Ολοκληρώθηκε και η απογευματινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη, με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα της Σαμοθράκης, μετά απ’ το σοβαρό πρόβλημα των προηγούμενων ημερών.
Στην σύσκεψη εκτός του κ.Γεραπετρίτη πήραν μέρος ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Κυροάκου Μητσοτάκη, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Σαμοθρακίτης στην καταγωγή Γιώργος Στεργίου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, ο απερχόμενος δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Άκης Παρασκευόπουλος (άγνωστο για ποιο λόγο, ίσως… είδε φως και μπήκε).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ευρεία αυτή σύσκεψη εκφράστηκε με σαφή τρόπο η βούληση της Κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι φυσικό να μη θέλει να ακούει για την κατάσταση του λιμανιού της Σαμοθράκης και να αραδιάζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα τους έταξε ο κ. Τσίπρας έμειναν λόγια του αέρα» επισήμαναν.
Ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Βίτσας αλλά και ο νεοκλεγείς Νίκος Γαλατούμος, ο οποίος σε 10 ημέρες αναλαμβάνει την δημοτική αρχή και επί ημερών του θα υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν αλλά και θα ακολουθήσουν, έθεσαν μια σειρά από ζητήματα και αιτήματα του δήμου Σαμοθράκης, του Συλλόγου Επαγγελματιών και των άλλων θεσμικών φορέων του νησιού, τα οποία σημείωνε ο κ.Γεραπετρίτης αφού αφορούν πάρα πολλά συναρμόδια υπουργεία.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι τρεις βουλευτές Έβρου της Ν.Δ που ζήτησαν να δοθούν όπου αυτό επιβάλλεται και είναι εφικτό άμεσες λύσεις για ανακούφιση των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού, έθεσαν και εξέφρασαν την άποψη τους για τα αιτήματα που και σε αυτούς έχουν τεθεί από διάφορες πλευρές. Έγινε διεξοδική συζήτηση που κράτησε περίπου 2 ώρες και εξετάστηκε δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων, πέρα από τα πέντε σημεία που αποφασίστηκαν στην διυπουργική σύσκεψη που προηγήθηκε.
Μετά την σύσκεψη, ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης δήλωσε ότι ήταν θετική η ανταπόκριση της Κυβέρνησης από την αρχή, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε άμεσα. Τεχνικά ζητήματα και ο καιρός δεν επέτρεψαν, πρόσθεσε, να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ είπε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πλοίο αντικατάστασης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και στο δεύτερο πλοίο της εταιρείας. Ο κ. Κελέτσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και τα θέματα της αυστηροποίησης των προβλέψεων που θα έχει η νέα σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι εξετάστηκαν παράλληλα ζητήματα αναβάθμισης του λιμανιού αλλά και θέματα υποδομών, ενίσχυσης του τουρισμού και των επιχειρηματιών. «Αιτηθήκαμε μια σειρά από μέτρα ώστε η Σαμοθράκη να πάψει να αποτελεί είδηση για τα προβλήματα της», υπογράμμισε.