ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Εξαφανισμένος ο Λαμπάκης στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σαμοθράκης και η ένσταση Γκουλιάμα-Εξακουστού

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Εξαφανισμένος ο Λαμπάκης στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σαμοθράκης και η ένσταση Γκουλιάμα-Εξακουστού

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, λόγω της ακινητοποίησης των ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ από βλάβη, κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.

Πολλά ακούστηκαν, ακόμα περισσότερα γράφτηκαν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση, μια και βρισκόμαστε στην “καρδιά” του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου. Εννοώ τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του νομού Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Σταύρο Κελέτση και Τάσο Δημοσχάκη.
Ακόμα, τον απερχόμενο δήμαρχο Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα και το νεοεκλεγέντα Νίκο Γαλατούμο που έκανε αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά στο ζήτημα, τους επαγγελματίες του νησιού και τους ξενοδόχους, που όλοι με διάφορους τρόπους απευθύνθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τελικά ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε μία λύση, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δόθηκε στο σημερινό πρόβλημα.
Γιατί το υπουργείο βάσει της σύμβασης που υπάρχει, είναι αυτό που έχει υποχρέωση να βρει πλοίο αντικατάστασης και αυτή τη φορά το βρήκε με το AZORES Express, που έρχεται για να ξεκινήσει δρομολόγια και να εκτονώσει την κατάσταση, ενώ θα μείνει ως τις 31 Αυγούστου. Ως τότε πιστεύεται ως θα έχουν επισκευαστεί τα δυο πλοία της SAOS Ferries και θα ξεκινήσουν πάλι τα δρομολόγια.

Εξαφανισμένος στο πρόβλημα της Σαμοθράκης ο Λαμπάκης

Σε όλη αυτή την κινητοποίηση πάντως, ήταν πολύ ηχηρή η… απουσία του απερχόμενου δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Εξαφανισμένος, “φαντομάς” κυριολεκτικά ήταν, αν και η Αλεξανδρούπολη είναι η πόλη που ξεκινάει αλλά και καταλήγει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Σαμοθράκη, Παράλληλα, αρκετοί ταξιδιώτες βρίσκονταν στο λιμάνι της με το αυτοκίνητό τους ή πεζοί και παρέμεναν μέχρι να καταφέρουν να ταξιδέψουν για το νησί, με το επιβατικό ΖΕΦΥΡΟΣ ή να στείλουν το αυτοκίνητό τους με το ΑΝΑΧ.
Όσοι βρίσκονταν στο λιμάνι έβλεπαν το πρόβλημα, αλλά ο απερχόμενος κ.Λαμπάκης δεν υπήρξε πουθενά όλες αυτές τις ημέρες. Καμία, έστω για τα μάτια του κόσμου, ενέργεια προς το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, μία τυπική επιστολή ή κάποια τηλεφωνική επικοινωνία τουλάχιστον. Γιατί αν το είχε κάνει, με δεδομένη την… αδυναμία του στις επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, σίγουρα θα το είχε δημοσιοποιήσει και θα το μαθαίναμε.
Ο άνθρωπος που μας επαναλάμβανε συχνά πόσο πολύ αγαπάει τη Σαμοθράκη, πως ο δήμος Αλεξανδρούπολης την… αγκαλιάζει σαν παιδί του, ότι ο ίδιος προσωπικά κάνει τα πάντα για να την βοηθάει, δεν έπραξε το παραμικρό. Γιατί και στην “εικόνα” και τη φήμη της Αλεξανδρούπολης , όσον αφορά τους επισκέπτες από άλλα μέρη, έχει αντίκτυπο αυτή η κατάσταση. Για να μην αναφερθούμε στους Αλεξανδρουπολίτες που έχουν εξοχικά ή επισκέπτονται το νησί και έψαχναν τρόπους να γυρίσουν από εκεί.

