Γαλατούμος: “Η Σαμοθράκη παραμένει ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά – Υπήρχαν 4,5 εκατ. και ο πρώην δήμαρχος δεν τα αξιοποίησε”

Γαλατούμος: “Η Σαμοθράκη παραμένει ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά – Υπήρχαν 4,5 εκατ. και ο πρώην δήμαρχος δεν τα αξιοποίησε”

Μνήμες της θεομηνίας τον Σεπτέμβριο του 2017, ξύπνησε η πρόσφατη κακοκαιρία στους κατοίκους της Σαμοθράκης, αφού τα νερά… απείλησαν και πάλι το Κέντρο Υγείας του νησιού και φαίνεται ότι το έργο ύψους 850.000 ευρώ της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θανάση Βίτσα, δεν φαίνεται να έλυσε το πρόβλημα.

Αυτό επεσήμανε και ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος, καταγγέλοντας τον κ.Βίτσα ότι υπήρχαν 4,5 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υποδομών, αλλά ελάχιστα από αυτά διεκδίκησε και αξιοποίησε, αφήνοντας την Χώρα αλλά και γενικότερα την Σαμοθράκη ανοχύρωτη στα καιρικά φαινόμενα. Μιλώντας στον Status radio, με αφορμή και το ρεπορτάζ του Evros-news.gr που δημοσίευσε και βίντεο του Προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννη Γλήνια με τα νερά μπροστά από το Κ.Υ.Σαμοθράκης, ο κ.Γαλατούμος τόνισε: “Πολύ πριν τις εκλογές, ως Αντιδήμαρχος τίοτε, έκανα ερωτήσεις και τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο έργο. Η εικόνα που είδατε όλοι απ’ το βίντεο μιλάει από μόνη της. Το νερό πάει σε διαφορετική τροχιά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οχυρωματικό έργο γύρω απ’ την Χώρα.

Μόνο ένα προστατευτικό δίχτυ μπήκε, για να συγκρατήσει καμιά μεγάλη πέτρα να μην κατέβει στο ρέμα. Τίποτε δεν έγινε πάνω. Ούτε… παγίδες που είχαν προβλέψει στην αρχή, τίποτα. Λίγο πριν τις εκλογές, ο κύριος Βίτσας έφερε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να αποπληρωθεί η εταιρεία που κατασκεύασε το έργο. με κάποιες προφορικές δεσμεύσεις, να ξανασπάσει ένα κομμάτι κοντά στο Κέντρο Υγείας. Προφορικά αυτό, να γίνει δηλαδή ένα επιπλέον έργο και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες ακόμα και τώρα περιμένω την εταιρεία να έρθει να το κάνει.

Το έργο αυτό μπορεί να ξεπέρασε και τις 850.000 ευρώ, αλλά όπως φαίνεται το νερό πάει σε αντίθετη τροχιά. Εγώ περιμένω να δω τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η εταιρεία και την συμφωνία που έκανε ο προηγούμενος δήμαρχος κύριος Βίτσας. Είμαστε ανοχύρωτοι σε όλο το νησί. Η ανησυχία όλων μας ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του χειμώνα και αναμένονται ακόμα μεγαλύτρερες νεροποντές, είναι διάχυτη. Αντπιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει ούτε ένα. Υπήρχαν διαθέσιμα 4,5 εκατ. ευρώ και δεν πήγε ποτέ να τα διεκδικήσει ο προηγούμενος δήμαρχος. Τελευταία φορά που βρέθηκα στην Αθήνα υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Σαμοθράκης, την Εγνατία Οδό και του υπουργείου Υποδομών, για να πάρουμε τα χρήματα και να προχωρήσουμε σε αντιπλημμυρικά έργα. Από το 2017 υπήρχαν αυτά. Δεν τα διεκδικήσαμε και δεν τα διεκδίκησε σοβαρά η δημοτική αρχή. Είναι αδιάθετα και περίμεναν στο υπουργείο, μέχρι που πήγα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε.

Η Χώρα είναι τελείως ανοχύρωτη. Όπως και ο Προφήτης Ηλίας, όπως και ο Ξηροπόταμος. Το έργο στην χώρα είναι λάθος κατασκευασμένο. Υπάρχει περίπτωση σε μια έντονη βροχόπτωση να αντιμετωπίσουμε σοβαρό θέμα. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι ας λογοδοτήσουν. Δεν υπήρξε ένα καινούργιο σχαρωτό. Δεν υπήρξε ένα καινούργιο άμνοιγμα για να φεύγουν και από αλλού τα νερά. Τίποτα απολύτως. Έγινε ένα έργο με προχειρότητα. Θα καλέσω την εταιρεία προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα που μας είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο κύριος Βίτσας ότι προφορικά ανέλαβε να φτιάξει με παρεμβάσεις επιπλέον στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης”.

-ΒΙΝΤΕΟ: “Ξύπνησαν” άσχημες μνήμες του 2017 στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, από τη χθεσινή νεροποντή