Νατάσα, Βασίλη: Μάθατε τα νέα; Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας και ΕΒΖ οριστικά ΤΕΛΟΣ. Που χαθήκατε;

Νατάσα, Βασίλη: Μάθατε τα νέα; Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας και ΕΒΖ οριστικά ΤΕΛΟΣ. Που χαθήκατε;

Τίτλοι τέλους μπήκαν και επίσημα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και φυσικά στο κλειστό ήδη από το 2018 εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας, αφού αποδείχθηκαν… άνθρακες ο θησαυρός οι επενδυτές που πολυδιαφημίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις μετά την παρέμβαση της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς , στην οποία οφείλονται 170 εκατ. ευρώ είναι απογοητευτικές για την πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική βιομηχανία που κλείνει και η μοναδική ελπίδα που υπάρχει είναι μετά από 3 χρόνια να ξαναλειτουργήσει μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ της Ημαθίας. Κι αυτό με πάρα πολλούς αστερίσκους και προϋποθέσεις, Κάτι που δείχνει πως είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξαναϋπάρξει η  συγκεκριμένη βιομηχανία.
Όλα αυτά μάλιστα γίνονται με τους τευτλοπαραγωγούς απλήρωτους, κάποιους από το 2017, όπως  τους 94 παραγωγούς στον Έβρο στους οποίους οφείλεται κοντά στο μισό εκατομμύριο για την ασυγκόμιστη σοδειά του 2017, ενώ υπάρχουν οφειλές 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη σοδειά του 2018. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες ή πρόωρης συνταξιοδότησης. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, για κάποιους που έκαναν… ιερό αγώνα τα προηγούμενα χρόνια και “παραμύθιαζαν” τους αγρότες στην περιοχή της Ορεστιάδας και του Έβρου γενικότερα, σε συνεργασία με την κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ πως θα ξαναφτιάξουν κραταιά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τώρα προφανώς… ούτε γάτα ούτε ζημιά. Επικρατεί “άκρα του τάφου σιωπή”, αφού μετατράπηκαν σε “σφίγγες” και είναι “εξαφανισμένοι”.
Το… βούλωσαν κυριολεκτικά, αλλά εμείς επειδή έχουμε αυτό το… κουσούρι να θυμόμαστε, δεν μπορούμε να μην απευθύνουμε το ερώτημα σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας διαφορετικούς ρόλους, είχαν πάρει θέση και παρίσταναν τους… τιμητές και τους “τιμωρούς”. Κι αναφερόμαστε στη βουλευτή της αντιπολίτευσης πλέον Νατάσα Γκαρά και τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη.
Νατάσα, Βασίλη: Μάθατε τα νέα; Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας και ΕΒΖ οριστικά ΤΕΛΟΣ. Που χαθήκατε; Θα πείτε κάτι;
Το εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδος και η ΕΒΖ τελείωσαν. Ποια είναι η άποψη σας για τους χειρισμούς που έγιναν και οδήγησαν στα τραγικά αποτελέσματα και το οριστικό “θάψιμο” της βιομηχανίας; Η επανεκλεγείσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γκαρά που πρωταγωνιστούσε το 2014 στις διαμαρτυρίες κατά της τότε Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όταν αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου Ορεστιάδας και στη συνέχεια διαβεβαίωνε ότι η Κυβέρνηση της θα ξαναφτιάξει κραταιά την ΕΒΖ που είναι; Γιατί μπορεί να την λειτούργησαν τρία χρόνια, αλλά αφού την “φέσωσαν” όλο αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα μέσα σε τέσσερις οικονομικές χρήσεις, από το 2015 έως και το 2018 (Ιούνιος) με ζημίες ύψους 160 εκατ. ευρώ, την “τελείωσαν”.
