Τι αλλάζει στις εκλογές της ΠΕΔ με το χθεσινό Προεδρικό Διάταγμα (έγγραφα)

Τι αλλάζει στις εκλογές της ΠΕΔ με το χθεσινό Προεδρικό Διάταγμα (έγγραφα)

Ως τις 31 Οκτωβρίου 2019 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα δημοτικά συμβούλια για την ανάδειξη των μελών της Γενικής Συνέλευσης των ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) και ως τις 10 Νοεμβρίου να εκλεγούν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των υπολοίπων.

Όλα αυτά προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταμα που δημοσιεύθηκε χθες 11 Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με το οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο ΠΔ 75/2011 για την εκλογή των μελών της ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Το συγκεκριμένο Π.Δ που υπογράφηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και έγινε ΦΕΚ χθες, περιλαμβάνει συνολικά 10 άρθρα και μια σειρά τροποποιήσεων ως προς τη διαδικασία, τη σύνθεση, τις έδρες και τους κανονισμούς.

Όπως ορίζεται στο ΠΔ, οι εκλογές στα δημοτικά συμβούλια για την ανάδειξη των μελών της Γενικής Συνέλευσης των ΠΕΔ πραγματοποιούνται εντός 20 ημερών από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΔ (δηλαδή, έως τις 31/10), ενώ τα μέλη του ΔΣ των ΠΕΔ και οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).» έως τις 10/11.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας και κατάρτισης συνδυασμών

Με βάση το ΦΕΚ, δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί οι οποίοι έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον μία (1) έδρα. Δύο ή περισσότεροι συνδυασμοί από αυτούς που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό, εφόσον έχουν συμπράξει κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4623/2019 (Α΄134). Δεν είναι επιτρεπτή όμως η κατάθεση υποψηφιότητας εκτός συνδυασμών.

Για παράδειγμα, στον δήμο Αλεξανδρούπολης έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού για την εκλογή μελών στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ, οι έξι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δηλαδή του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, του Βαγγέλη Λαμπάκη, της “ΑΝΑΣΑ” με επικεφαλής τον Γιάννη Καρυπίδη, του Βαγγέλη Μυτιληνού, του Σάββα Δευτεραίου και του Δημήτρη Λαζόπουλου.

Κοινό συνδυασμό μπορούν να καταρτίσουν μόνο όσοι συνδυασμοί έχουν συμπράξει με την παράταξη της πλειοψηφίας, δηλαδή του δημάρχου κ.Ζαμπούκη και όχι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης μεταξύ τους, αφού αυτό δεν επιτρέπεται. Έτσι, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης που δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι σκέφτεται σε συνεργασία με την παράταξη του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη με την οποία συμπλέει πλήρως, να είναι υποψήφιος για την ΠΕΔ ΑΜ-Θ, αρχικά για μέλος της Γενικής Συνέλευσης και μετά για το 21μελές Δ.Σ της ΠΕΔ, δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Η μοναδική περίπτωση να θέσει υποψηφιότητα, είναι να συμπράξει με την παράταξη… “Δήμος για Όλους Πρώτα εσύ” του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΦΕΚ για εκλογες ΠΕΔ

Πηγή: aftodioikisi.gr