Ορεστιάδα: Θ’ αποφασίσουν για την δωρεά του λεωφορείου για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ την Τρίτη

Ορεστιάδα: Θ’ αποφασίσουν για την δωρεά του λεωφορείου για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ την Τρίτη

Την αποδοχή ή μη της δωρεάς του λεωφορείου για την μεταφορά των παιδιών που φοιτούν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ του δήμου Ορεστιάδας, θα συζητήσει την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του.

Πρόκειται για την δωρέα από το Σύλλογο Μεγάλης Δοξιπάρας « Ο Αητός”, που αγόρασε για την μεταφορά των παιδιών με τα έσοδα φιλανθρωπικής συναυλίας της Πέγκυς Ζήνα που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2017 στην Ορεστιάδα. Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε κυριολεκτικά από… σαράντα κύματα, αφού υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στο θέμα του εκτελωνισμού του, μια και ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης δεν θέλησε να το παραλάβει και να βοηθήσει ο δήμος Ορεστιάδας στο ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών και οικονομικών δυσκολιών. Μάλιστα το συγκεκριμένα θέμα αποτέλεσε ουσιαστικά και την αφορμή να αποχωρήσει από την παράταξη του η Αναστασία Γκαϊτατζή, η οποία ήταν από τους βασικούς συντελεστές διοργάνωσης της φιλανθρωπικής συναυλίας και της αγοράς από τη Γερμανία του συγκεκριμένου λεωφορείου, το οποίο έφερε απόμ εκεί στην Ελλάδα.

-Μαυρίδης: Ήμουν αρνητικός στη διαδικασία αγοράς του ειδικού λεωφορείου για τα παιδιά ΑΜΕΑ

Χρειάστηκε τελικά η κινητοποίηση του απλού κόσμου, των πολιτών της Ορεστιάδας αλλά και πολλών ακόμα περιοχών, η καθοριστική βοήθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Έβρου και της Προέδρου του Εύης Ορφανού, για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και να εκτελωνιστεί το λεωφορείο, που βρισκόταν όλους αυτούς τους μήνες παρκαρισμένο στο χωριό Σοφικό.

Έγινε έλεγχος από υπαλλήλους του

δήμου Ορεστιάδας μετά από εντολή Μαυρίδη

Στις 23 Ιουλίου ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης έδωσε εντολή σε δυο υπαλλήλους του δήμου Ορεστιάδας, έναν Μηχανολόγο Μηχανικό και έναν Ηλεκτολόγο Οχημάτων, να κάνουν ελέγξουν το λεωφορείο και να υποβάλλουν την έκθεση τους. Έτσι η Αναστασία Γκαϊτατζή παρέδωσε όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και τα κλειδιά του οχήματος και οι δυο υπάλληλοι πήγαν στο Σοφικό και έλεγξαν το όχημα. Στις 10 Σεπτεμβρίου υπέβαλλαν την έκθεση τους που αφορά το λεωφορείο μάρκας MERCEDES και αυτή μάλιστα δόθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αναφέρεται ότι το μεταχειρισμένο λεωφορείο 17 θέσεων βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση. Ο κινητήρας του δεν έχει πρόβλημα και κατά τις δοκιμές που έκαναν δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. Αφού αναφέρουν ότι απαιτείται γενικευμένη συντήρηση, αφού από το 2018 που ήρθε στην Ελλάδα βρισκόταν παρκαρισμένο στο Σοφικό, στη συνέχεια οι διαπιστώσεις τους και όσα αναφέρουν, μάλλον δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφασιστεί να γίνει αποδεκτή η δωρεά από τον Σύλλογο Μεγάλης Δοξιπάρας « Ο Αητός”. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνεται, το όχημα δεν φέρει υποδομή για διευκόλυνση ανόδου ή μεταφορά ΑΜΕΑ.

-Βασίλης Μαυρίδης: Λύση για τον εκτελωνισμό του λεωφορείου των ΑΜΕΑ υπάρχει, αν θέλει ο δήμαρχος(video)

-ΔΕΙΤΕ: ΝΤΡΟΠΗ: Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Β.Μαυρίδης δεν δίνει χρήματα για εκτελωνισμό του λεωφορείου των Παιδιών ΑΜΕΑ

Τονίζουν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει η μεταβίβαση στον δήμο Ορεστιάδας και στη συνέχεια να γίνει μελέτη για την μετασκευή ώστε να μπορεί να μεταφέρει άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προστεθεί μηχανισμός ανύψωσης καθώς και διαμόρφωση εσωτερικά του χώρου για το αναπηρικό αμαξίδιο, με ταυτόχρονη αφαίρεση καθισμάτων.

Θα χρειαστούν 10.000 για την μετασκευή

Όπως αναφέρεται, η μελέτη για την μετασκευή ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, είναι 1.500 ευρώ για την μελέτη και οι εργασίες προσθήκης μηχανισμών μαζί με αυτούς ανέρχονται στο ποσό των 7.500 με 8.500 ευρώ. Συνολικά δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ για να μπορεί να μεταφέρει άτομο με αμαξίδιο. Όσο δηλαδή κόστισε η αγορά του από την Γερμανία. Κι αυτό το ποσό, σίγουρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την έγκριση της δωρεάς. Θα είναι σίγουρα η έκθεση των δύο υπαλλήλων ένα πολύ καλό “πάτημα” για τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, να προτείνει την μη αποδοχή της συγκεκριμένης δωρεάς. Άλλωστε απέδειξε με την στάση του το προηγούμενο χρονικό διάστημα πως δεν θέλει το λεωφορείο αυτό.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και θα είναι ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ αν δεν δεχθεί ο δήμος Ορεστιάδας να πάρει στην κυριότητα του ένα λεωφορείο 17 θέσεων, που δεν βρίσκεται σε κακή κατάσταση σίγουρα και μπορεί να προσφέρει λύσεις μεταφοράς στα παιδιά που φοιτούν στο  Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ΑΜΕΑ του δήμου Ορεστιάδας. Γιατί δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που βρίσκονται εκεί χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο και αυτά είναι τα περισσότερα, άρα δεν χρειάζεται να γίνει αυτή η μετατροπή. Εξάλλου και τώρα τα παιδιά του ΚΔΑΠ μετακινούνται με απλό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Έβρου και η αρμοδιότητα για την μετακίνηση τους ανήκει στην Περιφέρεια, η οποία καλύπτει 100% οικονομικά όλες τις μετακινήσεις.

-Ορεστιάδα: Εκτελωνίστηκε το ειδικό λεωφορείο για τα άτομα ΑΜΕΑ. Περιμένουν τον δήμο να το παραλάβει

Οπότε ο δήμος Ορεστιάδας θα αποκτήσει ένα μικρό λεωφορείο μεταφοράς 17 ατόμων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την μεταφορά των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, αυτά που δεν μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο και είναι τα περισσότερα ή ακόμα και να δώσει λύσεις μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες. Αν υπάρχει θετική διάθεση, όλα γίνονται. Οπότε είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι θα αποφασιστεί γι’ αυτό το θέμα την ερχόμενη Τρίτη.