Μεγάλη προσέλευση κόσμου στην Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα (φωτορεπορτάζ)

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στην Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα (φωτορεπορτάζ)

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 24η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, αφού υπήρξε μεγάλη προσέλευση κόσμου, οι εκθέτες προχώρησαν σε πωλήσεις και συμφωνίες.

Σήμερα τελευταία ημέρα, η έκθεση θα είναι ανοιχτή 10:00-14:00 και 17:30-24:00, ενώ σε όλα τα περίπτερα τόσο στους στεγασμένους χώρους όσο και στα υπαίθρια εκθέματα, οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί. Όλα αυτά έχουν ικανοποιήσει απόλυτα τον Αντιδήμαρχο Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Κολγιώνη, ο οποίος αν και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του την 1η Σεπτέμβρη, με την βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου Αλεξανδρούπολης και των εκθετών, των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου και κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ο κ.Κολγιώνης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, έκανε μάλιστα μια πολύ εύστοχη και ουσιαστική ομιλία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Άλλωστε τα γνωρίζει πολύ καλά, μια και από τον αγροτικό χώρο προέρχεται και ο ίδιος.

Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα τόνισε:

“Είναι ιδιαίτερη στιγμή για εμένα να βρίσκομαι στη θέση αυτή και να εγκαινιάζουμε όλοι μαζί την 24η  πανέβρια αγροτική έκθεση Φερών. Μια έκθεση που έγινε θεσμός είτε με την σημερινή σύγχρονη μορφή της, είτε παλαιότερα ως ζωοπανήγυρη.

Φίλες και φίλοι, με σεβασμό στο παρελθών και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έγινε πραγματικά ένας αγώνας δρόμου  με άξιους συνεργάτες τους εργαζόμενους του Δήμου, να ολοκληρωθούν όλα στην ώρα τους και να σας παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Βασικός μας στόχος ήταν μέσα από την έκθεση και από τα μηνύματα που αυτή εκπέμπει να τονίσουμε την στροφή στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ποιοτική γεωργία και στην ποιοτική κτηνοτροφία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχή μας ότι και η νέα ΚΑΠ προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί με δύο κυρίως πυλώνες.

1)     Την προστασία αγροτών και καταναλωτών με ικανοποιητικό εισόδημα για τους μεν και εξασφάλιση ποιότητας τροφίμων για τους δεύτερους.

2)     Τον προσανατολισμό σε οικολογικές επιλογές και  την προστασία του περιβάλλοντος.

Οφείλουμε λοιπών να είμαστε έτοιμοι.

Πρέπει να χαραχτεί μια νέα εθνική πολιτική με στόχο την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι η  πολιτική των επιδοτήσεων κλείνει τον κύκλο της. Ο αγρότης πρέπει να έχει πάντα κατά νου ότι παράγει για την αγορά, παράγει για τον καταναλωτή και ο καταναλωτής επιζητά ποιότητα και ελκυστική τιμή. Ξέρουμε όλοι ότι ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τον ανταγωνισμό δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε, μπορούμε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε την κρίσιμη μάζα και να βγούμε στην αγορά.

Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος του Δήμου, ο ρόλος περιφέρειας και ο ρόλος του κράτους  να δημιουργήσει τις υποδομές, να επενδύσει στην τεχνολογία, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να στηρίξει τη μεταποιητική διαδικασία, να σχεδιάσει πιστωτική πολιτική, να επιδοτήσει το πετρέλαιο κίνησης. Με βασικό στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας είναι το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Δεύτερος στόχος της 24ης  πανέβριας αγροτικής έκθεσης Φερών είναι η ανάδειξη των εβρίτικων ποιοτικών προϊόντων και η προβολή των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων.

Ως δημοτική αρχή σεβόμενοι τον αγώνα τους  δηλώνουμε ότι θα ήμαστε δίπλα τους αρωγοί σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που καταβάλουν.

Φίλες και φίλοι αγαπητοί αγρότες στις πρόσφατες εκλογές μας αναδείξατε νικητές και μας εμπιστευτήκατε την διοίκηση του Δήμου. Σας παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο  αγροτικό πρόγραμμα και αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε 8 είναι οι άξονες του προγράμματός μας. 1) Η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου. 2) στήριξη νέων αγροτών και συλλογικών σχημάτων.  3) αποκατάσταση της αγροτικής  οδοποιίας 4) αξιοποίηση της γεωθερμίας και του φυσικού αερίου. 5) αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. 6) προώθηση της κυκλικής οικονομίας 7) Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας. 8) Η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο Δήμος μας διαθέτει μια  τεράστια φυτική, ζωική, δασική και αλιευτική παραγωγή. Είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που συναντώνται όλες οι μορφές αγροτικής δραστηριότητας. Από τον Δήμο μας παρότι διέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος υδάτων έχουμε τις περισσότερες ξηρικές εκτάσεις. Κύριος στόχος λοιπόν είναι η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, από το Πέπλο το Τριφύλλι και τη Γεμιστή μέχρι τα Δίκελα τη Μέστη και την Αύρα. Η κατάργηση της διπλής άντλησης του ΤΟΕΒ Φερών και η κατασκευή συμπληρωματικής διώρυγας είναι έργο άμεσης προτεραιότητας. Και βέβαια ο μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η επέκταση του δικτύου άρδευσης σε Φέρες Δορίσκο και Μοναστηράκι. Άλλωστε η συνεχής αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούμε με ρύζι επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Το αρδευτικό του Πετάλου Πέπλου, η αξιοποίηση του φράγματος της Καβησού, η εκπόνηση μελέτης για το μεγάλο φράγμα της Ιτέας είναι έργα σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επίσης Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχή έχει και η κτηνοτροφία. Σήμερα έχουμε 50.000 αιγοπρόβατα και 5.500 βοοειδή. Ζωικό κεφάλαιο ικανό για την διεκδίκηση της κτηνιατρικής σχολής και φυσικά για την κατασκευή του σφαγείου. Αυτή τη στιγμή η μελέτη του είναι  στο ελεγκτικό συμβούλιο και πιστεύω τελειώνοντας η γραφειοκρατική  διαδικασία θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Βέβαια το μικρό ποσοστό έκπτωσης μόλις 2,5% στη δημοπράτηση του έργου είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους. Σε κάθε περίπτωση θέλω να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ότι για την παράταξή μας το σφαγείο είναι μοχλός διατήρησης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο, τον Περιφερειάρχη, τους Βουλευτές Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση τον Δήμαρχο Σουφλίου, τους Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδημάρχους και λοιπούς θεσμικούς”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*