Έκαψε πολλά στρέμματα σπάνιου βιότοπου στο Δέλτα Έβρου, η πυρκαγιά που έσβησε χθες βράδυ (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκαψε πολλά στρέμματα σπάνιου βιότοπου στο Δέλτα Έβρου, η πυρκαγιά που έσβησε χθες βράδυ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλά στρέμματα του σπάνιου βιότοπου στο Δέλτα του Έβρου, περίπου 500 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην ελληνική πλευρά, κοντά στην οριογραμμή με την Τουρκία.

Τελικά έσβησε το βράδυ, ευτυχώς χωρίς να απειλήσει κάποια από τις καλύβες των ψαράδων και κυνηγών που βρίσκονται στην περιοχή. Όταν οι φλόγες έφτασαν πλέον στο νερό και δεν είχαν τίποτα άλλο να κάψουν, όπως είναι φυσικό η φωτιά σταμάτησε.

Στο βίντεο του Θανάση Καμηλάρη, ενός εκ των ψαράδων που δραστηριοποιούνται χρόνια στην περιοχή και είναι μέλος στον σύλλογο “Αινήσιο Δέλτα”, βλέπετε την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Gepostet von Athanasios Kamilaris am Samstag, 14. September 2019

Κάποια στιγμή η φωτιά απείλησε το πρόσφατα ανακαινισμένο εκκλησάκι του Αγίου Ανθίμου που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά οι προσπάθειες του κ.Καμηλάρη και των πυροσβεστών που έφτασαν στο σημείο με βάρκα και ειδικό μηχάνημα, απέτρεψε την ζημιά.

Gepostet von Athanasios Kamilaris am Samstag, 14. September 2019

Μπορεί τελικά να κάηκαν μόνο στρέμματα με καλάμια και άλλη βλάστηση στην περιοχή του “Αινήσιου Δέλτα”, αλλά σίγουρα η οικολογική καταστροφή σε ένα σπάνιο βιότοπο είναι σημαντική, αφού ο χώρος αυτός αποτελεί ως γνωστόν καταφύγιο πολλών υδρόβιων πουλιών.

Η φωτιά στο Αινήσιο ΔΕΛΤΑ, που ξεκίνησε παράλληλα με αυτή στα άσπρα χώματα Φερών .

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Samstag, 14. September 2019

Έσβησε και η φωτιά στην Καβησό Φερών

Νωρίτερα τέθηκε υπό έλεγχο και έσβησε χάρη στην τεράστια κινητοποίηση των Πυροσβεστικών δυνάμεων και η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Άσπρα Χώματα κοντά στο χωριό Καβησός Φερών. Επιχείρησαν υπό τον συντονισμό του Διοικητή της Π.Υ.Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνου Κούκουρα 11 Πυροσβεστικά οχήματα, 41 Πυροσβέστες και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ έκαναν ρίψεις νερού και 2 Πετζετέλ που ήρθαν από την Χρυσούπολη Καβάλας.

Υπάρχει πάντως έντονος προβληματισμός στην Πυροσβεστική και όχι μόνο, από τις συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην συγκεκριμένη περιοχή της Καβησού, όπως και στον Κόμαρο Αλεξανδρούπολης και έχουν κινητοποιηθεί και άλλες υπηρεσίες για τον εντοπισμό εμπρηστών.