Rustington, UK - November 21, 2011: Zantac Box and Blister Pack on white background.

Χαμός με το Zantac: ΣΤΟΠ στις νέες προμήθειες υπό τον φόβο ότι περιέχει καρκινογόνα ουσία

Η εταιρεία Sandoz (τμήμα της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι έχει σταματήσει να διανέμει τις γενόσημες εκδόσεις του δημοφιλούς φαρμάκου Zantac (για στομαχικές διαταραχές, καούρες κλπ), εν αναμονή διερευνήσεων από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την υγεία, σχετικά με ένα δυνητικά καρκινογόνο συστατικό που εντοπίστηκε τόσο σε επώνυμες όσο και σε γενόσημες εκδόσεις του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Sandoz της ελβετικής Novartis δήλωσε ότι έκανε μια “προληπτική στάση διανομής” φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (τη δραστική ουσία στο Zantac). Η διακοπή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση και σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα με το Reuters.

“Η εσωτερική μας έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καθορισμό περαιτέρω λεπτομερειών”, δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis.

Σε συναγερμό η Sanofi σχετικά με το Zantac

Εν τω μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το Zantac, η Sanofi, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι “επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο για διακοπή της διανομής ή παρασκευής του Zantac, ή άλλων προϊόντων με ρανιτιδίνη εκτός του Καναδά (…) Διεξάγουμε τις δικές μας διεξοδικές έρευνες για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στα πιο υψηλά ποιοτικά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας”.

Η απόφαση της Novartis να σταματήσει τη διανομή των γενοσήμων φαρμάκων ρανιτιδίνης ακολουθεί την σχετική προειδοποίηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Παρασκευή, ότι η ανάλυση για (κάποιες παρτίδες από) το Zantac έδειξαν ότι περιέχει μία “πιθανώς καρκινογόνα χημική ουσία” σε έναν τύπο νιτροζαμίνης, που ονομάζεται Ν-νιτροδοδιμεθυλαμίνη, ή NDMA.

Ο FDA ανακοίνωσε ότι η NDMA είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, αλλά η ποσότητα που εντοπίστηκε στο Zantac μόλις που υπερβαίνει τα επίπεδα που βρίσκονται στα κοινά τρόφιμα. Προς το παρόν, αξιωματούχοι υγειονομικής περίθαλψης των Η.Π.Α. ανέφεραν ότι οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το Zantac και παρόμοια φάρμακα για τις καούρες.

Η καρκινογόνα ουσία NDMA

Η NDMA είναι η ίδια χημική ουσία, που έχει συνδεθεί με δεκάδες ανακλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση κατά το παρελθόν έτος, ειεδικά όσων περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη. Τα ανακληθέντα φάρμακα, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Κίνα, είχαν υψηλότερα επίπεδα NDMA από ότι τα μέγιστα αποδεκτά επίπεδα.

Ο FDA διερευνά το κατά πόσον τα χαμηλά επίπεδα καρκινογόνου στο Zantac συντελούν κίνδυνο για τους ασθενείς και θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά του το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: iatropedia.gr