Ο Τοψίδης κατάργησε την συμφωνία με το Επιμελητήριο Συμφερούπολης Κριμαίας, όπως ζήτησε πέρυσι ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Τοψίδης κατάργησε την συμφωνία με το Επιμελητήριο Συμφερούπολης Κριμαίας, όπως ζήτησε πέρυσι ο Αμερικανός Πρέσβης

Την διάλυση της συμφωνίας αδελφοποίησης του Επιμελητηρίου Έβρου με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης στην παράνομα κατεχόμενη Κριμαία από τους Ρώσους, γνωστοποίησε ο Χριστόδουλος Τοψίδης στον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στη σημερινή τους συνάντηση στα γραφεία του Επιμελητηρίου.

Έναν χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψη του κ.Πάιατ στο Επιμελητήριο Έβρου, στις 3 Οτκωβρίου 2018, όταν και είχε εκφράσει στον κ.Τοψίδη την έντονη δυσαρέσκεια του για το θέμα της αδελφοποίησης με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, στην προσαρτημένη από τους Ρώσους και μη αναγνωρισμένη από καμιά χώρα παγκοσμίως Κριμαία, τον άκουσε σήμερα να ενημερώνει πως η συγκεκριμένη συμφωνία καταργήθηκε. Πρόκειται για την αδελφοποίηση που είχε υπογράψει ο Χριστόδουλος Τοψίδης σε εκείνο το ταξίδι του 2016 με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη στην Κριμαία, την οποία μάλιστα ανακοίνωσαν  δημόσια με θριαμβευτικό τρόπο.

Στην περσινή επίσκεψη του στο Επιμελητήριο Έβρου και κατά την συνάντηση τους παρουσία όλου του διοικητικού συμβουλίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα… κατσάδιασε τον κ.Τοψίδη λέγοντας του: “Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Έβρου παραμένει αδερφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτηση της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα”. Τότε αυτός εμφανώς αμήχανος, ίδρωνε και ξαναίδρωνε και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκείνη η ενέργεια και το ταξίδι και θα φρόντιζε να διορθώσει τα πράγματα. “Ήταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή συμφωνία σε ισχύ”.

-“Κατσάδα” Αμερικανού Πρέσβη σε Τοψίδη: “Απαράδεκτο να είναι το Επιμελητήριο σας αδερφοποιημένο με της Συμφερούπολης”

Το θέμα είχε ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ το Evros-news.gr ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας έβριζε στις κατ ιδίαν συζητήσεις του, ενώ βγήκε την άλλη μέρα και έκανε δηλώσεις διαψεύδοντας το ρεπορτάζ μας, που φυσικά σήμερα ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟΛΥΤΑ γιατί ήταν όπως ακριβώς τα γράψαμε.  Παράλληλα, τηλεφωνούσε και… απειλούσε κάποιους απ’ όσους βρισκόταν στην συνάντηση, θεωρώντας τους ότι ήταν οι πληροφοριοδότες μας.

Στην σημερινή συνάντηση πάντως με τον Τζέφρι Πάιατ, τον ενημέρωσε ότι από τις αρχές του 2019 έπαψε να ισχύει η συγκεκριμένη συμφωνία με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης στην παράνομα κατεχόμενη Κριμαία και αυτό το υποδέχθηκε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ο Αμερικανός Πρέσβης, όταν πληροφορήθηκε ότι η δυσαρέσκεια του πέρυσι έπαιξε ρόλο και το γνωστοποίησε επίσημα με ένα Tweet όπου έγραψε:

“Εξαιρετική συζήτηση στο Επιμελητήριο Έβρου με τον Πρόεδρο Τοψίδη, σχετικά με τις προοπτικές περιφερειακής ανάπτυξης και τις προσπάθειες εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών των ΗΠΑ. Επίσης, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την απόφαση του Επιμελητηρίου να διαλύσει τη σχέση του με το Επιμελητήριο της Συμφερόπολης σε παράνομα κατεχόμενη Κριμαία”.

Καμιά αναφορά στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Έβρου

για την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη

Στην ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε το Επιμελητήριο Έβρου για την σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο, πολύ σοβαρό ζήτημα και την ενημέρωση του Χριστόδουλου Τοψίδη στον κ,Πάιατ ότι φρόντισε να υλοποιήσει αυτό που του ζήτησε. Το δελτίο Τύπου αναφέρει μόνο ότι:

Στο Επιμελητήριο Έβρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου κ. Χριστόδουλου Τοψίδη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. κ. Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory Pfleger.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διημέρους συνεργασίας, όπως η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών με την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στο χώρο αυτό, καθώς επίσης και η πρόταση του Επιμελητηρίου Έβρου για την προσέλκυση και εγκατάσταση στο Βόρειο Έβρο, Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στο αντικείμενο της αγροτικής παραγωγής και διατροφής, από Αμερικανική εταιρία του κλάδου.

Καταλήγοντας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση στο εγγύς μέλλον προκειμένου να συζητηθούν και να επανεκτιμηθούν οι όποιες επενδυτικές και αναπτυξιακές προτάσεις προκύψουν για την ευρύτερη περιοχή.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*