Έτσι εξηγείται η “βουτιά” στις βάσεις των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ορεστιάδας

Έτσι εξηγείται η “βουτιά” στις βάσεις των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ορεστιάδας

Στη δεκάδα των πανεπιστημιακών τμημάτων όλης της χώρας με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων εισαγωγής συμπεριλαμβάνονται τα δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύουν στην Ορεστιάδα.

Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με πτώση 3.508 μόρια (από 10.805 το 2018, στα 7.297 το 2019) είναι το 6ο στη σειρά πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας με τη μεγαλύτερη μείωση βάσης, στην 9η θέση το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, με πτώση 3.388 μόρια (από 9.925 το 2018, στα 6.537 το 2019). «Πράγματι είναι μία “βουτιά” για τα τμήματά μας, έχει όμως μία πολύ εύκολη και κατανοητή εξήγηση», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρος Κουτρούμπας.


Όπως είπε, «πέρα από τη γενική πτώση των βάσεων, που παρατηρήθηκε φέτος, η πτώση σε περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, οφείλεται και στο γεγονός ότι με την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ, έχουν δημιουργηθεί πολλά ομοειδή τμήματα (Γεωπονίας και Δασολογίας) σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να επιλέξουν το πλησιέστερο στον τόπο καταγωγής και κατοικίας τους», εξήγησε ο κ. Κουτρούμπας.
«Ακόμα κι αν το επίπεδο σπουδών στα δικά μας τμήματα είναι υψηλότερο, θα υπερτερήσει το κριτήριο της γεωγραφικής θέσης», πρόσθεσε ο Κοσμήτορας της Σχολής που λειτουργεί στην Ορεστιάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια βελτίωσης, ώστε τα δύο τμήματα να παραμείνουν ελκυστικά, με ποιοτικά κριτήρια».
Ο κ. Κουτρούμπας, πάντως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η φετινή εικόνα «κατρακύλας των βάσεων των περιφερειακών πανεπιστημίων», όπως είπε. «Δεν αποκλείεται, εάν αυτό συνεχιστεί, να βρεθεί κάποιος τα επόμενα χρόνια και να υποστηρίξει ότι δεν έχουν λόγο να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου