Αυξήσεις πάνω από 150 ευρώ στις συντάξεις, στο νέο ασφαλιστικό που φέρνει η Κυβέρνηση

Αυξήσεις πάνω από 150 ευρώ στις συντάξεις, στο νέο ασφαλιστικό που φέρνει η Κυβέρνηση

Αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνούν τα 150 ευρώ, προβλέπονται για τις παλιές και νέες συντάξεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή από την Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει αυξήσεις που για τα 35 έτη ασφάλισης κυμαίνονται μεταξύ 40 και 120 ευρώ, ενώ για τα 40 και άνω έτη ξεπερνούν τα 150 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματώνουν τις επιταγές του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4387/2016 στα ποσοστά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τον υπολογισμό των νέων, από 13/5/2016 και μετά, συντάξεων όσο και για τον επανυπολογισμό των παλαιών – μέχρι 12/5/2016 – συντάξεων. Ο πήχης που έβαλε εμμέσως το ΣτΕ είναι η αναπλήρωση να φτάνει στο 50% αντί 42,8% που είναι τώρα με 40 έτη ασφάλισης.

Πώς θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Για όσους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν την οριστική σύνταξη, θα υπολογιστεί με αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και επομένως η ανταποδοτική σύνταξη θα βγει μεγαλύτερη από ό,τι με το νόμο Κατρούγκαλου.

Για όσους θα κάνουν αίτηση από την ψήφιση του νόμου και μετά, καθώς θα έχουν απευθείας νέο υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, η όποια αύξηση προκύπτει, θα μετράει από την ημερομηνία αίτησης.

Για όσους έχουν κάνει αίτηση από την ψήφιση νόμου και μετά και έχουν πάρει ήδη την οριστική κύρια σύνταξη, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση που θα προκύπτει θα πιστωθεί από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά που καταβάλλεται σε νέους συνταξιούχους της περιόδου 13 Μαΐου 2016 ως 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον είχαν μείωση άνω του 20% λόγω του ασφαλιστικού νόμου 4387, εξετάζεται να διατηρηθεί ακόμη και στην περίπτωση που το νέο καθεστώς θα περιορίζει τη μείωση κάτω από το 20%. Στην πράξη, δεν θα πάρουν αυξήσεις, παρά μόνο στην περίπτωση που κερδίζουν περισσότερα από την προσωπική διαφορά που παίρνουν.

Ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες με τις αυξήσεις που προκύπτουν στις συντάξεις με τέσσερα «σενάρια» αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης κατά 5%, 8%, 12% και 15%, από τα 28, 30 ή από τα 35 έτη και άνω. Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης εξετάζεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά το αν αυξηθούν 5% ή 15% και αν θα πιάνουν τα 28 έτη ή μόνο από τα 35 έτη και άνω, θα εξαρτηθεί από μελέτη που ετοιμάζεται.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