κ.Ζαπάρτας δεν φρόντισε να… βολέψει ούτε τα δυο του παιδιά, που βρίσκονται στο εξωτερικ, σε Αγγλία και Ελβετία και κατέχουν ζηλευτές από πολλούς θέσεις, σε κορυφαία δικηγορική εταιρεία η κόρη και σε Πανεπιστήμιο ο γιος του. Χαίρομαι που οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τέτοιους ανθρώπους, όπως προβληματίζομαι με τις επιλογές κάποιων στη Ν.Δ, που τελικά επιλέγουν όσα… κατηγορούν δημόσια.

Θα γυρίσει… μπούμερανγκ

Είναι άνδρας και γυναίκα, ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και έχουν διαφορετικούς θεσμικούς ρόλους. Όλοι όμως γνωρίζουν τις άριστες προσωπικές τους σχέσεις. Μαθαίνω ότι “συνεργάστηκαν” για ένα δημοσίευμα που πιθανώς να προκύψει σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, γιατί έχουν κοινό… στόχο και εχθρό. Μόνο που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί αυτοί θα πρέπει να εξηγήσουν τις χειροπιαστές και συγκεκριμένες… οικονομικές δοσοληψίες τους με άτομο που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο προσκήνιο προς βόρειο Έβρο μεριά.

Ο… Ναρκαλιευτής

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*