Τοψίδης: Εγώ είμαι κατά του δημοψηφίσματος για το χρυσό. Η παράταξη μου δεν έχει ακόμα αποφασίσει

Τοψίδης: Εγώ είμαι κατά του δημοψηφίσματος για το χρυσό. Η παράταξη μου δεν έχει ακόμα αποφασίσει

Ερωτηματικά προκάλεσε άλλη μια φορά με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης. ξεχωρίζοντας την δική του στάση από αυτή των περιφερειακών του συμβούλων.

Μιλώντας για το θέμα των χρυσορυχείων στην Θράκη, διευκρίνισε ότι η προσωπική του άποψη είναι κατά της διενέργειας σχετικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει για όλη την παράταξη του, γιατί ακόμα δεν συζήτησαν και ούτε πήραν συνολική απόφαση για το θέμα. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Status Radio, ο κ.Τοψίδης αρχικά για την εξόρυξη τόνισε: “Στο σύνολο μας ως παράταξη, όλοι οι σύμβουλοι είμαστε αρνητικοί στον τρόπο εξόρυξης του χρυσού με το κυάνιο. Εγώ προσωπικά είμαι αρνητικός και στην  διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι αυτό απόφαση της παράταξης μας, γιατί δεν προλάβαμε ακόμα να βρεθούμε και να αποφασίσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί φυσικά να γίνει και συνολική θέση της παράταξης μας και η όποια απόφαση θα εκφραστεί μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστήριξε μάλιστα ότι οι επιστήμονες που γνωρίζουν το θέμα πρέπει να εκφέρουν άποψη και πάνω σε αυτήν να στηριχθούν οι αποφάσεις και να μην αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει επιστημονικά το θέμα. “Για να γίνει ένα δημοψήφισμα, πρέπει να το αποφασίσει η κεντρική πολιτική σκηνή και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το προβλέπει ο Κλεισθένης και μπορεί να γίνει. Η άποψη μου είναι ότι δεν μπορεί η τεκμηριωμένη άποψη που έχουν οι επιστήμονες να φτάσει στον καθένα για να αποφασίσει.

Έχω την άποψη δεν πρέπει να το αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες.  Θα πρέπει πιο επιστημονικά να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις και όχι να αφήνουμε αυτά τα θέματα στον λαό να αποφασίσει. Αν το αποφασίσει το κεντρικό κράτος, εμείς είμαστε αρνητικοί αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο μας ξεπερνά γιατί η κεντρική πολιτική σκηνή έχει σε όλα τα θέματα τον πρώτο λόγο”.

Μάλιστα το θέμα του χρυσού είναι ένα από αυτά που προτείνει να συζητηθούν στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση”, η οποία με ανακοίνωση της τονίζει:

“Με την έναρξη των συνεδριάσεων της νέας θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας, η ανεξάρτητη παράταξή μας ξεκίνησε μία προσπάθεια ώστε να συμβάλει στην εισαγωγή στο Π.Σ., θεμάτων τα οποία αφενός έχουν ένα σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα και αφετέρου αφορούν θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τους πολίτες της ΑΜΘ. Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη καταθέσει στον Πρόεδρο του Π.Σ. τρεις προτάσεις εισαγωγής θεμάτων, στην Ημερήσια Διάταξη της πρώτης συνεδρίασης του Π.Σ. και συγκεκριμένα:

  1. Για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της Σαμοθράκης και των συνεπειών που αυτός προκάλεσε (έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει το κείμενο),
  2. Για την εξόρυξη χρυσού στην Θράκη μετά τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – &
  3. Για το ενδεχόμενο εγκατάστασης ραντάρ στην κορυφή του όρους Υψάριο της Θάσου.

Επιπλέον η παράταξή μας κατέθεσε σχετική επερώτηση με 10 υπο-ερωτήματα για την πτώση της γέφυρας του Ιάσμου και την ακύρωση της χρήσης του συγκεκριμένου δρόμου επί δύο χρόνια. Τα παραπάνω κοινοποιήθηκαν αρμοδίως και στις άλλες παρατάξεις του Π.Σ.

Ευελπιστούμε ότι η  δημοκρατική ευαισθησία του αρμοδίου Προέδρου του Π.Σ. αλλά και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ αλλά και οι διατάξεις του κανονισμού θα έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή των θεμάτων στην Η.Δ. της πρώτης συνεδρίασης του Π.Σ. ΑΜΘ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε σχετικά:

«Η παράταξή μας είναι μία νέα, ανεξάρτητη παράταξη η οποία εκφράζει το νέο και την ποιοτική αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας. Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιδιώκαμε με οποιονδήποτε τρόπο την πιο ανοικτή, σύγχρονη, δημοκρατική και με κάθε αμεσότητα λειτουργία των οργάνων ώστε θέματα που προβληματίζουν ή και ανησυχούν τους πολίτες να εισάγονται άμεσα και να συζητούνται εκτεταμένα και δημοκρατικά στο Π.Σ. και στα άλλα όργανα. Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη προβεί σε 4 σχετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση όλων των πολιτών

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*