Άγρια επίθεση Λαμπάκη κατά Evros-news.gr και Κώστα Πιτιακούδη: “Αδρά αμειβόμενος. Θα απολογηθεί στα δικαστήρια”

Άγρια επίθεση Λαμπάκη κατά Evros-news.gr και Κώστα Πιτιακούδη: “Αδρά αμειβόμενος. Θα απολογηθεί στα δικαστήρια”

Του Κώστα Πιτιακούδη


Το γαρ πολύ της θλίψεως (από την απώλεια της… καρέκλας) γεννά παραφροσύνη. Άγρια επίθεση κατά του Evros-news.gr και εμένα προσωπικά, έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο τέως (τέως, τέως, τέως για να το… χωνέψει) δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Με χαρακτήρισε… αδρά αμειβόμενο, άνθρωπο των χρυσωρυχείων και απείλησε ότι θα με πάει στα δικαστήρια με μηνύσεις, αγωγές και οτιδήποτε άλλο. Α, ζήτησε και να απολογηθώ πως… ζω. Εγώ και φυσικά μαζί και η οικογένεια μου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Αρχές Ιουνίου 2017. Το Evros-news.gr δεν είχε ακόμα συμπληρώσει δύο μήνες στον “αέρα” του διαδικτύου και ετοιμάζομαι να “πετάξω” με τον γιο μου από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, για την Αλεξανδρούπολη. Ένας κορυφαίος επιχειρηματίας του Έβρου, προσφέρεται να μου συστήσει τον τότε δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που επίσης ταξίδευε με την ίδια πτήση. Του λέει λοιπόν ποιος είμαι και ότι έχω ξεκινήσει το συγκεκριμένο site, για το οποίο πιστεύει ότι θα πάει πολύ καλά. Η απάντησή του τέως (τέως, τέως, τέως για να το… χωνέψει) δημάρχου, σαν τώρα την θυμάμαι: “Λεφτά εσείς στα site από που θα βγάζετε; Από που θα βγάζεις; Από τις διαφημίσεις”; Του απάντησα καταφατικά και πως παράλληλα κάνω και άλλη δουλειά. Το επόμενο σχόλιο του ήταν: “Καλά ξέρω εσείς που έχετε τα site τι κάνετε. Αν πάρετε ένα 50άρικο, άντε το πολύ 100άρικο, γράφεται ότι σας πουν”.  Προσπάθησα να αντιδράσω, να του πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά απομακρύνθηκε αμέσως και δεν επέμενα. Την ίδια στιγμή, ο γιος μου που δεν ήξερε ποιος είναι κοιτούσε αποσβολωμένος.

Σεπτέμβριος 2019: Ο τέως πλέον (τέως, τέως, τέως για να το… χωνέψει) δήμαρχος κ.Λαμπάκης, μιλώντας στο Status Radio και τον Σταύρο Αποστολίδη, κάνει άγρια επίθεση στο Evros-news και προσωπικά σε μένα, λέγοντας ότι είμαι αδρά αμειβόμενος για να τον… χτυπάω και τον συκοφαντώ και θα με πάει στα δικαστήρια γιατί όπως είπε: “Το θέλει η ψυχούλα τους”. Τελικά είναι…ψυχούλα ο Βαγγελάκης, που έλεγε και μια διαφήμιση και νοιάζεται για μένα. Για το πως ζω και παράλληλα όλα αυτά τα κάνει για να ικανοποιήσει αυτό που θέλει η…ψυχούλα μου. Θα κάνει λοιπόν την καρδιά του πέτρα και θα με πάει στα δικαστήρια. Θα το κάνει… για το καλό μου, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα. Ξέρετε, αυτός που τραγουδάει και το άλλο. “Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και.. μαλάκες, να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΣΑ ΜΟΥ… ΕΣΟΥΡΕ ΣΤΟΝ Status Radio

Πρέπει να αποφασίσει λοιπόν ο κ.Λαμπάκης. Τελικά είμαστε το50άρικου, άντε του 100άρικου ή αδρά αμειβόμενοι;  Τι ισχύει τελικά;

Αν πάντως όπως είπε στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ξέρει καλά  τι συμβαίνει και δεν μπορεί κάποιος να μην είναι αδρά αμειβόμενος από κάποιον που τον ωφελεί, θα πρέπει να μας εξηγήσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης και εννοώ και τηλεόραση και ραδιόφωνο και φυσικά site που αποθέωναν τον ίδιο προεκλογικά και την παράταξη του. Που για… ψύλλου πήδημα εμφάνιζαν βίντεο του και δεν αναφέρονταν καθόλου στον αντίπαλο του Γιάννη Ζαμπούκη. Που κανόνιζαν ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές μαζί του για να… παγιδέψουν τον αντίπαλο του και έδειχναν κενές καρέκλες, είναι και αυτοί αδρά αμειβόμενοι; Κι αν ναι, από ποιον είναι; Γιατί εγώ δεν το δέχομαι ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Τον αποθέωναν 9 χρόνια και δεν του έκαναν την παραμικρή κριτική, γιατί απλά… υποκλίνονται στο μεγαλείο του αυτοδιοικητικού ανδρός και μόνο.

