Παναγιωτόπουλος για τις ροές λαθρομεταναστών: «Θα σφραγίσουμε τον Έβρο»

Παναγιωτόπουλος για τις ροές λαθρομεταναστών: «Θα σφραγίσουμε τον Έβρο»

«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες όπως στα νησιά. Περνάνε πολύ λιγότεροι και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς, γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος”. Αυτό τόνισε σε νέες δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προσφυγικές, λαθρομεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θέτοντας ως σημεία αναφοράς τον Έβρο αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος μίλησε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου και μίλησε για τις εξελίξεις στις προσφυγικές ροές και πως το ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, ενώ ήταν κατηγορηματικός για τα μέτρα που θα ληφθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα σφραγίσουμε τον Έβρο».

«Θα σφραγιστεί ο Έβρος»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του Έβρου, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως: «Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά».

Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ενίσχυση παρατηρητηρίων στο Αιγαίο», ενώ διευκρινίζοντας την φράση για «σφράγισμα του Έβρου» είπε ότι αυτό συνεπάγεται:

«Περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».

Οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Μεταφέροντας τη συζήτηση για το πρόβλημα των προσφυγικών ροών από τον Έβρο στο Αιγαίο, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε πως: «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Και διπλωματικό και εσωτερικό και τοπικό.

Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά  στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό.

Από το στρατό βεβαίως διότι είναι παρατηρητήρια του στρατού. Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι: «Είναι προφανές ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας».

Πηγή: onalert.gr