Τελωνείο Ορμενίου: Ετοιμάστηκε ειδικό σημείο απολύμανσης για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων (φωτορεπορτάζ)

Τελωνείο Ορμενίου: Ετοιμάστηκε ειδικό σημείο απολύμανσης για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων (φωτορεπορτάζ)

Ειδικό σημείο απολύμανσης για όσους μπαίνουν στην χώρα μας από την Βουλγαρία, ετοιμάστηκε στο Τελωνείο Ορμενίου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να περνούν από αυτό όσα αυτοκίνητα έρχονται, μια και στην γειτονική χώρα υπάρχουν κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.

Το σημείο αυτό, που χρησιμοποιούνταν και παλαιότερα, κυρίως όταν η Βουλγαρία δεν βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τότε ήταν παρατημένο, κρίθηκε σκόπιμο να αρχίσει την επαναλειτουργία του, μετά από τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν σε περιοχές κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Γι’ αυτό χθες, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Περιβάλλοντος Κώστας Βενετίδης, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες από την Ορεστιάδα επιθεώρησαν το συγκεκριμένο σημείο. Είναι μια κίνηση πρόληψης που σωστά λαμβάνεται, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί μια παρόμοια και στην άλλη είσοδο από την Βουλγαρία, στην περιοχή Κυπρίνου-Ιβαήλοβγκραντ, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της συγκεκριμένης νόσου των χοίρων στην χώρα μας.

Το ίδιο προφανώς πρέπει να γίνει και στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας της Ροδόπης, απ’ όπου επίσης περνούν πολλοί επισκέπτες από την γειτονική χώρα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που επισκέπτονται για τουρισμό την περιοχή μας. Επίσης, με ειδική τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, προσλαμβάνονται με επείγουσες διαδικασίες 50 κτηνίατροι που θα επανδρώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο έλεγχο και την αποφυγή να έρθει και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ασθένεια. Κάτι που δέχθηκαν με συγχαρητήριες ανακοινώσεις τους τόσο οι οργανώσεις των Γεωτεχνικών όσο και οι κτηνοτρόφοι.