Αναρωτήθηκε ακόμα ο Βαγγέλης Λαμπάκης ή μάλλον απαίτησε να απολογηθώ, αν δεν ζω από το Evros-news πρέπει να αποδείξω πως ζω. Τι ακριβώς είναι; Εφορία, εισαγγελέας που θέλει να ανοίξει το πόθεν έσχες μου; Κι αν εγώ με την ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους δημοσιογραφική διαδρομή πάνω από 30 χρόνια πρέπει να αποδείξω κάτι, όλοι οι άλλοι που τον αποθεώνουν και τον λιβανίζουν, χωρίς ούτε μία ή μια-δύο ιδιωτικές διαφημίσεις έχουν γίνει γραφεία Τύπου του, γιατί δεν απαιτεί να αποδείξουν και αυτοί πως ζουν; Εγώ όταν χρειάστηκε, δούλεψα και… delivery και μάλιστα το έκανα με πολύ υπερηφάνεια, γιατί μετά το κλείσιμο της εφημερίδας μου έπρεπε να ζήσει η οικογένεια μου.

Όσο για τις απειλές του πως θα μας πάει στα δικαστήρια, τα ακούω πραγματικά από το 2017 που ξεκίνησε το Evros-news.gr Μετά από την εκείνη την περίφημη πρώτη μας συνάντηση και την… τραυματική εμπειρία της γνωριμίας. Γιατί άλλη συνάντηση δεν υπήρξε από τότε, αν και παραλίγο προεκλογικά να υπάρξει και θα εξηγήσω λίγο αργότερα τι ακριβώς συνέβη. Μου μετέφεραν τότε κάποιοι κοινοί γνωστοί μας, πως έχει στο γραφείο του φακέλους με μηνύσεις και αγωγές έτοιμες να τις καταθέσει εναντίον μου και όχι μόνο αυτός, αλλά και κάποιοι συνεργάτες του Δύο χρόνια βέβαια τις περίμενα, όπως περιμένω και τώρα. Αυτός βέβαια που τώρα, μετά την απώλεια της καρέκλας του δημάρχου εμφανίζεται τόσο εύθικτος και λέει πως τον συκοφαντούσα, προφανώς θίγεται ετεροχρονισμένα.

Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Με συγκεκριμένα στοιχεία γράφω τα πάντα, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι τα επίσημα έγγραφα και αυτός πρέπει να απολογηθεί.

  • Πώς γίνεται να ψηφίζει ως Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ΠΑΡΑΝΟΜΑ για τον εαυτό του να πάρει με  κάποια χρήματα που του χρωστούσε ο δήμος ή
  • να ψηφίζει ο ίδιος ΠΑΡΑΝΟΜΑ ως Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής για τη δικαίωση με δικαστικό συμβιβασμό πελατών της γυναίκας του δικηγόρου Βασιλικής Μιχαλακάκου. Απολογούμενος είναι ο κύριος και δεν μπορεί να κάνει τον κατήγορο.

Ας γυρίσουμε όμως το καλοκαίρι του 2017. Μετά από εκείνη την πρώτη εμπειρία της γνωριμίας με τον κ.Λαμπάκη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το επίκαιρο και τώρα θέμα των χρυσωρυχείων, μας “φωτογράφισε” ως… σάιτ που δημιουργήθηκε για να τον χτυπήσει επειδή διαφωνεί με την επένδυση στην περιοχή του Έβρου. Την επόμενη ημέρα, το Evros-news.gr με banner που δημοσίευσε επί πολύ καιρό, ξεκαθάρισε την θέση του πως είναι ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ και της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ. Το θυμίζουμε για να μην ξεχνιόμαστε.