Στην Αθήνα πήγε για την ένσταση

να τηλεφωνήσει για πλοίο δεν το έκανε

Ο ευρισκόμενος σε αποδρομή Βαγγέλης Λαμπάκης, είχε προκαλέσει ως γνωστόν κοινές συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, τα οποία όπως αποδεικνύεται έγιναν μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνίας. Επίσης, ταξίδεψε εκτάκτως αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, μήπως καταφέρει και αλλάξει το νόμο για την εκλογή δημάρχου, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί την περίπτωση που μία στο δισεκατομμύριο κερδίσει την ένσταση κατά του Γιάννη Ζαμπούκη, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Την ίδια στιγμή βέβαια, μαθαίνω ότι συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για να προχωρήσει η ανάθεση έργων σε εργολάβους που κέρδισαν διαγωνισμούς για έργα εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως  εξαφανισμένος ήταν επίσης ο απερχόμενος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και στην κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού για την πόλη. Τη “Λευκή Νύχτα”, αφού ούτε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε εμφανίστηκε και έστειλε τον Βαταμίδη, ούτε στην έναρξη των εκδηλώσεων.
Πήγε και μίλησε πάντως ο… φίλος μου ο Κώστας Γκοτσίδης, ο οποίος για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ταίριαζε στην περίσταση. Ντυμένος στην τρίχα όπως πάντα, με το μεταξωτό μαντηλάκι στο πέτο, “έδενε” απόλυτα με το όλο σκηνικό. Αφήστε που όπως λένε οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, προαλείφεται για “διάδοχος” της παράταξης, αν αυτή βέβαια δεν διαλυθεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
Κι επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ο Βαγγέλης Λαμπάκης ελπίζει πώς μπορεί να γίνει το… θαύμα και να κερδίσει την ένσταση. Στο μεταξύ βέβαια, έκανε τις θεαματικές κωλοτούμπες, προσπαθώντας να ανασκευάσει όσα αναφέρει στην ένσταση του και κατηγορεί τους συναδέλφους του ο δικηγόρους ότι παρανόμησαν υπέρ Ζαμπούκη, μήπως και αποφύγει μηνύσεις και αγωγές.

Μάρτυρες για γέλια και κλάματα

Πάντως μαθαίνω από πολλούς συναδέλφους του, πως είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν εναντίον του στη Δικαιοσύνη για όσα τους κατηγόρησε και κρίνουν ότι η δήλωσή του πως τους… αγαπάει και δεν τους καταλόγιζε ποινικές ευθύνες, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα αναφέρει στην έκθεσή του. Ότι δηλαδή «έκριναν κατά παράβαση της εκλογικής διαδικασίας και νομοθεσίας υπέρ του Ιωάννη Ζαμπούκη».
Καλά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, όταν δημοσιεύσουμε το κείμενο της ένστασης, μιλάμε ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος. Όπως έχουν μεγάλη πλάκα και τα όσα αναφέρουν κάποιοι μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται στην ένσταση του. Για γέλια και για κλάματα είναι όσα υποστηρίζουν και αν τα διαβάσουν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, αρχικά θα πιάνουν την κοιλιά τους από τα γέλια, αλλά μετά θα γίνουν έξαλλοι.
Διότι οι στενοί του συνεργάτες αναφέρουν στις καταθέσεις τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους ψηφοφόρους. Όπως ότι είναι αγράμματοι και επέλεξαν να ψηφίσουν το νέο τους δήμαρχο Γιάννης Ζαμπούκη απλά επειδή άκουσαν πως είναι Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλα τέτοια αστεία. Κάποιος άλλος, νομικός μάλιστα, επικαλείται ως επιχείρημα ότι επηρεάστηκε θετικά από την κάρτα με τις ευχές για τα Χριστούγεννα που του έστειλε ο κ.Ζαμπούκης.
Για τέτοια… ακλόνητα επιχειρήματα και τέτοιες ανοησίες μιλάμε, οι οποίες προφανώς διατυπώθηκαν σε συνεννόηση με το ίδιο τον Βαγγέλη Λαμπάκη και τη σύζυγό του Βασιλική Μιχαλακάκου. Άλλωστε κοινή είναι η δικηγορική τους εταιρεία που εξακολουθούν να διατηρούν και να καταθέτει αυτή αγωγές κατά του δήμου Αλεξανδρούπολης, τις οποίες τελικά κερδίζει με δικαστικούς συμβιβασμούς χάρη σε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Στις οποίες ψηφίζει υπέρ ακόμα και ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος.

