Απλήρωτες υπερωρίες και καταπάτηση δικαιωμάτων στο εργοστάσιο “Υφαντής” της Αλεξανδρούπολης καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Απλήρωτες υπερωρίες και καταπάτηση δικαιωμάτων στο εργοστάσιο “Υφαντής” της Αλεξανδρούπολης καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στο εργοστάσιο της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας”Υφαντής” καταγγέλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων-Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” με ανακοίνωση του.

Αφού ενημερώνουν ότι έγινε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και εξόρμηση στο εργοστάσιο “ΥΦΑΝΤΗΣ” με ανακοίνωση του Σωματείου, τονίζουν:

“Και τα προηγούμενα χρόνια το Σωματείο μας έχει καταγγείλει ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η εντατικοποίηση «χτυπάει κόκκινο». Φέτος όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι εξελίξεις στη «Creta farms» συντέλεσαν από τη μια να κινδυνεύουν 800 εργαζόμενοί της να μείνουν στο δρόμο και από την άλλη έφεραν πλήρη εντατικοποίηση στους εργαζόμενους άλλων εταιριών, που παίρνουν μερίδια αγοράς από την εν λόγω εταιρία, όπως η «Υφαντής».

Στο εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, έχει κοπεί το 15λεπτο διάλειμμα, υποχρεώνονται να εργάζονται υπερωρίες, οι περισσότερες απλήρωτες με υπόσχεση να δοθούν ρεπό κάποτε. Σε αυτές τις υπερωρίες δε δίνεται το προβλεπόμενο διάλειμμα, ορισμένοι δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την εριστική συμπεριφορά των υπευθύνων παραγωγής. Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν υπέρ της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη εταιρία αλλά και στις υπόλοιπες του κλάδου, που διαπιστώνονται αντίστοιχα φαινόμενα.

Κυρίως καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στο κλάδο. Η εμπειρία και από τη «Creta farms» δείχνει ότι αυτός που οδηγεί σε αδιέξοδα, καταχρεώνει, κλείνει εργοστάσια και επιχειρήσεις δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι ανταγωνισμοί, η διαπάλη των επιχειρηματικών συμφερόντων στην προσπάθειά τους για την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Το κριτήριο του κέρδους είναι αυτό που αλλού φέρνει ανεργία και αλλού ξεζούμισμα των εργαζομένων. Το σκύψιμο του κεφαλιού, η συναίνεση των εργαζομένων στο κόψιμο δικαιωμάτων τους για το «καλό» της επιχείρησης ποτέ δε στάθηκε ικανό να σώσει κανέναν εργαζόμενο και αργά ή γρήγορα ακολούθησαν τα χειρότερα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στους εργαζόμενους στη «Creta farms».

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και μαζί να διεκδικήσουμε:

  • να μπει φρένο στην εντατικοποίηση,
  • να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση εργασίας διαλείμματα,
  • να μην υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες,
  • να προχωρήσει η εταιρία σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,
  • να υπάρξει αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καμιά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στα Σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα. Η στάση τους είναι αποκαλυπτική, δε βγάζουν τσιμουδιά για όσα γίνονται.

Σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*