Κωστής Σιμιτσής: Ενσωμάτωση της παράταξής μου με αυτήν του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου

Κωστής Σιμιτσής: Ενσωμάτωση της παράταξής μου με αυτήν του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου

Ενσωμάτωση της παράταξης του «Περιφέρεια σε δράση» πρότεινε ο επικεφαλής της Κωστής Σιμιτσής στους εκλεγμένους περιφερειακούς του συμβούλους με αυτή του νικητή των εκλογών νέου Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, προκειμένου να συνδιοικήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» ο κ.Σιμιτσής, δέχθηκε πρόσκληση συνεργασίας από τον κ. Μέτιο από την επομένη των εκλογών. Κι αφού ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον “Κλεισθένη» από την Κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισαν και οι όροι της όποιας συνεργασίας. Αν όπως όλα δείχνουν συνεργαστούν, τότε το πιο πιθανό είναι ο κ.Σιμιτσής να είναι ο νέος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και να πάρει άλλη μια θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη από την παράταξη του.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρεις τρόποι συνεργασίας:

  1. Με συναινετική στάση της παράταξής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα ψηφίζει ή θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της όποιας πλειοψηφίας.
  2.  Με συμμετοχή στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει ακόμη και θεματικό Αντιπεριφερειάρχη από την μειοψηφούσα παράταξη κι έτσι να συμμετέχει στη διοίκηση. Κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλειά της μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μπορεί να μην ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις, αρθρώνοντας και αντιπολιτευτικό λόγο. «Μου φαίνεται λίγο σαν κοροϊδία», είπε ο κ. Σιμιτσής, «διότι δεν μπορείς να είσαι αντιπολίτευση και να συμμετέχεις στη διοίκηση».
  3. Με σύμπραξη των δύο παρατάξεων. Οι παρατάξεις ενσωματώνονται σε μία και χάνουν απολύτως την διακριτή έκφρασή τους Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει και χωρικό Αντιπεριφερειάρχη από την μικρότερη παράταξη. «Βρίσκω περισσότερα θετικά σ’ αυτήν την περίπτωση μορφής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Σιμιτσής, και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πιο ειλικρινής, διότι, όταν αποφασίσεις να συμμετέχεις στη διοίκηση, πρέπει να συμμετέχεις ενεργητικά μοιραζόμενος και την ευθύνη».

Γνωστοποίησε ότι «η συζήτηση με τον κ. Μέτιο έχει φτάσει σε βάθος, όμως δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Επίσης, είπε πως για τις συζητήσεις που έκανε είχε την έγκριση τόσο του ΚΙΝΑΛ, που τον στήριξε, όσο και των μελών και συνεργατών της παράταξής του. Το μεν κόμμα, κεντρικά, απεφάνθη ότι δεν θέλει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή για όλη την χώρα, αφήνοντας τις ίδιες τις παρατάξεις να αποφασίσουν.

Όσο για την παράταξη, τα περισσότερα μέλη είτε του έδωσαν «πράσινο φως», είτε δέχθηκαν τη συνεργασία με την παράταξη Μέτιου, αλλά τον τρόπο και τη μορφή συνεργασίας τα άφησαν στην επιλογή των πέντε εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.

Γι’ αυτό… ανέβασαν τους τόνους οι Τοψίδης, Κατσιμίγας

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι άσχετη με την στάση που εμφάνισαν τελευταία ο δεύτερος στις περιφερειακές εκλογές υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο τρίτος Κώστας Κατσιμίγας, οι οποίοι… σπεκουλάροντας στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σαμοθράκης ανέβασαν τους τόνους, κατηγορώντας τον Χρήστο Μέτιο και την σημερινή αλλά και επόμενη περιφερειακή αερχή, ότι δεν έκαναν όσο θα μπορούσαν για την αντιμετώπιση τους. Βλέπουν ότι βρίσκονται πλέον σε πολύ αδύναμη αντιπολιτευτική θέση μετά την διαφαινόενη συνεργασία των παρατάξεων Μέτιου-Σιμιτσή και αντέδρασαν σπασμωδικά.

Πάντως οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων που θα συνεργαστούν συμπληρώνουν τον αριθμό 22 (17+5) και άρα για να δημιουργηθεί απόλυτη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο των 51 μελών χρειάζονται άλλοι 4. Προφανώς εκτός του κ. Σιμιτσή έχουν γίνει συζητήσεις και με άλλες παρατάξεις, εκτός αυτής που εκπροσωπεί την Χρυσή Αυγή. Για την τελευταία τέθηκε βέτο από τον κ. Σιμιτσή, όμως κι ο κ. Μέτιος του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους. Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι ο νυν Περιφερειάρχης που συνεχίζει την θητεία του και μετά την 1η Σεπτεμβρίου μια και επανεκλέχθηκε, είναι πλλεον κυρίαρχος στην διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και έτσι ίσως να εξηγείται και η… επίθεση φιλίας από εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης Τοψίδη προς αυτόν, ευελπιστώντας ΄σιως σε κάποιο πόστο ή θέση.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*