Κι ενώ όλα έγιναν όλα αυτά, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης και στην ειδική συνεδρίαση για την έκδοση ψηφίσματος εναντίον των χρυσωρυχείων, αναφέρθηκε ονομαστικά σε μένα και με χαρακτήρισε “άνθρωποι των χρυσωρυχείων”. Ιδού και το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ με την δήλωση του και την νέα, άγρια επίθεση εναντίον μου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ

Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος έχει… ξεφύγει, έχει χάσει τον αυτοέλεγχο του και λέει και κάνει πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε απέναντι στην εξόρυξη χρυσού. Όσα ΜΜΕ τον αβαντάρουν, τον… λιβανίζουν και τον γλύφουν, μπορεί να μας πει αν είναι εναντίον των χρυσωρυχείων; Γιατί εμείς έχουμε στη διάθεση μας τα καταστατικά κάτι συλλόγων, όπως του περίφημου “Αλεξανδρούπολη, πόλη διακριτής υπεροχής” όπου ιδρυτικά μέλη αλλά και στη διοίκηση του είναι κάποια άτομα που τώρα μέσα από τα ΜΜΕ τους αποθεώνουν τον ίδιο για τον αγώνα του εναντίον των χρυσωρυχείων. Αν χρειαστεί θα δημοσιεύσουμε και τα ονόματα τους, γιατί τα γραπτά μένουν και για να μην νομίζουν οι συγκεκριμένοι που έχουν το θράσος να μας… κουνάνε και το δάχτυλο, ότι δεν ξέρουμε τον ρόλο τους στο θέμα του χρυσού τα προηγούμενα χρόνια.

Έχει να μας προσάψει ο τέως (τέως, τέως, τέως για να το… χωνέψει) δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έστω ένα κείμενο ή έστω μία παρέμβαση υπέρ των χρυσωρυχείων; Όταν η συγκεκριμένη εταιρεία λέγεται ότι μοίραζε χρήματα σε τοπικά ΜΜΕ, εμείς δεν είχαμε καμιά παρουσία στην περιοχή. Όχι μόνο δημοσιογραφικά, αλλά και ως φυσική παρουσία. Μήπως με μπερδεύει με την αδερφή του, την Σοφία Λαμπάκη η οποία πήρε για το περιοδικό της “Icona” ολοσέλιδη διαφήμιση των χρυσωρυχείων το 2010, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ; Με εκδότη μάλιστα τον στενό του συνεργάτη και “δεξί χέρι” του Δημοσθένη Δούκα;

Γιατί ζήτησε να μπει η φράση: “Εκτός αν είναι προς όφελος του λαού”;

Αλλά δεν φταίει αυτός,  ο κ.Λαμπάκης εννοούμε. Φταίει ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κολιός και ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, που δεν δέχθηκαν και αρνήθηκαν όταν στο τέλος της πρόσφατης συνεδρίασης ζήτησε ο Βαγγέλης Λαμπάκης να συμπεριληφθεί η φράση στο τέλος του ψηφίσματος, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο στην επένδυση του χρυσού “εκτός αν αν είναι προς όφελος του λαού”. Το προσπέρασαν και δεν το δέχτηκαν. Να μας πει λοιπόν ο… αγωνιστής κ.Λαμπάκης, η φράση αυτή που ζήτησε εντελώς ξαφνικά και την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα, δηλαδή “εκτός αν είναι προς όφελος του λαού” τι σημαίνει; Ποιος θα αποφασίσει τι είναι προς όφελος του λαού, παρά μόνο ο ίδιος ο λαός. Κι αυτό αν δεν γίνει με δημοψήφισμα πως θα εκφράσει την άποψη του. Κι ύστερα κατηγορεί τον κ.Ζαμπούκη ότι είναι υπέρ του δημοψηφίσματος.

