Εκδικάστηκε η ένσταση του Βαγγέλη Λαμπάκη κατά του Γιάννη Ζαμπούκη – Τα επιχειρήματα, οι δηλώσεις

Εκδικάστηκε η ένσταση του Βαγγέλη Λαμπάκη κατά του Γιάννη Ζαμπούκη – Τα επιχειρήματα, οι δηλώσεις

Παρουσία αρκετού κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την δικαστική αίθουσα αλλά βρισκόταν και έξω απ’ τα κτίρια των δικαστηρίων, εκδικάστηκε το πρωί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της  Αλεξανδρούπολης, η ΕΝΣΤΑΣΗτου απερχόμενου και αποτυχόντα στις δημοτικές εκλογές δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, για κώλυμα εκλογιμότητας κατά του εκλεγέντος από τον λαό του δήμου στις 2 Ιουνίου Γιάννη Ζαμπούκη.

Δεν επρόκειτο για δίκη με την κλασική μορφή που ξέρουμε, αλλά οι δυο πλευρές δια των συνηγόρων τους ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους στο δικαστήριο, που αφού τους άκουσε αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του τις επόμενες 20 ημέρες όπως ορίζει ο Νόμος και πάντως μέσα στον Αύγουστο.

Η πλευρά του κ.Λαμπάκη επικαλέστηκε ως επιχείρημα για το κώλυμα εκλογιμότητας του κ.Ζαμπούκη, την ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης η οποία όπως ισχυρίστηκε εμπίπτει στα όσα προβλέπει ο Νόμος 3852/2010 Άρθρο 14 παράγραφος 1.10. Συγκεκριμένα, στον συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται: Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων: Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙστα ανωτέρω αξιώματα ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας(ex officio), σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα νομικά αυτά πρόσωπα, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η χωρική αρμοδιότητα των νομικών προσώπων, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών”.

Μόνο που η επίκληση του συγκεκριμένου νόμου, ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ τους ισχυρισμούς της ένστασης του Βαγγέλη Λαμπάκη, αφού ο Γιάννης Ζαμπούκης είναι ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και άρα δεν εμπίπτει στα κωλύματα εκλογιμότητας που προβλέπει ο νόμος  3852/2010 Άρθρο 14 παράγραφος 1.10. Αυτό επεσήμαναν στο δικαστήριο οι συνήγοροι του Θωμόπουλος και Πάσχος.

Όσον αφορά το σκέλος της ένστασης με το οποίο ζητάει να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια όλου του συνδυασμού “Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ”, γιατί η θέση του κ.Ζαμπούκη ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου επηρέασε το αποτέλεσμα, η θέση των δικηγόρων του ήταν πως στις εκλογές της πρώτης Κυριακής 26 Μαίου, ο συνδυασμός “Πόλη και Πολίτες” του κ.Λαμπάκη ήταν πρώτος και με αρκετή μάλιστα διαφορά. 

Ζαμπούκης: Είναι κακό κάποιοι

να μην ξέρουν να χάνουν 

Μετά το τέλος της διαδικασίας που δεν κράτησε πολύ, αφού δεν εξετάστηκαν μάρτυρες και απλά μίλησαν οι δικηγόροι, ο κ.Λαμπάκης και το νομικό του επιτελείο αποχώρησαν χωρίς να κάνουν την παραμικρή δήλωση. Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε καταχειροκροτούμενους από δημοτικούς του συμβούλους και πολίτες, έξω από τα δικαστήρια: “Ο λαός του δήμου Αλεξανδρούπολης μνίλησε ήδη. Τώρα είναι σειρά της Δικαιοσύνης να μιλήσει και αυτή. Είναι καλό να θέλουν κάποιοι να κερδίζουν. Είναι όμως κακό, οι ίδιοι να μην ξέρουν πως να χάνουν”.

Πάσχος: Ο νόμος ρητώς εξαιρεί την θέση του

Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου από τα κωλύματα

Από την πλευρά του ο εκ των συνηγόρων του κ.Ζαμπούκη στη σημερινή διαδικασία Λάμπρος Πάσχος, τόνισε στους δημοσιογράφους: “Ο λαός του δήμου της Αλεξανδρούπολης μίλησε στις 2 Ιουνίου με μια μεγάλη διαφορά ψήφων έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα ήταν μια διαδικασία τυπική, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και νομίζω ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης θα αναλάβει τα καθήκοντα του. Υπάρχει διάταξη νόμου που ρητώς εξαιρεί την θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου από τα κωλύματα που προβλέπονται για την εκλογική διαδικασία και είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό”. 

Όσο για την επίκληση της πλευράς Λαμπάκη ότι δικηγόροι που ήταν δικαστικοί αντιπρόσωποι επηρεάστηκαν από την θέση του Προέδρου που κατείχε ο Γιάννης Ζαμπούκης όσον αφορά την ακύρωση ή μη κάποιων ψηφοδελτίων, ο κ.Πάσχος ήταν ξεκάθαρος: “Το δικασήριο δεν δικάζει ούτε φήμες, ούτε υπόνοιες, ούτε κουτσομπολιά. Δικάζει με βάση αποδείξεις. Οι αποδείξεις με βάση όσα είπαμε και ισχυριστήκαμε στο δικαστήριο, είναι ότι στον πρώτο γύρο, την πρώτη Κυριακή που προηγούνταν με τεράστια διαφορά ο κύριοςΛαμπάκης, τα άκυρα που υποτίθεται ότι επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σε ποσοστό 4,3% και την δεύτερη Κυριακή που υποστηρίζει πως επηρεάστηκε το αποτέλεσμα, το ποσοστό των ακύρων ήταν 1,8%. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει”.