Αλεξανδρούπολη: Κινητοποιήσεις εργαζομένων – ΟΧΙ στους ιδιώτες καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο

Αλεξανδρούπολη: Κινητοποιήσεις εργαζομένων – ΟΧΙ στους ιδιώτες καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα το πρωί  οι εργαζόμενοι του δήμου Αλεξανδρούπολης, αντιδρώντας στη πολιτική ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού, στυμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και την απεργία κατά του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού Νόμου που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση στην Βουλή.

Στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθβηκαν μπροστά στο Δημαρχείο, μαζί με κάποια από τα οχήματα της καθαριότητας, τα μοναδικά και λίγα που έχουν απομείνει σε ελιτουργία, αφού η απελθούσα δημοτική αρχή τοπυ Βαγγέλη Λαμπάκη, δεν είχε φροντίσει για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση τους επί πολλά χρόνια. Κι ύστερα είχε το θράσος ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Χρήστος Ζιώγας να επαίρεται στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ότι άφησε χρήματα στο ταμείο για τη νέα δημοτική αρχή, όταν οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου είχαν αφεθεί στην τύχη τους.

Το θέμα του νόμου που έφερε η Κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, απασχόλησε και το χθεσινό έκ΄τακτο δημοτικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε μετά από αίτηση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης, με μοναδικό θέμα τη “Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις επιπτώσεις του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για δημότες και υπαλλήλους των δήμων” και το έκανε αμέσως δεκτό να ζητηθεί η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε τοποθέτηση του Συλλόγου, ενώ κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο ΣΤΗΡΙΞΑΝ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ζαμπούκης και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Σε αυτό αναφέρεται:

“Υπερασπιζόμαστε τον αποκλειστικά Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.
Ζητάμε από τον Κεντρική Διοίκηση να σεβαστεί το Αυτοδιοίκητο στους Δήμους.
Να στελεχώσει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό τις Δημοτικές υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και την αγορά νέων μέσων.
Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 179 του«Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου»που δίνει τη δυνατότητα, με ισχνή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί κατά τη κρίση του, χωρίς  

αιτιολογημένη έκθεση, να αποφασίζει για τη σύναψη Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 για την Εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων συντήρησης χώρων Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Δ.Α. και Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Μόνο με διάλογο και συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτή την ώρα προετοιμάζονται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, τόσο σε Τοπικό Επίπεδο όσο και Πανελλαδικά, μπορεί να βρεθεί λύση για τα χρόνια προβλήματα στους Ο.Τ.Α.
Όχι στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ειδικά στις κλαδικές. Κανένας περιορισμός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες που επιφέρει το
νομοσχέδιο”.