Προβληματίζονται γιατί η απαξίωση απ’ τον κόσμο του Βαγγέλη Λαμπάκη, “αδυνατίζει” τον αγώνα κατά των χρυσορυχείων

Προβληματίζονται γιατί η απαξίωση απ’ τον κόσμο του Βαγγέλη Λαμπάκη, “αδυνατίζει” τον αγώνα κατά των χρυσορυχείων

Η ισχνή, απογοητευτική παρουσία θεσμικών εκπροσώπων του Έβρου, της Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα στη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα του χρυσού που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, προβλημάτισε πάρα πολλούς που μετείχαν αλλά και όσους συμμερίζονται τις απόψεις τους.

Σε μία εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων(ΠΕΔ) δια του απερχόμενου Προέδρου της Βαγγέλη Λαμπάκη, έδωσαν το παρών στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου: Μόνο ο ένας από τους πέντε δημάρχους του νομού Έβρου, ο Βασίλης Μαυρίδης της Ορεστιάδας και συνολικά δύο δήμαρχοι από την Θράκη και όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ (ο δεύτερος ήταν ο Ντίνος Χαριτόπουλος των Σαπών). Ακόμα, απουσίαζαν οι τέσσερις βουλευτές Έβρου, οι τρεις της Νέας Δημοκρατίας και η μία του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά οι 9 από τους 10 βουλευτές της Θράκης. Μόνο ο Ιλχάν Αχμέτ του Κινήματος Αλλαγής από την Ροδόπη βρέθηκε στη συνάντηση αυτή και μαζί με τον δραμινό Θεόφιλο Ξανθόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι δύο από τους σε σύνολο 17 βουλευτών της Περιφέρειας μας που παρέστησαν.
Επίσης απουσίαζαν τόσο οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, Ξάνθης, Μαρώνειας, Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, αλλά και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τους Αντιπεριφερειάρχες. Όταν λοιπόν σε μια τέτοια συγκέντρωση, την οποία ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, που σε λίγες ημέρες θα αποτελέσει παρελθόν και από την ΠΕΔ είχε αναγάγει σε… σημαία, παραβρίσκονται τόσο λίγοι θεσμικοί εκπρόσωποι, κάτι δεν πάει καλά. Γιατί να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μόνον οι δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοί όχι όλοι, μόνο δύο δήμαρχοι από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, δύο βουλευτές, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αλεξανδρούπολης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκεκριμένα Χριστοδούλου Τοψίδης, Κώστας Κατσιμίγας και Κώστας Παπατολίδης, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά αντιπροσωπευτική και στοιχειώδης εκπροσώπηση. Ούτε κατ’ ελάχιστο θα λέγαμε, της τοπικής κοινωνίας του Έβρου, της Θράκης και φυσικά της Περιφέρειας.
Η εξήγηση που δίνουν πάρα πολλοί σε αυτή την απογοητευτική εικόνα, η οποία προβλημάτισε ακόμα και όσους όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονται για την αποτροπή της επένδυσης των χρυσωρυχείων σε Σάπες και Πέραμα Αλεξανδρούπολης, είναι ότι η απαξίωση που υπάρχει απ’ τον τον κόσμο στο πρόσωπο του Βαγγέλη Λαμπάκη κινδυνεύει να αδυνατίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, τον αγώνα που ίσως χρειαστεί να δώσουν αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με τις επενδύσεις του χρυσού και στην περιοχή μας. Ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, με την στάση και τη συμπεριφορά του τον τελευταίο καιρό, δείχνοντας ότι περιφρονεί την άποψη και την απόφαση του κόσμου να μην τον εκλέξει ξανά δήμαρχο, δεν έχει χάσει απλά το λαϊκό έρεισμα. Οι εμμονές και η προσπάθειά του να βρει ρόλο την… επόμενη μετά την απώλεια της δημαρχίας, ίσως όπως λέγεται να διεκδικήσει ξανά την εκλογή του στην ΠΕΔ και γι’ αυτό… χρησιμοποιεί και το θέμα των χρυσωρυχείων, λειτουργούν αποτρεπτικά σε πάρα πολλούς να παραστούν.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι επαναλαμβάνει συνεχώς ο ίδιος πως πρέπει να αγνοηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να μην εκφράσουν την άποψή τους στο εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα για τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους, μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα. Τα οποία εξάλλου προβλέπει ο “Κλεισθένης”, αφού όπως αναφέρει μπορούν αυτά να να πραγματοποιηθούν αν το αποφασίσει συγκεκριμένη πλειοψηφία ενός δημοτικού συμβουλίου ή συγκεντρωθεί το 10% των υπογραφών των πολιτών που ψηφίζουν σε μία περιοχή. Η εντύπωση στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πως δεν πρέπει να ερωτηθεί αυτός αλλά να αποφασίσουν είκοσι, τριάντα άνθρωποι, κάνει τους περισσότερους και διάκεινται αρνητικά στην υπόθεση και αυτό επηρεάζει την ουσία της προσπάθειας να γίνει ξεκάθαρο προς την Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει στις επενδύσεις εξόρυξης χρυσού και στην Θράκη.
Γι’ αυτό οι σκέψεις που υπάρχουν και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν άμεσα, είναι να τον… παραμερίσουν στη συνέχεια και να μην βγαίνει τόσο πολύ μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα. Κι αυτό γιατί με αυτόν να φαίνεται συνέχεια ως επικεφαλής, υπάρχει ο κίνδυνος… εκφυλισμού της προσπάθειας που γίνεται στο συγκεκριμένο, εξαιρετικά σοβαρό θέμα.