Πετυχημένες και με πολύ κόσμο, οι παραδοσιακές Αλεβίτικες γιορτές πάλης (Yayla) στο “Χίλια” (πολλά ΒΙΝΤΕΟ)

Πετυχημένες και με πολύ κόσμο, οι παραδοσιακές Αλεβίτικες γιορτές πάλης (Yayla) στο “Χίλια” (πολλά ΒΙΝΤΕΟ)

Απόλυτα πετυχημένες και με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, μουσουλμάνων και χριστιανών, ήταν οι γιορτές παραδοσιακής πάλης που διοργάνωσαν η Επιτροπή Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης και η Επιτροπή του Τεκέ Σεγήτ Αλή Σουλτάν (Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi) στο χωριό Ρούσσα του δήμου Σουφλίου και το ύψωμα “Χίλια” της περιοχής.

Την παράδοση που θέλει το πανηγύρι της πάλης με λάδι να γίνεται το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο  του  Αυγούστου κάθε έτους, με επίκεντρο τον τεκέ της Ρούσας, τήρησαν και φέτος απαρέγκλιτα και φέτος οι διοργανωτές για αυτή την εκδήλωση με ιστορία 7 αιώνων.

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Sonntag, 4. August 2019

Οι Μπεκτασήδες της Ελλάδος που κατοικούν στον Έβρο και έχουν τον Τεκέ (χώρος λατρείας) του Σεγήτ  Αλή Σουλτάν ( Seyyid Ali Sultan Dergahı ) ο οποίος βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω  από το χωριό  της Ρούσας, πιστοί στην παράδοση γιόρτασαν την Παρασκευή με εκδήλωση στην πλατεία του χωριού και την συμμετοχή Αλεβιτών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την γειτονική Τουρκία.

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Freitag, 2. August 2019

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Samstag, 3. August 2019

Το Σάββατο το επίκεντρο των εκδηλώσεων μεταφέρθηκε στο ύψωμα “Χίλια και εκεί διοργανώθηκαν αγώνες τρεξίματος αλλά και πάλης μικρών παιδιών. Παρουσία του Αγά που είχε φέτος την ευθύνη για τις εκδηλώσεις, αλλά κι πολλών μουσουλμάνων από τον Έβρο και την Ροδόπη, αλλά κιαι αρκετών χριστιανών από τους δυο νομούς. Η είσοδος της πομπής στον χώρο που διεξάγονται οι αγώνες πάλης έγινε με την ελληνική σημαία και την σημαία των διοργανωτών και φυσικά με ζουρνάδες και νταούλια.

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Sonntag, 4. August 2019

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο “Χίλια” με τους παραδοσιακούς αγώνες αθλητών που είχαν αλειμμένο το κορμί τους με λάδι, ήταν την Κυριακή. Στους αγώνες πήραν μέρος παλαιστές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από την γειτονική Τουρκία, την Βουλγαρία και τα Σκόπια. 

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Sonntag, 4. August 2019

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος με την σύζυγο του. Επίσης,  έδωσαν το παρόν εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών της περιοχής, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, αλλά και της γειτονικής Ροδόπης.

Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπολος με τον Αγά που ήταν επικεφαλής των εκδηλώσεων πάλης στο “Χίλια”

ο νέος δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος με την σύζυγο του Δέσποινα Μπουρουτζίδου στις εκδηλώσεις στο “Χίλια”

Οι εκδηλώσεις αυτές διεξάγονται με τον παραδοσιακό τρόπο, μακριά από προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια από ανθρώπους ελεγχόμενους απ’ το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Έλληνες μουσουλμάνους.

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Sonntag, 4. August 2019

Οι Αλεβίτες των χωριών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια και τους αξίζουν συγχαρητήρια που το κατάφεραν, να δώσουν στις συγκεκριμένεςε γιορτές την παραδοσιακή τους μορφή και να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο.

Gepostet von Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi am Sonntag, 4. August 2019

Η παρουσία του νέου δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου δείχνει την πρόθεση του ίδιου και δήμου να στηρίξουν έμπρακτα τις εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι για τους Αλεβίτες Έλληνες μουσουλμάνους των ορεινών χωριών. Θα πρέπει όμ,ως και η Περιφέρεια αλλά και τα στυναρμόδια υπουργεία να βοηθήσουν με συγκεκριμένες κινήσεις την προσπάθεια αυτή, που έχει “πολεμηθεί” πολύ από όσους θέλουν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους της μουσουλμανικής μειονότητας υπέρ της γειτονικής Τουρκίας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*