Η δικαστική δικαίωση επιχειρηματία της ΑΜ-Θ για επιστροφή του 12%, ανοίγει τον δρόμο για όλους

Η δικαστική δικαίωση επιχειρηματία της ΑΜ-Θ για επιστροφή του 12%, ανοίγει τον δρόμο για όλους

Μια δικαστική απόφαση-σταθμός του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας, ανοίγει το δρόμο για την δικαίωση όλων των επιχειρηματιών του Έβρου και συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσον αφορά την επιδότηση εργασίας 12% που έχουν να παίρνουν οι περισσότεροι από το το 2010.

Συγκεκριμένα, με την 714/2019 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας έγινε δεκτή αγωγή μεταποιητικής επιχείρησης, εδρεύουσας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, που αφορούσε τη διεκδίκηση του κόστους μισθοδοσίας της επιχείρησης, ποσοστού 12%, από τον ΟΑΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο. Η επίμαχη απόφαση αποτελεί μια σημαντική ελπίδα για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες έχουν λαμβάνειν και διεκδικούν νομίμως τη δικαιούμενη και δια νόμου ορισθείσα επιδότηση ποσοστού 12% επί του κόστους της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.

Να θυμίσουμε ότι η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας για τις εδρεύουσες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ επιχειρήσεις, είχε σταματήσει να καταβάλλεται αναιτιολόγητα από το β’ εξάμηνο του έτους 2010, επί Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, αν και ο νόμος που προέβλεπε την καταβολή της δεν είχε πάψει να ισχύει. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν οριστικώς με νόμο του 2016 από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως παρέμενε εκκρεμής η αξίωση των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα από το β’ εξάμηνο του 2010 έως και το έτος 2015, που είναι σημαντικά ποσά για τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε.