Πετυχημένη απόλυτα η ημερίδα για την υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου του κάμπου περιοχής Τυχερού

Πετυχημένη απόλυτα η ημερίδα για την υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου του κάμπου περιοχής Τυχερού

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Τυχερό Σουφλίου η ημερίδα για την παρουσίαση έναρξης της μελέτης υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, στις περιοχές του ποταμού Έβρου στον κάμπο της ευρύτερης Τυχερού.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά 28.000 στρέμματα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1.300.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, με πρώτο τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που άλλωστε ενέκρινε την χρηματοδότηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελεί την απαρχή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Στο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Τυχερού Τασμαλής Σαράντης, ο Καραμπεάζης Γεώργιος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και ο Μάρκου Δημήτριος τεχνικός σύμβουλος Μηχανικός Περιβάλλοντος. Την έναρξη και το συντονισμό της ημερίδας έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πρωτογενούς τομέα Δήμου Σουφλίου Δαρούσης Δημήτρης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη σπουδαιότητα υλοποίησης του έργου. Ο τεχνικός σύμβουλος Μάρκου Δημήτριος κατά την παρουσίασή του αναφέρθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες του έργου αλλά και στις σκοπιμότητες υλοποίησης που είναι οι εξής:

1. Μείωση κατανάλωσης νερού.

2. Μείωση κόστους άρδευσης των εκτάσεων.

3. Βελτίωση συνθηκών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

4. Αύξηση του Αγροτικού εισοδήματος.

5. Συγκράτηση του πληθυσμού.

Η συνολική έκταση υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης είναι 28.000 στρέμματα και το κόστος μελέτης 1.300.000 ευρώ. Το κόστος κατασκευής του έργου θα υπολογιστεί από τη μελέτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγιεινής και Κοινωνικής Πολιτικής ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, φυσικά ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος που ήταν και ο διοργανωτής, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Δαρούσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Δελησταμάτης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς τομέα του δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Κολγιώνης.

Ο Περιφερειάρχης κατά την ομιλία του πέρα από τη σπουδαιότητα του έργου για την ευρύτερη περιοχή του Τυχερού, αναφέρθηκε και στη διαδικασία που ακολουθεί η Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο, καθώς έχει προβεί μετά από διαγωνισμό στη πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν έλλειψη προσωπικού και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συντόμευση της διαδικασίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης έκανε την εξαγγελία δύο ακόμη έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της περιοχής Τυχερού συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, τα οποία θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2019. Δεσμεύτηκε, επίσης, ο Περιφερειάρχης μετά από αναφορά του Δημάρχου Σουφλίου να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση του φράγματος Λύρας για άρδευση 5.000 στρεμμάτων, τον αναδασμό ορεινών Τυχερού και την αξιοποίηση του φράγματος Προβατώνα για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής δεδομένου ότι το νερό θα είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού και όλοι οι συλλογικοί φορείς  μετά από την ημερίδα αυτή έδειξαν ξεκάθαρα ότι στέκονται αρωγοί στις αναπτυξιακές προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Σουφλίου.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στην ημερίδα για την μελέτη του Αρδευτικού Δικτύου του κάμπου του Τυχερού ότι ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού συστήματος της αγροτικής περιοχής του κάμπου Τυχερού αποτελεί έργο υψηλής αναγκαιότητας που έχει ως στόχο την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου.
Η υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης εξασφαλίζει επάρκεια νερού με την ορθολογικότερη χρήση του νερού και
διευκολύνει την καθημερινότητα των αγροτών. Επιφέρει σωρεία θετικών αποτελεσμάτων στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία. Ένα έργο υποδομής με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Τον παρόν έδωσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δουκαλέτσης Γεώργιος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου Δημούτσης Αθανάσιος, ο επικεφαλής ελάσσονος  αντιπολίτευσης Σουφλίου Σκαρκάλας Παναγιώτης, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σουφλίου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Παρασκευόπουλος Πολυζώης, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Δέδογλου Σπύρος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαλτεπιώτης Αθανάσιος και πλήθος αγροτών οι οποίοι από νωρίς γέμισαν την αίθουσα της εκδήλωσης.