Εκδικάστηκε η ένσταση Γκουλιάμα κατά Εξακουστού

Μια και αναφέρθηκα πάντως στην ένσταση και τις δικαστικές διαδικασίες, πριν από λίγες ημέρες εκδικάστηκε στην Κομοτηνή και η ένσταση που κατέθεσε η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα-Μανδαλίδου, κατά της εκλογής του Κώστα Εξακουστού ως περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του φίλου μου Τάκη (Τάκης, Τάκης οέ, οέ, οέ) Τοψίδη, για μόλις 8 ψήφους περισσότερους από αυτήν.
Η απόφαση δεν ανακοινώθηκε πότε θα γίνει γνωστή, αλλά ίσως ισχύει ότι και στην περίπτωση της ένστασης Λαμπάκη. Δηλαδή πριν την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πάντως στην πλευρά Εξακουστού, μαθαίνω ότι είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και θα κρατήσει τουλάχιστον τον τίτλο του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης.
Γιατί τα αξιώματα και μαζί τις οικονομικές απολαβές που είχε την προηγούμενη πενταετία στις διάφορες θέσεις που ήταν διορισμένος,  Οικονομική επιτροπή και Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου, τα έχασε και τώρα πλέον θα πρέπει να δουλέψει ο δικηγόρος. Όπως είδα πρόσφατα ότι επέστρεψε στις επιχειρήσεις του (και πολύ χάρηκα πραγματικά), πέρα από το Επιμελητήριο Έβρου όπου είναι Πρόεδρος και ο φίλος μου ο Τάκης Τοψίδης.
Άλλωστε από μικρό παιδί δουλεύει και μέχρι εδώ που έφτασε δεν έγινε τυχαία. Άσχετα αν στην  διεκδίκηση της Περιφέρειας έκανε πολλά και σοβαρά λάθη και υποτίμησε πάρα πολύ ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να τον βοηθήσουν να πετύχει, πολύ περισσότερο μάλιστα από όλους αυτούς που είχε γύρω του και ακριβοπλήρωσε.  Ούτε ο ίδιος μαθαίνω ότι έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πως έκανε τόσο λάθος εκτίμηση, αλλά τώρα η… θέση του Περιφερειάρχη πέταξε.

Η Γκαρά υπό την σκέπη… Αβέρωφ, Έβερτ

Δεν ξέρω αν είδατε την φοβερή φωτογραφία από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των Εβριτών αγροτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη στη Βουλή, αλλά όσοι δεν την είδατε, σίγουρα χάσατε. Επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση και η ψήφιση για το κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστημιακό άσυλο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει στο Κοινοβούλιο και όχι στο υπουργείο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Επιλέχθηκε λοιπόν η αίθουσα της Νέας Δημοκρατίας, εκεί όπου υπάρχουν τα κάδρα όσων διετέλεσαν Πρόεδροι του κόμματος. Στην συνάντηση συμμετείχε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά η οποία φαίνεται στη φωτογραφία κάτω ακριβώς από τις φωτογραφίες των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ευάγγελου Αβέρωφ (Πρόεδρος με όλη την σημασία της λέξης) Μιλτιάδη Έβερτ και Κώστα Καραμανλή.  Πράγματι φοβερό το συγκεκριμένο σκηνικό.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι κ.Γκαρά είχε κληθεί και συμμετείχε και στη σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν επισκέφθηκε τον Έβρο και αυτό είναι ένα δείγμα πολιτικού πολιτισμού και νέου ύφους και ήθους της καινούργιας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση και εκθέτει ανεπανόρθωτα την τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως θυμόμαστε, οι υπουργοί της ερχόταν στον Έβρο και συνοδεύονταν μόνο από τους τρεις βουλευτές του κόμματος τους Γκαρά, Καίσα, Ρίζο και στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο μου Σπύρο Δέδογλου και το Μενέλαο Μαλτέζο. Οι Νεοδημοκράτες λες και ήταν… μιάσματα και δεν καλούνταν για θέματα συνολικού ενδιαφέροντος του νομού. Γιατί εμείς έχουμε αυτό το ελάττωμα. Δεν τα ξεχνάμε.

