Διδυμότειχο: Οι αγρότες του Έβρου εξέπεμψαν SOS – “Αν δεν αποζημιωθούμε, υπάρχει θέμα επιβίωσης μας”

Διδυμότειχο: Οι αγρότες του Έβρου εξέπεμψαν SOS – “Αν δεν αποζημιωθούμε, υπάρχει θέμα επιβίωσης μας”

Οι αγρότες του Έβρου εξέπεμψαν SOS προς την Πολιτεία, τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στη νέα Κυβέρνηση, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της ΕΑΣ Διδυμοτείχου.

“Αν δεν αποζημιωθούμε για τις καταστροφές στην παραγωγή το 2018, από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή βροχοπτώσεις, ανομβρία και το πράσινο ή άλλο σκουλήκι, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρος ο νομός. Λόγοι επιβίωσης μας αλλά και εθνικοί, επιβάλλουν να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που έχουμε υποστεί την προηγούμενη χρονιά. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να δοθεί λύση”. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επισημάνσεις και διαπιστώσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία έγινε ενημέρωση στους τέσσερις νεοεκλεγέντες βουλευτές του νομού, τους Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Σταύρο Κελέτση της Νέας Δημοκρατίας και τη Νατάσα Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία του θέματος των αποζημιώσεων που αφορούν στην περσινή χρονιά.

Όπως τονίστηκε από όσους είχαν συμμετάσχει και στις σχετικές συσκέψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στο γραφείο του προηγούμενου υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις του, ακόμα δεν έχουν δει ούτε ευρώ στην τσέπη τους. “Οι υποχρεώσεις μας τρέχουν, οι αγρότες χρωστάνε παντού, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις  υποχρεώσεις τους και έχουν αφήσει απλήρωτα τα πάντα τόσο για πέρυσι όσο και για φέτος” όπως τονίστηκε για το θέμα των περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους αγρότες του νομού.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Βενετίδης, που θύμισε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης οι οποίες δεν τηρήθηκαν και ανέφερε επίσης τα λίγα χρήματα που πήρε η περιοχή μας και στα βιολογικά, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που επεσήμανε ότι θα πρέπει στα επιχειρήματα να συμπεριληφθεί η ανάγκη να δοθούν οι αποζημιώσεις ως οικογενειακή ενίσχυση στους αγρότες γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσης τους, ο αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου Δημήτρης Εμμανουηλίδης, οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, Λάζαρος Κιτσικίδης της Αλεξανδρούπολης, Λάμπης Κουμπρίδης της Ορεστιάδας, φυσικά ο… οικοδεσπότης Αξιώτης Καμπούρης του Διδυμοτείχου, ο Αθανάσιος Μαλτεπιώτης από την περιοχή του Σουφλίου, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Έβρου Θανάσης Πανάγος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Ορεστιάδας Κωνσταντίνος Δαδούσης, ο δημοτικός σύμβουλος Φερών και γνώστης των συγκεκριμένων ζητημάτων Δημήτρης Κολγιώνης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και απλοί αγρότες που είχαν την αγωνία να δουν τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως τονίστηκε επίσης, η προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν αποζημίωσε τους αγρότες παρά τις δεσμεύσεις της, λίγο πριν φύγει από την εξουσία με τέσσερις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ικανοποίησε μέσω ΠΣΕΑ αιτήματα παραγωγών που είχαν πληγεί από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα έτη 2014 ως 2017. Οπότε το κεντρικό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι πρέπει οι τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων και δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη την κατάσταση που επικρατεί στο νόμο, την χρονική εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, την τραγική οικονομική κατάσταση των αγροτών του Έβρου, απαιτώντας  η Πολιτεία να σταθεί αρωγός- επιτέλους-σε αυτή την εθνικά ευαίσθητη περιοχή και στους ανθρώπους της. Γιατί όχι μόνο… φυλάνε Θερμοπύλες και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά καλλιεργούν τη γη και παράγουν, αλλά έχω να αντιπαλέψουν πέραν των άλλων αρνητικών της θέσης του νομού και τις καιρικές συνθήκες και τα πράσινα ή τα ροζ σκουλήκια και πολλές φορές δυστυχώς την αδιαφορία της εκάστοτε Πολιτείας.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*