Αναδρομικά μερίσματα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου!!!

Αναδρομικά μερίσματα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου!!!

Άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή ποσών μερίσματος στους συνταξιούχους του Δημοσίου από το Μετοχικό τους Ταμείο (ΜΤΠΥ).

Όπως έγραψαν «Τα Νέα» με υπ΄αριθμόν 9314-2019 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα μερίσματα που κόπηκαν από το 2013.

Η απόφαση ήρθε λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από την οποία θα κριθεί η τύχη των αναδρομικών σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, και αφορά σε 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τριών ετών για τις περικοπές που έγιναν στα μερίσματα που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 9314/2019 απόφασή του, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτές τις προσφυγές των μερισματούχων και εντέλλεται τη Διοίκηση του Ταμείου να τους επιστρέψει αναδρομικά τα παρανόμως παρακρατηθέντα, από 1/1/2013 έως και το 2015 εντόκως καθώς και εφεξής, δηλαδή για το διάστημα μετά την άσκηση της προσφυγής.

Σήμερα, το μέσο μέρισμα για τους συνταξιούχους ανέρχεται στα 100 ευρώ, με την πλειονότητα των μερισματούχων να εισπράττει παροχές που κυμαίνονται μόλις από 50 έως 150 ευρώ.

Νομολογία και διεκδικήσεις

Με την απόφαση δημιουργούνται νέα δεδομένα στο ζήτημα της διεκδίκησης των αναδρομικών ποσών συντάξεων που περικόπηκαν δυνάμει των σχετικών διατάξεων των νόμων 4051/2012 & 4093/2012. Με την εν λόγω απόφαση αναγνωρίζεται η υποχρέωση του Ταμείου να επιστρέψει τα περικοπέντα ποσά καθ΄όλο το χρονικό διάστημα που αυτά περικόπτονταν χωρίς περιορισμούς.

Η απόφαση του Δ.Π.Α. διαμορφώνει νέα νομολογία με δύο σημαντικά στοιχεία:

1. Επιδικάζει επιστροφή αναδρομικών από την 1η /1/2013 μέχρι το 2015 εντόκως.

2. Καθώς επίσης εντέλλει το Μ.Τ.Π.Υ. καταβάλει τα μερίσματα χωρίς περικοπές και στο εφεξής για το χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα και όχι μέχρι την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου το 2016.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*