Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην ιστορική μάχη του Ορμενίου ή Τζερνομιάνο (φωτορεπορτάζ)

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην ιστορική μάχη του Ορμενίου ή Τζερνομιάνο (φωτορεπορτάζ)

Συμπληρώθηκαν χθες 648 χρόνια από τις 26 Σεπτεμβρίου 1371, από την αποφράδα ημέρα που ο συνασπισμένος στρατός των χριστιανικών λαών των Βαλκανίων, συγκρούσθηκε δίπλα στο ποταμό Έβρο (ή Μαρίτσα στα βουλγαρικά) με τους Οθωμανούς Τούρκους σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του Ισλάμ προς τα Βαλκάνια και την Δύση.

Η μάχη αυτή έμεινε στην ιστορία ως Μάχη του Ορμενίου ή Τζερνομιάνο και σε αυτή του χριστιανικού στρατού ηγήθηκαν οι δύο Σέρβοι  ηγεμόνες Ιωάννης Ουγγλέσης (Uglješa) Δεσπότης των Σερρών και Βουκάσιν (Vukasin Mrnjavčević).  Η μάχη εκρίθη υπέρ των Οθωμανών, οι οποίοι κατάσφαξαν τον χριστιανικό στρατό και όπως αναφέρει ο χρονογράφος της εποχής Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, το χρώμα του ποταμού Έβρου έγινε κόκκινο από το αίμα εκείνων που πολέμησαν υπέρ πίστεως και ελευθερίας.

Στο χώρο της μάχης όπου είναι σήμερα κτισμένο το βορειότερο και ακριτικότερο χωριό του Έβρου και της πατρίδας μας, το γραφικό Ορμένιο (ή Τζερνομιάνο) και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Ορμενίου, τελέσθηκε χθες Θεία Λειτουργία και ακολούθησε Μνημόσυνο για τους πεσόντες, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος Αργυριάδης, η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Μαρία Γκουγκουσκίδου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιωάννης Πούλκος, ο Διοικητής της Τακτικής Διοικήσεως του 21ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Σπυρίδων Σαλίβερος, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Δικαίων και του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδος, ομάδα Σέρβων και ικανό εκκλησίασμα.

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία του φιλόλογου καθηγητή κ. Ιωάννη Κούζα, την οποία παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι παριστάμενοι και αφορούσε την ιστορική αυτή μάχη, η οποία δυστυχώς είναι άγνωστη ακόμα και σε κατοίκους της περιοχής και φυσικά δεν έχει αξιοποιηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση με προβολή της και κάθε είδους επικοινωνιακής και τουριστικής αξιοποίησης. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός αναφερόμενος στο νόημα της επετείου και των εκδηλώσεων που οργανώνει κάθε χρόνο η τοπική Εκκλησία στο Ορμένιο σημείωσε· «…η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης και ευθύνης. Τιμούμε την θυσία των αγωνιστών εκείνων που πολέμησαν υπέρ πίστεως και πατρίδος και τους μνημονεύουμε. Συγχρόνως καλούμεθα να αναλάβουμε εμείς οι νεότεροι τις δικές μας ευθύνες ενώπιον μιας παρόμοιας απειλητικής επιθετικότητας των φονταμενταλιστικών οπαδών του Ισλάμ προς την Δύση και μάλιστα εναντίον του Χριστιανισμού. Ήδη έχουν αρχίσει να διαγράφονται επικίνδυνα οι συνέπειες αυτής της επεκτατικότητας εις βάρος του Χριστιανισμού ακόμα και στις κατά παράδοση χριστιανικές κοινωνίες της Δύσεως».

Στη συνέχεια ο φιλόλογος καθηγητής Ιωάννης Κούζας μίλησε  διεξοδικότερα για τα γεγονότα της μάχης και τις συνέπειες της σύγκρουσης αυτής για τους χριστιανικούς λαούς των Βαλκανίων. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν μικροί και μεγάλοι.