Απαράδεκτη η διατήρηση του Γραφείου Πρωθυπουργού

Κι επειδή πολλές φορές έχουμε τονίσει και αποδείξει πως δεν διστάζουμε να κρίνουμε τους πάντες, μετά τα τεράστια… φάουλ από την Κυβέρνηση της Ν.Δ, με τον διορισμό του… Παταμίσιου  Γιώργου Μαυρωτά σε θέση Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, του υπέρμαχου της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών που την ψήφισε στην Βουλή, αλλά και του διορισμού επίσης ως Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα, εκ των υπευθύνων της τραγωδίας στο Μάτι, είχαμε μια ακόμα λανθασμένη κίνηση.
Ποιος ο λόγος να διατηρείται το Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη; Αυτή την… ανοησία που καθιέρωσε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να βολέψει τη Νοτοπούλου; Όπως και τότε επικρίναμε την συγκεκριμένη ενέργεια και τονίζαμε πως υπάρχει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και δεν έχει κανένα ρόλο το συγκεκριμένο γραφείο, επιμένουμε στο ίδιο και τώρα.
Έπρεπε να το καταργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι να διορίσει εκεί την πρώην βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου. Μπορεί να έχουν φιλικές σχέσεις, αλλά αν ήθελα κάπου να την… βολέψει, ας έβρισκε κάτι άλλο. Ήμαρτον με το αχρείαστο γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Έτσι θα μειωθεί το Κράτος; Κάτι ακόμα. Η δέσμευση για μη χρησιμοποίηση βουλευτών που δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν σε διάφορες κρατικές θέσεις, πήγε… περίπατο; Για να ξέρουμε δηλαδή.

Αναδεικνύει και… παρουσιάστριες

Είχα πολύ καιρό να συναντήσω τον φίλο και συνάδερφο δημοσιογράφο, που και αυτός έχει φτιάξει σάιτ σε άλλο νομό της Ελλάδος. Τον είδα πρόσφατα στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση των αγροτών μας με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και πιάσαμε την κουβέντα. Αυτή την φορά λόγω και του καλοκαιριού, των διακοπών και της χαλαρής διάθεσης, δεν μιλήσαμε για τα σοβαρά. Δηλαδή τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για πιο light και… πιπεράτα.
Ακούστε τι μου είπε ότι συμβαίνει στην περιοχή του. Αντιδήμαρχος λέει ενός από τους δήμους του νομού διαθέτει εξοχικό. Δεν θυμάμαι που μου είπε ότι βρίσκεται. Κοντά στο νεκροταφείο; Στο γυμναστήριο; Στα δικαστήρια; Θα σας γελάσω. Το εξοχικό αυτό λοιπόν είναι… θαυματουργό. Μέχρι και… παρουσιάστριες στην τηλεόραση έχει… αναδείξει. Τουλάχιστον εμείς εδώ στον Έβρο δεν έχουμε τέτοια.

Ο Έβρος θα ανταμειφθεί

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν οι νέοι δήμαρχοι να ανακοινώνουν τους Αντιδημάρχους και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος του Αντιπεριφερειάρχες. Κάτι μου λέει ότι ο νομός Έβρου θα ανταμειφθεί όσον αφορά τους Αντιπεριφερειάρχες, για την στήριξη που του έδωσε στις πρόσφατες εκλογές και την σημαντική βοήθεια στην επανεκλογή του.
Γιατί και στις δυο Κυριακές ανέδειξε πρώτο τον δικό του συνδυασμό και όχι του Εβρίτη Τοψίδη. 
Κι αυτό ο κ.Μέτιος μαθαίνω ότι δεν το ξεχνάει και με τις αποφάσεις που θα ανακοινώσει αναμένεται να το αποδείξει. Δεν κατάφερα να μάθω τίποτα περισσότερο, αλλά όταν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις θα το δούμε.

Ο… Ναρκαλιευτής

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*