Έβρος: Ανήσυχοι οι τευτλοπαραγωγοί, αφού τα πάντα παραμένουν στον “αέρα”

Έβρος: Ανήσυχοι οι τευτλοπαραγωγοί, αφού τα πάντα παραμένουν στον “αέρα”

 

Επιφυλακτικοί και ανήσυχοι παραμένουν οι τευτλοπαραγωγοί στον Έβρο, αφού τα πάντα παραμένουν στον “‘αέρα” και μετά τις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία τους στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή.

«Δεν είπαν ούτε να σταματήσουμε ούτε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Ζήτησαν εύλογο χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, να εξετάσουν με τα συναρμόδια υπουργεία τι μπορεί να γίνει, εάν θα απορροφηθεί η φετινή παραγωγή ή αν θα βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος», περιγράφει στην «Υ.Χ» ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών του νομού Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης. Στο νομό μας όπως λέει καλλιεργήθηκαν 3.500 στρέμματα τεύτλα, τα οποία οδεύουν προς συγκομιδή, αλλά δεν γνωρίζουν τι θα γίνει τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο κ.Γεωργιάδης είχε συνεχείς επαφές με την πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς, η οποία και θα κρίνει όπως όλα δείχνουν το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κι αυτό γιατί στις συζητήσεις με τον υποψήφιο επενδυτή κ.Φέκερ, δεν φαίνεται να βρίσκεται η “χρυσή τομή”.

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα ανέλαβε να χειριστεί ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί δείχνουν να έχουν… παγιδευτεί όσον αφορά την παράδοσή της σοδειάς τους από την προφορική συμφωνία με τον φερόμενο επενδυτή, η οποία έγινε με παρότρυνση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας – Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση θα υπογραφόταν εφόσον η βιομηχανία περνούσε στα χέρια του επενδυτή.

Στον Έβρο, οι 100 εναπομείναντες παραγωγοί αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειας. Για το σύνολο των τευτλοπαραγωγών, οι πιθανές λύσεις είναι είτε να ανοίξει το Πλατύ Ημαθίας και να επεξεργαστεί τη φετινή παραγωγή σαν ΕΒΖ είτε να υπάρξει αίσια κατάληξη στην υπόθεση του επενδυτή. Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, καθώς η συγκομιδή πρέπει να γίνει σε έναν μήνα και βέβαια το εργοστάσιο χρειάζεται συντήρηση προτού ανοίξει.

Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για τους παραγωγούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Προϊκάκη, θα προσπαθήσουν να κλείσουν εκ νέου ραντεβού στο υπουργείο την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2019, καθότι για να ισχύσει το καθεστώς της συνδεδεμένης προϋποτίθεται να παραχθεί προϊόν, να συγκομιστεί, να γίνει επεξεργασία.

Με πληροφορίες από το ypaithros.gr