Παύλος Μελάς: Δείτε στο Evros-news.gr ΤΩΡΑ την ταινία για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα που σκοτώθηκε σαν σήμερα

Παύλος Μελάς: Δείτε στο Evros-news.gr ΤΩΡΑ την ταινία για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα που σκοτώθηκε σαν σήμερα

Ο  Παύλος Μελάς υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα. Ο θάνατός του πριν από 115 χρόνια στη Σιάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου 1904 από σφαίρα Τούρκου ton ανέδειξε τον Μελά σε σύμβολο πατριωτισμού.

Το Evros-news.gr σας παρουσιάζει την ταινία με την ζωή του Παύλου Μελά, του ήρωα που αγωνίστηκε και τελικά έχασε την ζωή του για να ελευθερώσει την Μακεδονία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια ταινία που την έχουν “θάψει¨εδώ και χρόνια, ενώ θα έπρεπε να προβάλλεται συνέχεια. Για να μαθαίνουν και τα νέα παιδιά, πως αυτός ο ήρωας αγωνίστηκε να ελευθερώσει την Μακεδονία, που είναι μία και ελληνική, από τους Τούρκους και τους κομιτατζήδες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να σας την παρουσιάσουμε, ώστε να μην ψάχνετε να την βρείτε στο διαδίκτυο. Μαζί με την εκπληκτική μουσική που έγραψε ο Γιάννης Σπανός για αυτή την ταινία και επίσης την έχουν… εξαφανίσει. Καθείτε και δείτε την μαζί με τα παιδιά σας, γιατί δυστυχώς στα σχολικά βιβλία μόνο δυο τρεις σειρές αναφέρονται στον μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά.

Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 — 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη.

Ένας «εξαφανισμένος» μουσικός δίσκος

Την μουσική έγραψε  ο Γιάννης Σπανός και είναι καθαρά επικού χαρακτήρα.

Στα 1974 κυκλοφόρησε δίσκος βινυλίου (L.P.) 33 στροφών που περιελάμβανε το τραγούδι της Δ. Γαλάνη, το εμβατήριο, και άλλα ορχηστρικά κομμάτια της ταινίας (Μακεδονομάχοι, Κωνσταντινούπολις, Ταφή, Θρήνος, Μακεδονικό τοπίο κλπ). Παρομοίως με την ταινία ο δίσκος “εξαφανίσθηκε” παντελώς από την αγορά. Στους συλλέκτες Ελληνικών δίσκων θεωρούταν ο δεύτερος πιο σπάνιος (μετά τον δίσκο για το έργο του Δ. Κολλάτου «Οι Έλληνες») στην τοπική αγορά. Π.χ. το 2001 σε εφημερίδα αγγελιών – καινούργιος – επωλείτο 100.000 δρχ. ποσό υψηλότατο με την αξία του νομίσματος τότε.

Ευτυχώς το 2006 ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε συλλεκτική και αριθμημένη έκδοση (L.P.) βινυλίου αλλά και σε C.D. όπου αναγράφεται και μικρό ιστορικό της ταινίας, αν, και από αβλεψία στο κείμενο υπάρχει ένα ιστορικό λάθος καθώς τον Παύλο σκότωσε τουρκικό απόσπασμα και όχι οι ίδιοι οι κομιτατζήδες, οι οποίοι τον κατέδωσαν. Επίσης κυκλοφόρησε με άλλο εξώφυλλο , αλλά πέραν αυτών η μουσική του είναι μοναδική….