Υπαρκτό, έντονο και ουσιαστικό είναι το ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών για το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας, το οποίο έχει κλείσει από το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα ανοίξει.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει τεράστια χρέη και πολλά σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, βρέθηκαν χθες στην Ορεστιάδα εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την αγορά του εργοστασίου και την επαναλειτουργία του για την επεξεργασία ζαχαρότευτλων και παραγωγή ζάχαρης. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα είχαν ξαναεπισκεφθεί το εργοστάσιο με τη μεσολάβηση Έλληνα συνεργάτη τους από την Ορεστιάδα. Αυτή τη φορά όμως συνοδεύονταν από τεχνικό επιτελείο, το οποίο επισκέφτηκε όλους τους χώρους εξέτασε όλες τις εγκαταστάσεις, ζήτησε διευκρινίσεις από στελέχη του εργοστασίου και μάλιστα τους ενημέρωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Γιάννης Παπαδόπουλος, εξέτασαν πολλές παραμέτρους και έκαναν πολύ περισσότερες ερωτήσεις ,δείχνοντας πως το ενδιαφέρον είναι σοβαρό, υπαρκτό και αφήνει… χαραμάδες ελπίδας για επαναλειτουργία του εργοστασίου και ξεκίνημα της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή του Βορείου Έβρου και του νομού γενικότερα.
Το μπαλάκι πλέον πάει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διαχειρίζεται την υπόθεση και μέχρι τώρα φαίνεται να έχει μπλοκάρει την λύση Φέκερ, η οποία δεν συγκεντρώνει τα εχέγγυα και τις εγγυήσεις που ζητάει η Πειραιώς. Το ενδιαφέρον είναι ποια στάση θα κρατήσει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που ως γνωστόν είναι υπέρμαχος των επενδύσεων.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία μπορεί να είναι τούρκικη αλλά έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. ήρθαν σε απ’ ευθείας επαφή με την τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να ενημερωθούν και να μάθουν τις προθέσεις και τις απαιτήσεις της. Μόνο όμως για το εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας για το οποίο και ενδιαφέρονται. Θεωρούν και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολλά εκατομμύρια για την αγορά του και θεωρούν ότι υπάρχει σημαντική προοπτική στην περιοχή, ενώ έχουν εξασφαλισμένη και την διάθεση των προϊόντων της ζάχαρης στην χώρα τους αλλά και να κάνουν εξαγωγές σε άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.