Ο δήμος Αλεξανδρούπολης την πιο δυνατή εκπροσώπηση στην σύσκεψη που έγινε σήμερα κατά των χρυσωρυχείων

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης την πιο δυνατή εκπροσώπηση στην σύσκεψη που έγινε σήμερα κατά των χρυσωρυχείων

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είχε την πιο δυνατή εκπροσώπηση στην σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Έβρου για το θέμα των χρυσωρυχείων στην Θράκη, μετά από πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Αλεξανδρούπολης και απερχόμενου Προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ (σε λίγες ημέρες θα εκλεγεί άλλος) Βαγγέλη Λαμπάκη.

Συγκεκριμένα, τη νέα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη , ο οποίος όπως και άλλοι δυο δήμαρχοι του Έβρου και 20 συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν παρέστησαν στην συγκεκριμένη μάζωξη που συγκάλεσε ο κ.Λαμπάκης, εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κυζιρίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής και ο νέος Γενικός Γραμματέας του δήμου Γιάννης Μπόγδης.

Απούσα η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών

εκπροσώπων του Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Όπως επισημάναμε, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για το θέμα του χρυσού, ήταν πολύ υποβαθμισμένη στο επίπεδο της εκπροσώπησης θεσμικών εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο βουλευτών, από τους 17 βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους 10 της Θράκης, παραβρέθηκαν μόνο δύο, ο Ιλχάν Αχμέτ του Κινήματος Αλλαγής από το νομό Ροδόπης και ο Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ από την Δράμα. Ούτε καν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη τη Νατάσα Γκαρά από τον Έβρο, οι οποίοι τάσσονται κατά της επένδυσης του χρυσού, δεν έδωσαν το παρόν. Η δικαιολογία ότι βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη λόγω της παρουσίας του αρχηγού τους Αλέξη Τσίπρα εκεί, δεν στέκει φυσικά μια και η ομιλία του είναι το βράδυ και αν ήθελαν να δείξουν ότι στηρίζουν την ενέργεια του κ.Λαμπάκη, μπορούσαν στις 11 το πρωί να είναι στο Επιμελητήριο Έβρου και σε δυο ώρες θα βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη.

Από τους περισσότερους από 20 δημάρχους, έδωσαν το παρόν μόνον δύο και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και των Σαππών Ντίνος Χαριτόπουλος. Οι τέσσερις δήμαρχοι του Έβρου δεν παραβρέθηκαν, όπως και κανένας από την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Βασίλης Δελησταμάτης που παρέστη, εκπροσωπούσε κυρίως το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ούτε οι 4 Μητροπολίτες της Θράκης παρέστησαν, με τους Σεβασμιοτάτους Μαρώνειας και Ξάνθης να στέλνουν απλά επιστολές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λιγότερο από 100 ατόμων που παρέστησαν, ήταν από εκλεγμένους στην αντιπολίτευση του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας, αφού στην αίθουσα βρέθηκαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης με συμβούλους του, κυρίως τους στενούς του συνεργάτες στην παράταξη του, ο Βαγγέλης Μυτιληνός, ο Σάββας Δευτεραίος, ο Δημήτρης Λαζόπουλος, ο Παύλος Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί πλέον μόνο τον εαυτό του και οι γνωστοί για τις θέσεις τους εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, που σε παρόμοιες περιπτώσεις δίνουν το παρόν. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης και ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης. Η σύσκεψη δηλαδή από πλευράς εκπροσώπησης, στέφθηκε από… παταγώδη αποτυχία.

Αυτό φάνηκε και στην τοποθέτηση του πρώην δημάρχου και απερχόμενου Προέδρου της ΠΕΔ Βαγγέλη Λαμπάκη, που έδειξε… αγωνία να παρουσιάσει την συνάντηση αυτή με την εξαιρετικά αδύναμη εκπροσώπηση, ως συνολική… άποψη του λαού της περιοχής για τα χρυσωρυχεία. Διατύπωσε έτσι την αστεία θέση, πως όσοι συγκεντρώθηκαν εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και άρα αφού αυτοί είναι αρνητικοί στην υπόθεση των χρυσωρυχείων, δεν πρέπει να ερωτηθεί ή να εκφράσει την άποψη του η πλειοψηφία του λαού και κυρίως, προς Θεού δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος του “Κλεισθένη” για τοπικά ζητήματα πολύ σοβαρής σημασίας. Κι αυτό ήταν μια από τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν. Να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού. Να μην ερωτηθεί δηλαδή ο λαός, αλλά να αποφασίσουν ο Λαμπάκης και οι ελάχιστοι που βρέθηκαν στην σημερινή σύσκεψη.

Μεταξύ άλλων ο κ.Λαμπάκης στην τοποθέτηση του τόνισε: “Ο Πρωθυπουργός λέει ότι εμείς θα ανοίξουμε τον φάκελο και θα συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας αυτής της επένδυσης στην Θράκη, μόνο αν η τοπική κοινωνία θέλει. Εγώ το δέχομαι ως καλόπιστος και λέω, ωραία, γρήγορα-γρήγορα συγκαλώ μέσα από το κοντινότερο όργανο που λέγεται ΠΕΔ και στέλνουμε την Δευτέρα την απάντηση, επικαιροποιώντας το τεράστιο αυτό ΟΧΙ. Επομένως, από την Δευτέρα το μεσημέρι και μετά, ο κύριος Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν θα διερωτηθούν αν θέλει η τοπική κοινωνία ή όχι. Να γιατί σήμερα είμαστε εδώ, όλοι, όσο περισσότεροι γίνεται και όσοι περισσότεροι εκπροσωπούμε με την θέση που μας έδωσε ο λαός, για να τελειώσουμε με το θέμα αυτό και επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας”.

Τι αποφασίστηκε να ακολουθήσει:

α) Το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, β) Το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γ) να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.

Το Evros-news.gr είναι πάντως από την πρώτη στιγμή εναντίον της επένδυσης του χρυσού και των χρυσωρυχείων, όπως τόνιζε επί μήνες με αυτό το banner στην πρώτη του σελίδα.