Αλεξανδρούπολη: Θεμελιώθηκε χθες ο Ι.Ν.Παναγίας Στρατηγίσσης στο στρατόπεδο “Ζήση”

Αλεξανδρούπολη: Θεμελιώθηκε χθες ο Ι.Ν.Παναγίας Στρατηγίσσης στο στρατόπεδο “Ζήση”

Η θεμελίωση του Ιερού Ναού Παναγίας Στρατηγίσσης πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο του Στρατοπέδου “Ζήση” της Αλεξανδρούπολης από τον Μητροπολίτη κ.Άνθιμο, παρουσία του Αργηχού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά.

Τον αγιασμό και την θεμελίωση τέλεσαν από κοινού οι στρατιωτικές, πολιτικές και θρησκευτικές αρχές και εκτός του κ.Καμπά, παρέστησαν ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, τα ονόματα των οποίων φέρει η αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε κατά την θεμελίωση. Παρόντες ήταν ακόμα οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Λαμπάκης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκοτσίδης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Δημούδη, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.

Ο Ναός που θα κατασκευαστεί σχεδόν δίπλα στο ξύλινο ρώσικο εκκλησάκι το οποίο τοποθετήθηκε πριν δυο χρόνια, τις εποχές που ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Λαμπάκης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως… καλλιεργούσαν τις γνωστές σχέσεις με την Ρωσία οι οποίες είχαν άδοξο τέλος, θα δεσπόζει πλέον συγκεκριμένο χώρο του στρατοπέδου “Ζήση”. Κι αυτό γιατί θα έχει εμβαδό 897 τ.μ., μήκος 44, πλάτος 31 και ύψος 17 μέτρα. Ο ρυθμός θα είναι Βασιλικής, χωρίς τρούλο, με ένα καμπαναριό, και γυναικωνίτη.

Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο του Στρατού όσο και των κατοίκων της περιοχής. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, οι περίοικοι ήταν αυτοί που του είχαν εκφράσει παράπονα, όταν πήγε να κάνει δοξολογία στο ξύλινο ρώσικο εκκλησάκι, γιατί να μην υπάρχει ένας μεγάλος ελληνορθόδοξος ναός στην περιοχή και τότε ξεκίνησε η ιδέα της ανέγερσης της Παναγίας της Στρατηγίσσης. Το υπόγειο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, εξήγησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, ενώ ο κυρίως ναός είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Τα χρήματα όπως δήλωσε ο Σεβασμιότατος κ.Άνθιμος, θα συγκεντρωθούν από τους… πιστούς.

Άνθιμος: Στις 21 Νοεμβρίου ελπίζω να

τελέσουμε δοξολογία στο ναό που θεμελιώνουμε

Μετά τον αγιασμό, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως στην ομιλία του τόνισε: “Μας αξιώνει σήμερα η Παναγία μας να πραγματοποιήσουμε την θεμελίωση ναού αφιερωμένου στη χάρη της. Πριν λίγα χρόνια, η συνεργασία που είχε η πόλη μας μέσω των ρωσόφωνων κατοίκων της με την Ρωσία, οικοδόμησε εδώ σε αυτό το σημείο, το ξύλινο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, αλλά όλων και των εκ Ρωσίας τιμωμένων στην πατρίδα μας Αγίων. Τότε ετέθη από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, το θέμα της ανέγερσης ενός μεγαλύτερου ναού στο σημείο αυτό.
Απευθυνθήκαμε στην στρατιωτική ηγεσία για να μας παραχωρήσετε αυτό το σημείο προς χρήσιν, στο οποίο σήμερα θεμελιώνουμε το ναό αυτό. Μέσα στην οικοπεδική έκταση του στρατοπέδου “Ζήση”. Με σχέδια που εκπονήθηκαν από την αρχιτεκτονική υπηρεσία της Μητροπόλης μας και αυτά τα σχέδια εγκρίθηκαν από την πολεοδομία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που επίσης μας έδωσε την άδεια να προχωρήσει η Μητρόπολη στη θεμελίωση και πρώτα ο Θεός την ανέγερση του ναού της Παναγίας. Δικός σας θα είναι ο ναός αυτός της Παναγίας της Στρατηγίσσης και έχει αυτό το όνομα γιατί γνωρίζει ο λαός μας, πως ο ελληνικός στρατός προσβλέπει στη χάρη της της ως υπερμάχου Στρατηγού. Θα υπάρχει και θα λειτουργεί για τις ανάγκες και της Μεραρχίας και του στρατοπέδου, αλλά με την άδειά σας και των περιοίκων κατοίκων. Μου ζήτησαν οι κάτοικοι όταν ήρθα εδώ για να λειτουργήσω στον ξύλινο ναό στα τέλη Μαΐου και μου φώναξαν: Σεβασμιότατε, θέλουμε και ένα μεγαλύτερο ναό εδώ.
Κύριε αρχηγέ, εσείς υπογράψετε για την ανέγερση του ναού αυτού και σας ευγνωμονώ. Είναι ο δεύτερος Ναός μετά από αυτόν της Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο “Ιωάννου” που ως Μέραρχος θεμελιώσατε και τώρα στο στρατόπεδο “Ζήση” ο δεύτερος αφιερωμένος στην Παναγία. Με την άδεια του στρατού, αυτός ο λαός μας από το υστέρημά του, με την προσευχή του και την προσμονή του, θα χτίσει και αυτόν το ναό.  Ευελπιστούμε στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζουν Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουμε εδώ τη δοξολογία κύριε Μέραρχε της 12ης Μεραρχίας κ.Χουδελούδη, στον υπόγειο χώρο που πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος.
Για τον επάνω, τον κυρίως ναό, δεν μπορώ να προβλέψω. Τον αφήνω στα χέρια της Παναγίας μας. Αν δεν βρεθεί, γιατί μπορεί η χάρη της Παναγίας να μιλήσει σε κάποιον που έχει την οικονομική δυνατότητα και τότε θα τον προχωρήσουμε γρήγορα, αλλιώς θα γίνει όπως γίνονται τα όλα τα εκκλησιαστικά έργα. Σιγά-σιγά και με τη βοήθεια του λαού μας”.
Καμπάς: Ο ναός που θεμελιώνουμε θα έχει
διττό ρόλο για Στρατό και τοπική κοινωνία
Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς είπε: “Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο που με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, αναφέροντας πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία και η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Κάποια μέρα μου πρότεινε ότι θα έπρεπε ο Στρατός να έχει εδώ κάποια εκκλησία, σε αυτό το οικόπεδο που ανήκει σε μας. Θεώρησα λοιπόν ότι θα ήτανε θεϊκό έργο, να γίνει εδώ ένας ναός που θα έχει διττό ρόλο. Να την έχει ο στρατός για να μπορεί να εκκλησιάζεται αφού τα μεγάλα στρατόπεδα του είναι δίπλα σε απόσταση εκατό και διακοσίων μέτρων και ασφαλώς, συγχρόνως να είναι και για όλη την τοπική κοινωνία. Ήταν ευχή για μένα να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό με την σημερινή θεμελίωση και επειδή σας θεωρώ ικανότατο Σεβασμιότατε, πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η ανέγερση της εκκλησίας”.