Για τις μηνύσεις και τις αγωγές λοιπόν, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
1) Εδώ δεν φοβηθήκαμε όταν μας έκαναν αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επιχειρηματίες τεράστιου βεληνεκούς, όπως ο συγχωρεμένος Ανδρέας Βγενόπουλος και αφού έχασαν τις πρώτες υποθέσεις, απέσυραν τις υπόλοιπες.
2) Εδώ δεν φοβηθήκαμε όταν ο συνάδερφος του Βασίλης Μαυρίδης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, προανήγγειλε 17 μηνύσεις εναντίον μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Με κάθε επισημότητα δηλαδή και τις οποίες ακόμα περιμένουμε.
3) Από το 2017 που ξεκινήσαμε υπήρξαν αρκετές μηνύσεις. Άσχετα αν δεν τις δημοσιοποιήσαμε. Όπως και αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα. Οι περισσότερες τέθηκαν στο αρχείο από τον Εισαγγελέα διότι δεν στοιχειοθετούνταν αδίκημα και ποινική δίωξη. Άλλες αποσύρθηκαν από αυτούς που τις υπέβαλαν και μια-δυο ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.
4) Μη νομίζει όμως ότι μπορεί να μας προσβάλλει και να με χαρακτηρίζει “άνθρωπο των χρυσωρυχείων” ή πως είμαι αδρά αμειβόμενος και δεν θα κληθεί και ο ίδιος να αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία τις βαριές αυτές κατηγορίες. Γιατί δεν δεχόμαστε να μας κουνάνε το δάχτυλο άνθρωποι οι οποίοι έχουν μάθει τα ΜΜΕ μόνο να τους αβαντάρουν να μην τους κάνουν την παραμικρή κριτική.
Άλλωστε τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα, διαπιστώσαμε ότι κάποιοι ξαφνικά στην Αλεξανδρούπολη “ανακάλυψαν” πως υπάρχουν σχολεία που… δεν έχουν πεζοδρόμια., “Ανακάλυψαν” ξαφνικά ότι υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και φυσικά “ανακάλυψαν” ξαφνικά ότι υπάρχουν και σκουπίδια στους δρόμους.  Στα 9 χρόνια του κ.Λαμπάκη η Αλεξανδρούπολη ήταν μία ιδανική πόλη, θα λέγαμε μια “Αλεξανδρούπολη πόλη διακριτής υπεροχής” και ο λαός του δήμου Αλεξανδρούπολης ήταν… τρελός που τον τιμώρησε και τον έστειλε στο σπίτι του. Όλοι αυτοί οι προφανώς το κάνουν από δημοσιογραφικό καθήκον και μόνο εγώ είμαι ο… αδρά αμειβόμενος.

Η συνάντηση μας που ποτέ δεν έγινε

Και κάτι τελευταίο. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, υπήρξε περίπτωση να συναντηθούμε με τον Βαγγέλη Λαμπάκη και να τα πούμε για πρώτη φορά στο γραφείο του στο δημαρχείο, με τη μεσολάβηση κοινού γνωστού. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα να συναντηθώ μαζί του, όπως δεν έχω πρόβλημα να βρεθώ και να κουβεντιάσω με τον οποιονδήποτε. Δεν είμαστε εχθροί. Δημοσιογράφος είμαι, όταν ο άλλος είναι και δημόσιο πρόσωπο και πρέπει να ακούσω τις απόψεις ή τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες του, δεν έχω πρόβλημα. Άλλωστε το έχω κάνει ακόμα και με ανθρώπους στους οποίους έχω ασκήσει σκληρή κριτική. Σε κάποιους ίσως και άδικη και όπου αυτό έγινε το παραδέχτηκα και δημόσια μάλιστα. Όπως λοιπόν δεν είχα πρόβλημα να συναντηθώ με την αδερφή του, τη Σοφία Λαμπάκη, όταν είχε και η ίδια παράπονα για την κριτική μου, έγινε αυτό. Άσχετα αν στη συνέχεια με τη συμπεριφορά της φρόντισε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μου και τις ενστάσεις μου γι’ αυτή τη συνάντηση.
Η συνάντηση με τον τέως (τέως, τέως, τέως για να το… χωνέψει) δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, επρόκειτο να γίνει μια Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του. Παραμονή της συγκεκριμένης συνάντησης μεσολάβησε μία καθοριστική συζήτηση, η οποία την απέτρεψε και με βάση όσα ακολούθησαν, ευτυχώς γιατί δεν ξέρω τι θα διέρρεε στη συνέχεια ο ίδιος. Ζήτησα λοιπόν την άποψη της οικογένειας μου και η ατάκα του γιου μου, που ήταν παρών στην πρώτη μας συνάντηση με τον κ.Λαμπάκη, τον Ιούνιο του 2017 στο αεροδρόμιο, ήταν καταλυτική: “Μπαμπά, αν πας να συναντήσεις αυτό τον άνθρωπο που μπροστά μου τόλμησε και είχε το θράσος να σου πει ότι είστε όλοι του πενηντάρικου και του κατοστάρικου, όταν ξέρω πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ… κλώτσησες μπροστά σε κορυφαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα, καλύτερα να μείνεις για πάντα εκεί και να μη γυρίσεις”. Αν και ακόμα και αν πήγαινα, θα τον άκουγα απλά και θα συνέχιζα να λειτουργώ όπως εγώ πίστευα ότι είναι σωστό, αποφάσισα να μην έχω την… χαρά μιας συζήτησης μαζί του.