Τουρκική ανησυχία για την συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη

Οι Αμερικανοί εγκαθίστανται στην Αλεξανδρούπολη και αλλάζουν σε μια ευρεία έκταση τις στρατιωτικές ισορροπίες της περιοχής, κάνοντας τους Τούρκους να ανησυχούν.

Η 3η Ταξιαρχία του αμερικανικού στρατού, που προσωρινά έχει εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο της Λάρισας, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η στρατηγική κοινή αυτή κίνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλάζει εξ ολοκλήρου τις στρατιωτικές και στρατηγικές ισορροπίες σε μια περιοχή  κοντά στην είσοδο του διαδρόμου που μέσω των στενών του Τσανάκκαλε και της Κωνσταντινούπολης πάει προς την Μαύρη Θάλασσα.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τους Αμερικανούς, δεν έχει μόνο εμπορικούς σκοπούς, αλλά με την χρήση του για διάφορους σκοπούς από τον αμερικανικό  (κυρίως) στρατό και τον ελληνικό στρατό, ταυτόχρονα αλλάζει τις στρατιωτικές και στρατηγικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την “Birlik”, καλύπτοντας την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και όσα είπαν. Η συγκεκριμένη εφημερίδα σε δυο συνεχόμενα και εκτενή ρεπορτάζ, αναφέρει και το θέμα της εγκατάστασης της 3ης Ταξιαρχίας του στρατού των ΗΠΑ από το Στεφανοβίκειο της Λάρισας στην Αλεξανδρούπολη.

Με πληροφορίες από το tourkikanea.gr