Βατερλό Τοψίδη στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο – Τον… ισοπέδωσε ο Μέτιος σε εντυπώσεις, ψηφοφορίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Βατερλό Τοψίδη στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο – Τον… ισοπέδωσε ο Μέτιος σε εντυπώσεις, ψηφοφορίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε βατερλό για τον επικεφαλής της “Περιφερειακής Σύνθεσης” Χριστόδουλο Τοψίδη, εξελίχθηκε το χθεσινοβραδινό πρώτο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού έχασε κατά κράτος τόσο τις εντυπώσεις όσο και τις ψηφοφορίες για διάφορα θέματα.

Απέναντι στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και την παράταξη της νέας περιφερειακής αρχής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πήγε για… μαλλί και βγήκε όχι απλά κουρεμένος, αλλά εντελώς… γουλί θα λέγαμε. Γιατί προσπάθησε να μπλοκάρει τον ορισμό επιτροπών, σε αγαστή συνεργασία με τον επικεφαλής της τρίτης περιφερειακής παράταξης Κώστα Κατσιμίγα, αλλά έχασε τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε. Ο κ.Μέτιος δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι κυριολεκτικά τον…. κατατρόπωσε σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας για όλα τα θέματα που υπέβαλε επερωτήσεις και όσα τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις και ανακοινώσεις του έλεγε πως θα θέσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κυρίως στο θέμα που αφορά την πεσμένη γέφυρα Κομψάτου στην περιοχή Ιάσμου της Ροδόπης, το οποίο έκανε “σημαία” τόσο ο ίδιος ο Χριστόδουλος Τοψίδης όσο και οι περιφερειακοί του σύμβουλοι, ο Περιφερειάρχης όχι απλά αποδόμησε όσα έλεγαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά  με μια απόλυτα τεκμηριωμένη, συγκεκριμένη, αναλυτική και κατηγορηματική παρουσίαση του ζητήματος όχι μόνο τον αποστόμωσε, αλλά ήταν… καταιγιστικός στην κυριολεξία.
Κορυφαία στιγμή, η επισήμανση από τον Χρήστο Μέτιο του ιδιαίτερα αρνητικού ρόλου στην πρόοδο και επίλυση του ζητήματος της πεσμένης γέφυρας Κομψάτου, που διαδραμάτισε  ο νυν περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Τοψίδη, ο εκ Καβάλας Χρήστος Γάκης. Αν και ο ίδιος άλλη μια φορά που συζητούνταν το συγκεκριμένο θέμα απουσίαζε, όπως τόνισε ο κ. Μέτιος, ήταν εκείνος που κατά την συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 7 όπου η διορισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης παρέπεμψε το θέμα της σύμβασης με το ΤΕΕ για την μελέτη των αιτίων πτώσης της γέφυρας, ψήφισε αρνητικά  και έτσι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
Δεν μας άφησε το άθλιο πολιτικό παιχνίδι της Αποκεντρωμένης στο οποίο συμμετείχε και περιφερειακός σύμβουλος της δικής σας παράταξης (σ.σ. ο Χρήστος Γάκης), δεν επέτρεψε αυτό το άθλιο παιχνίδι να είναι σήμερα γνωστά τα αίτια πτώσης της γέφυρας. Και ρωτάτε χωρίς ντροπή, ρωτάτε εμάς να σας πούμε ποια είναι τα αίτια πτώσης της γέφυρας. Τι να πω. Αγνοείτε πολύ βασικά πράγματα και δυστυχώς αποδεικνύεται σε κάθε ερώτηση σας”.
Το βίντεο με την με την… χειμαρρώδη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι χαρακτηριστικό.

Ο κ.Τοψίδης… ατύχησε όμως και στην επερώτηση που αφορούσε τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και αφορούν την προβολή των τοπικών προϊόντων, το οποίο επειδή είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Φάνηκε όμως ότι και σε αυτό δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος και ο Χρήστος Μέτιος πολλές φορές του επισήμανε και πάλι πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του, είχαν εγκρίνει και ψηφίσει όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στις εκθέσεις αυτές.

Μέτιος σε Τοψίδη: Κόψτε αυτές τις μπούρδες

Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν πολύ επικίνδυνα και ο κ.Μέτιος έδειξε ιδιαίτερα εκνευρισμένος, διαβάζοντας την κατηγορία που υπήρχε στην επερώτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Όπως του είπε χαρακτηριστικά: “Προσέξτε. Δεν δέχομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς. Διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν δέχομαι. Και δεν υπάρχει καμία διασπάθιση. Απολύτως καμία. Αν έχετε στοιχεία σας προκαλώ. Φέρτε τα. Αλλιώς κόψετε αυτές τις μπούρδες. Διασπάθιση δημοσίου χρήματος εδώ δεν γίνεται. Δεν ξέρω τί εννοείτε. Πείτε το καθαρά. Αλλιώς δεν σας επιτρέπω”.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ… ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Όσον αφορά το περιβόητο θέμα των χρυσωρυχείων και της θέσης του περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ τόνισε ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρη. Η Κυβέρνηση σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και την άποψή τους για το θέμα και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ή να το ανοίξει, χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης επανέλαβε την ξεκάθαρη προσωπική του θέση αλλά και της παράταξης του που έχει εκφραστεί επανειλημμένως στο περιφερειακό συμβούλιο πως εναντίον της επένδυσης του χρυσού και των χρυσωρυχείων στη Θράκη, όπως και κάθε επένδυσης που βλάπτει και μολύνει το περιβάλλον και απειλεί την ζωή των ανθρώπων. Μάλιστα συμφώνησε αμέσως να υπάρξει την προσεχή Δευτέρα εκ νέου συνεδρίαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το συγκεκριμένο θέμα και άλλα τρία που έθεσε η παράταξη Τοψίδη-Μαρκόπουλου, αφού είναι σίγουρο πως ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τον κ.Τοψίδη απέναντι του θα κάνει… πάρτι.

