Ορεστιάδα: Μπάχαλο με τα κλειστά σχολεία – Ευθύνες στον δήμαρχο Β.Μαυρίδη καταλογίζουν γονείς και “Λαϊκή Συσπείρωση”

Ορεστιάδα: Μπάχαλο με τα κλειστά σχολεία – Ευθύνες στον δήμαρχο Β.Μαυρίδη καταλογίζουν γονείς και “Λαϊκή Συσπείρωση”

Μπάχαλο έχει δημιουργηθεί με σχολεία του δήμου Ορεστιάδας, αφού παρ’ ότι ξεκίνησε από τις 11 Σεπτεμβρίου η σχολική περίοδος 2019-2020, κάποια παραμένουν κλειστά επειδή πραγματοποιούνται εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων τους, οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι από τον ανάδοχο εργολάβο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, όπου ενώ έγινε κανονικά ο αγιασμός την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή γίνονται εργασίες. Κάτι που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση των γονέων, ενώ η πρόταση που τους έγινε να γίνονται τα μαθήματα των παιδιών τους στο 8ο Δημοτικό, αλλά σε απογευματινή βάρδια για δύο εβδομάδες που θα διαρκέσουν οι εργασίες όπως τους ειπώθηκε από τους υπεύθυνους του δήμου Ορεστιάδας, τους εκνεύρισε ακόμα περισσότερο. Μάλιστα καταλογίζουν ευθύνες στην δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη, κατηγορώντας την ότι δεν φρόντισε οι όποιες εργασίες να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε όταν ανοίξουν τα σχολεία όλα να είναι έτοιμα.

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Κώστα Ζαλουφλή, η οποία επίσης καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον δήμαρχο κ.Μαυρίδη και τους συνεργάτες του, για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Με τίτλο: Απαράδεκτο να παραμένουν κλειστά σχολεία της Ορεστιάδας και να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας”, η ανακοίνωση επισημαίνει: 

“Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα για ορισμένα σχολεία της πόλης μας και η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των γονέων που βλέπουν οι μέρες να περνούν, τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και όλα αυτά γιατί η εταιρεία που ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες εργασίες, που χρόνια εκκρεμούσαν, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα μαθήματα.

Δυστυχώς την απαράδεκτη αυτή κατάσταση πληρώνουν ακριβά οι μαθητές που χάνουν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.

Και αυτό το περιστατικό δείχνει περίτρανα ότι η εταιρεία, που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο, βάζει πάνω από όλα τους δικούς της σχεδιασμούς , τα δικά της συμφέροντα και όχι τις ανάγκες των μαθητών.

Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες της Δημοτικής αρχής που φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε, ενώ έπρεπε έγκαιρα να παρέμβει και να απαιτήσει από τον εργολάβο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το έργο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καλούμε το Δήμαρχο και τους θεσμοθετημένους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν άμεσα την εντατικοποίηση και πρόοδο των εργασιών έτσι ώστε να περατωθούν τα έργα στην ώρα τους βάζοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο δρόμος για το “σήμερα” και το “αύριο” των παιδιών μας είναι εκείνος του συλλογικού αγώνα για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας”.

Η πολυδιαφημισμένη εργολαβία-μαμούθ, η αδράνεια χρόνων και το πρόβλημα

Όπως λένε αρκετοί, το πρόβλημα δημιουργήθηκε αρχικά από την αδράνεια τα προηγούμενα 5 χρόνια της δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη να γίνουν παρεμβάσεις όπου υπήρχαν προβλήματα. Έτσι επέλεξε να αναθέσει σε μια μόνο ανάδοχο εταιρεία τις παρεμβάσεις σε συνολικά 38 σχολικές μονάδες ύψους 1.590.000 ευρώ, την οποία μάλιστα και πολυδιαφήμισε τον περασμένο Ιούνιο που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο, ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ποτέ δει ο Δήμος Ορεστιάδας στον τομέα της Παιδείας”. Με ριζικές παρεμβάσεις πλήρους ανακατασκευής όπως αντικατάσταση των κουφωμάτων, βαψίματα αλλά και εργασίες ενεργειακής αναβάθμιση. Τότε μάλιστα ο κ.Μαυρίδης σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως μόνο οι 200.000 ευρώ από το ποσό αυτό προέρχονταν από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου.

«Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της εργολαβίας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους πόρους που διαθέτει το κράτος σε ετήσια βάση στους Δήμους για παρεμβάσεις στα σχολεία είναι 94.000 €», επεσήμανε τότε ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης, θέλοντας να καταδείξει ότι ο δήμος Ορεστιάδας χρηματοδοτεί αυτές τις παρεμβάσεις (και πολύ καλά κάνει) με 1,3 εκατ. ευρώ. Αφού όμως μπορούσε σε αρκετά σχολεία να δώσει τα χρήματα, γιατί δεν φρόντισε με συχνές παρεμβάσεις να βελτιώνει τις σχολικές εγκαταστάσεις και τα συγκέντρωσε όλα σε μια εργολαβία-μαμούθ, με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων μάλιστα ανέρχεται στους 18 μήνες; Πως θα μπορέσει μια μόνο εταιρεία να προλάβει τις παρεμβάσεις σε 38 σχολικές μονάδες αυτό ή το άλλο καλοκαίρι ή στις διακοπές των μαθημάτων για Χριστούγεννα και Πάσχα; Κι ακόμα, τον Ιούνιο ο Βασίλης Μαυρίδης δήλωσε ότι: «Από βδομάδα ξεκινάμε. Τα περισσότερα θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι για ευνόητους λόγους. Η παιδεία αποτελεί προτεραιότητά μας». Οι γονείς πάντως, οπως και η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” καταγγέλουν ότι “η εταιρεία που ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες εργασίες, που χρόνια εκκρεμούσαν, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα μαθήματα”.

Κι αφού η παιδεία αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη, γιατί δεν φρόντισαν να μην υπάρχουν στην πόλη κλειστά σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιβλέποντας και πιέζοντας την ανάδοχο εταιρεία να… τρέξει τα έργα μέσα στο καλοκαίρι; Μήπως ήταν τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του απασχολημέμνοι με τις… εκδηλώσεις της Συνάντησης Νέων στον Άρδα Καστανεών ή τα Αυγουστιάτικα Φεγγάρια, μοιράζοντας 40άρια ή γενικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε καλλιτέχνες εξ Αθηνών για “αρπαχτές” μιας βραδιάς και αδιαφόρησαν για το θέμα των σχολικών κτιρίων;