Αυτοί και οι “σύντροφοι” της είναι που την απαξίωσαν εντελώς και εμφάνιζαν επενδυτές σαν τον Λούκας Φέκερ που όπως αποδείχθηκε ήταν σαν αυτούς που θα έφερνε ο φίλος μου Βλάσης Τσάκας στον Παναθηναϊκό. Γιατί αυτό λέει η Τράπεζα Πειραιώς. Ότι δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν οικονομική πρόταση και business plan. Τίποτα, αν και ο πρώην Υπουργός Στέλιο Πιτσιόρλας τους πολυδιαφήμιζε και διαβεβαίωνε τους απλήρωτους από το 2017 τευτλοπαραγωγούς πως θα βρεθεί λύση. Τώρα… ούτε γάτα ούτε ζημιά και φυσικά έχει τεράστιες ευθύνες η συγκεκριμένη βουλευτής που είχε το θράσος λίγες μέρες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης το 2015 να… κουνάει και το δάχτυλο στους άλλους και όλα τα προηγούμενα χρόνια να διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να κλείσει αλλά θα αναβαθμιστεί η ΕΒΖ.
Επίσης, αφού ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη από το δήμαρχο Ορεστιάδος, τον επίσης επανεκλεγέντα Βασίλη Μαυρίδη γιατί με όσα γράφουμε ενδεχομένως του χαλάμε τα… συγκαθίσματα στις πανάκριβες και πληρωμένες από τα χρήματα των δημοτών εκδηλώσεις της Συνάντησης Νέων Άρδα που θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ με τους Αργορούς και τις Φουρέιρες, αλλά εδώ και πολύ καιρό δεν ακούσαμε την… φωνούλα του. Εκείνη την χαρακτηριστική, μπάσα και αργοκίνητη ομιλία του. Να κάνει κάποια δήλωση βρε αδερφέ Αυτός δεν ήταν που έλεγε για το 2014: “Δολοφόνος ο Σαμαράς που έκλεισε το εργοστάσιο Ζάχαρης”. Καμία δήλωση “δολοφόνος της ΕΒΖ ο Τσίπρας” δεν είδαμε ούτε ακούσαμε να κάνει ο… λαλίστατος οι άλλες περιπτώσεις κ.Μαυρίδης.
Δεν έχουμε την απαίτηση να αποδώσει ευθύνες στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί… φιλαράκι του είναι η Νατάσα Γκαρά, παρέα κάνουνε, αλληλοβοηθήθηκαν στις πρόσφατες δημοτικές και εθνικές εκλογές. Οπότε δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο. Αλλά έστω για την… τιμή των όπλων, για τα μάτια του κόσμου, δεν πρέπει να πει κάτι; Στην είσοδο της πόλης που είναι δήμαρχος δεζπόζει το… κουφάρι πλέον του εργοστασίου Ζάχαρης, συμπολίτες του αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από 2017 και άλλοι εργαζόμενοι επίσης, ενώ βρίσκονται ακόμα στον “αέρα”. Δεν πρέπει να… αποδώσει στα του ΣΥΡΙΖΑ το ΣΥΡΙΖΑ ή ας είναι καλά ο Αργυρός, η Φουρέιρα, η Αρβανιτάκη και η ΕΒΖ και το εργοστάσιο της στην Ορεστιάδα να πάνε να… χαθούνε.
Υ.Γ: Για τους συνδικαλιστές του εργοστασίου Ορεστιάδας, τους Χασανίδηδες, τους Μπιμπισίδηδες και τους άλλους, που το 2014 “έβραζαν” από ιερή αγανάκτηση (και δικαιολογημένα αφού κινδύνευαν να χάσουν την δουλειά τους) και έχυναν σακιά με ζάχαρη μπροστά στα γραφεία των τότε υφυπουργών Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Άκη Γεροντόπουλου και Γιώργου Ντόλιου, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Έχουν τόσο εκτεθεί και ξεφτιλιστεί στα μάτια του κόσμου με την στάση τους, αφού τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που τους απαξίωσε εντελώς και τους στέλνει από δω και από εκεί, που δεν χρειάζεται να σημειώσουμε άλλο τίποτα.