In this Tuesday, Sept. 10, 2019, a silk digital printing machine operates at Silk Tsiakiris Company in Soufli, northeastern Greece. Greece's financial crisis nearly snuffed out the country's centuries-old silk manufacturing tradition, but the end of the crippling recession has raised demand for fashion products and silk produced by a remote border town. (AP Photo/Iliana Mier)

Σουφλί: Οι ελληνικοί Οίκοι Μόδας αναβιώνουν την παράδοση του μεταξιού

Οι ελληνικοί Οίκοι Μόδας αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια την παράδοση του Σουφλιώτικου μεταξιού και τα προϊόντα που φτιάχνουν με αυτό κυκλοφορούν πλέον σε όλο τον κόσμο.

Το Σουφλί, όπου κάποτε άκμαζαν τα εργοστάσια μεταξιού, είδε την παράδοση αιώνων στην εκτροφή μεταξοσκωλήκων και την παραγωγή μεταξιού να φθίνουν και να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. Η πόλη είχε ήδη υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα όταν φθηνότερα κινεζικά και ινδικά μετάξια πλημμύρισαν την αγορά τη δεκαετία του 1990. Οι εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν στη συνέχεια δέχθηκαν τη χαριστική βολή αργότερα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008.

Έως το 2012, στην πόλη έμειναν μόνο δύο παραγωγοί μεταξιού, οι οποίοι κατάφεραν να συντηρούνται προμηθεύοντας μικρά καταστήματα επίπλωσης σπιτιού.


Επτά χρόνια αργότερα, ο Κώστς Μουχταρίδης λέει πως η εταιρεία του ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1977 και έχει αρχίσει να αναβιώνει χάρη στη βιομηχανία μόδας της Ελλάδας αλλά και χάρη στην τεχνολογία που βοηθά τους παραγωγούς μικρής κλίμακας.

«Συνηθίζαμε να δίνουμε (προϊόντα από μετάξι) σε καταστήματα που έπαιρναν πέντε, 10 μέτρα (32 πόδια) ή 50 μέτρα (165 πόδια)», δήλωσε ο κ. Μουχταρίδης μιλώντας από το εργοστάσιό του, το οποίο απασχολεί 10 άτομα. «Η μέγιστη (παραγγελία) που θα παίρναμε ήταν 100 μέτρα (320 πόδια)».
Τώρα παράγει πάνω από 200 φορές αυτή την ποσότητα ετησίως για τον μεγαλύτερο πελάτη του.

Το μετάξι είναι το βασικό προϊόν των ενδυμάτων της Zeus + Dione, μιας πολυτελούς αθηναϊκής φίρμας που υπερηφανεύεται για την επανεξέταση και την ενσωμάτωση εργαστηριακά κατασκευασμένων στοιχείων που βρίσκονται στα παραδοσιακά ελληνικά ενδύματα πάνω στη γυναικεία γραμμή.

Το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας βρίσκεται πλέον σε μια μοντέρνα εμπορική περιοχή στην κεντρική Αθήνα και συνιδιοκτήτης της εταιρείας είναι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κ. Μητσοτάκη ίδρυσε την εταιρεία αυτή με την φίλη της, Δήμητρα Κολοτούρα.

Η κ. Κολοτούρα θυμάται τότε που έμπαινε στο εργοστάσιο μεταξιού του κ. Μουχταρίδη, καθώς η εταιρεία της έκανε την αρχή πριν από επτά χρόνια. «Ήταν σκεπτικός όταν ρωτήθηκε για 20 μέτρα (65 πόδια) από το ‘σπαθωτό’ – ένα ανάγλυφο μεταξωτό που έχει γίνει το ύφασμα-έμβλημα της εταιρείας.

Είπαμε: Ας ξεκινήσουμε τις μηχανές! Θα παράγουμε, θα πλέξουμε, θα δημιουργήσουμε νέα υφάσματα», λέει η κ. Κολοτούρα. «Και πρόκειται να πειραματιστούμε».

Στην εκτύπωση με ακριβή ψηφιακή τεχνολογία

επικεντρώθηκε ο Γιώργος Τσιακίρης

Ο άλλος κύριος κατασκευαστής μεταξιού του Σουφλίου, ο Γιώργος Τσιακίρης, βρήκε μια εναλλακτική διαδρομή προς επιβίωση, εγκαταλείποντας την ύφανση για να επικεντρωθεί στην εκτύπωση. Όταν το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης φαινόταν αβέβαιο, στοιχημάτισε στην ακριβή ψηφιακή τεχνολογία.

Το στοίχημα πλέον τον αποζημιώνει. Η αντικατάσταση του επικείμενου θανάτου της παράδοσης με ένα μηχανογραφικό σύστημα και η αγορά μηχανημάτων εκτύπωσης μεγέθους δωματίου αναγέννησαν τη λειτουργία του, επιτρέποντάς του να παρέχει εξατομικευμένα σχέδια που τα ζητούν Οίκοι Μόδας σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η ελληνική επωνυμία Parthenis.

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τα τελευταία εργοστάσια παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί να επενδύσουν στην ψηφιακή εκτύπωση, κάτι που σήμερα αποδίδει καρπούς, όπως λέει η ιδιοκτήτρια της εταιρίας Parthenis.

«Η τεχνολογία είναι αυτό που πραγματικά αναβίωσε τη βιομηχανία εκεί, επειδή επένδυσαν σε μηχανές για να κάνουν περισσότερη εκτύπωση και δεν ήταν μόνο το ύφασμα», σημειώνει η Ορσαλία Παρθένη.

Η Ορσαλία Παρθένη όταν ανέλαβε την εταιρεία, ανανέωσε μια σχέση με το εργοστάσιο μεταξιού στο Σουφλί που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970.

Ο συνδυασμός της παράδοσης με το σύγχρονο ντιζάιν τράβηξε την προσοχή του κόσμου της μόδας και πλέον ρούχα και καφτάνια από ελληνικό μετάξι μπορεί να βρει κανείς προς πώληση στο Λος Άντζελες, το Παρίσι, το Λονδίνο και αλλού.

Πηγή: ekirikas.com