Ως το βαθμό του Ανθυπασπιστή οι υπαξιωματικοί και ελάχιστοι, με αυστηρά κριτήρια, θα γίνονται Αξιωματικοί

Ως το βαθμό του Ανθυπασπιστή οι υπαξιωματικοί και ελάχιστοι, με αυστηρά κριτήρια, θα γίνονται Αξιωματικοί

Σε μείωση του προσωπικού των Γενικών Επιτελείων κατά 50% προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι μάχιμες μονάδες.

Ησχετική εντολή δόθηκε εγγράφως από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ είναι το προσωπικό αυτό να στελεχώσει μάχιμες θέσεις.

Μένει να φανεί κατά πόσο θα υλοποιηθεί στην πράξη και τι αποτελέσματα θα έχει το μέτρο αυτό που προσομοιάζει με τις αντίστοιχες μετακινήσεις που γίνονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο επαναφέρει σε επιχειρησιακές θέσεις αστυνομικούς που διατίθενται ως φρουροί για τη φύλαξη πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξετάζει και το καθεστώς της εξέλιξης των υπαξιωματικών στο πλαίσιο των αλλαγών για τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλκιβιάδης Στεφανής επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών» και ζητά εντός των επόμενων εβδομάδων και έως τις 6 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, θα περιλαμβάνουν «μεταξύ άλλων, πρόταση για την εξελικτική πορεία των υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό τον βαθμό του ανθυπασπιστή και υπό προϋποθέσεις και αυστηρές εξετάσεις προαγωγή ποσοστού αυτών σε αξιωματικούς».

Το εν λόγω ζήτημα, πάντως, δεν τίθεται πρώτη φορά, καθώς είχε ήδη τεθεί επί τάπητος από την εποχή που ο κ. Στεφανής ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μάλιστα, ο κ. Στεφανής είχε και τη σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, πάντως, που εξετάζει ο κ. Στεφανής φαίνεται ότι δεν θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις Αποστολάκη – Ρήγα για τη βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Διαρκείας.

Πηγή: dimokratianews.gr