Δυαρχία Μαρκόπουλου-Τοψίδη στην “Περιφερειακή Σύνθεση”
Πάντως κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι στην παράταξη της “Περιφερειακής Σύνθεσης” υπάρχει πλέον δυαρχία στην κορυφή της. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης βρίσκεται στην… σκιά του Θόδωρου Μαρκόπουλου από την Καβάλα, ο οποίος συντόνιζε την στάση της παράταξης. Άγεται και φέρεται από αυτόν, αφού εκείνος απαντούσε προσπαθώντας να αποτρέψει τις έντονα αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος του επικεφαλής της παράταξής του, μια και σε όσους παρακολουθούσαν την συνεδρίαση δια ζώσης ή διαδικτυακά από την ζωντανή μετάδοση, φαινόταν να μην έχει… ιδέα για τα θέματα.  Με αποτέλεσμα ο Χρήστος Μέτιος να τον… νικήσει κατά κράτος τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας. Όπως σχολίαζαν μάλιστα όσοι παρακολούθησαν όλη τη συνεδρίαση, τους έκανε εντύπωση η φανερά κακή προετοιμασία που έγινε από την πλευρά του κ.Τοψίδη με τα ερωτήματα που έθεσε και την προσπάθεια του να… αμυνθεί στον καταιγισμό των τεκμηριωμένων τοποθετήσεων του Περιφερειάρχη.
Αλγεινή εντύπωση ο Εξακουστός που.. τσίριζε
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως η συμπεριφορά του περιφερειακού συμβούλου της “Περιφερειακής Σύνθεσης” Κώστα Εξακουστού, όποιος διέκοπτε συνέχεια τους ομιλητές της περιφερειακής αρχής, τον ίδιο τον Χρήστο Μέτιο και ξέφυγε με φωνές και χειρονομίες. Τσίριζε κυριολεκτικά φωνάζοντας διάφορα ασυνάρτητα και ήταν ιδιαίτερα θορυβώδης, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου να τον επαναφέρει στην τάξη. Όπως για παράδειγμα, γιατί ψηφίζουν οι εκλεγμένοι με την παράταξη της “Χρυσής Αυγής” υπέρ κάποιων προτάσεων της πλειοψηφίας. Τώρα τον έπιασε η… δημοκρατική ευαισθησία τον κ.Εξακουστό, όταν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο στην παράταξη Μέτιου και πάλι οι σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με το συγκεκριμένο κόμμα ψήφιζαν υπέρ, δεν είχε τέτοια θέματα. Ίσως ήθελε να δείξει… καλή διαγωγή στους δύο επικεφαλής της παράταξης του, μια και όπως είπαμε ότι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει δυαρχία Μαρκόπουλου-Τοψίδη, ότι είναι… αγωνιστής.
Επίσης φάνηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του Κώστα Κατσιμίγα για την σύσταση των επιτροπών και ποιοι έπρεπε να συμμετέχουν σε αυτές, πως ενώ ήταν “δεξί χέρι” του πρώην Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα στην λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Προκάλεσε απορίες και ειρωνικά χαμόγελα η απαίτηση του να μην εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αλλά να συγκροτήσουν τις επιτροπές με το δικό του… σκεπτικό, ώστε να έχει την πλειοψηφία η αντιπολίτευση. Κάτι φυσικά που δεν έγινε αποδεκτό, μια και μια τέτοια συγκρότηση θα ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΗ και οι αποφάσεις που θα έπαιρναν οι Επιτροπές αυτές θα ήταν επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.
Αυτό το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο λοιπόν αποτέλεσε ένα βατερλό για τον Χριστόδουλο Τοψίδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και για την παράταξη του “Περιφερειακή Σύνθεση’ συνολικά. Πόνταραν και πίστευαν πως όπως είχαν προαναγγείλει θα… στριμώξουν τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και την πλειοψηφία, αλλά βρέθηκαν απολογούμενοι και κατηγορούμενοι, όπως στην περίπτωση της πεσμένης γέφυρας Κομψάτου, λόγω της στάσης του περιφερειακού του σύμβουλου Χρήστου Γάκη, αλλά και στο θέμα των εκθέσεων τοπικών προϊόντων με συμμετοχή της Περιφέρειας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*