Αλεξανδρούπολη: Οι δήμαρχοι αλλάζουνε, όμως οι… ΑΠΕ στους εργολάβους παραμένουν

Αλεξανδρούπολη: Οι δήμαρχοι αλλάζουνε, όμως οι… ΑΠΕ στους εργολάβους παραμένουν

Οι δήμαρχοι αλλάζουνε στην Αλεξανδρούπολη, αλλά οι ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών) στους εργολάβους για τα δημόσια έργα που εκτελούν, φαίνεται ότι παραμένουν.

Η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη όχι μόνο συνεχίζει το έργο της απελθούσας δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη για κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην παραλιακή που προκαλεί πολλές αντιδράσεις και δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά φέρνει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και τον 1ο ΑΠΕ του έργου «Επέκταση ποδηλατόδρομου και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης». Την κατασκευή έχει ως γνωστόν αναλάβει η εταιρεία  “Μιχαήλ Κούγκουλος & ΣΙΑ E.E – ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε” που κέρδισε τον διαγωνισμό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ επί δημαρχίας Λαμπάκη, προσφέροντας έκπτωση 57,82, δηλαδή το έργο είναι ύψους 510.829,95 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Στην εισήγηση που έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εγκριθεί ο 1ος ΑΠΕ και υπογράφει η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνα Μπρίκα, επισημαίνεται ότι σε σχέση με την συμβατική δαπάνη εργασιών ο 1ος ΑΠΕ κλείνει σε ισοζύγιο. Δεν αυξάνεται δηλαδή το κόστος του έργου, γιατί αν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να υπάρχει και Συμπληρωματική, που πάντως δεν αποκλείεται να έρθει και αυτή σύντομα, αν τελικά καταργηθεί η νησίδα στην περιοχή του Φάρου. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία της εισήγησης, την οποία όπως αναφέρεται στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου θα παρουσιάσει η κυρία Χρυσοχοίδου που είναι στέλεχος των Τεχνικών Υπηρεσιών που προκαλούν απορίες και ερωτηματικά:

  1. Η εισήγηση αναφέρει ότι η σύνταξη του ΑΠΕ γίνεται για να αντιμετωπιστούν αυξομειώσεις των  συμβατικών εργασιών που προέκυψαν εξαιτίας των διαφοροποιήσεων των προ μετρητικών στοιχείων της αρχικής μελέτης. Κανονικά θα έπρεπε να αναφέρει πως  η σύνταξη του ΑΠΕ γίνεται «για να αντιμετωπιστούν αυξήσεις  των  συμβατικών εργασιών που προέκυψαν εξαιτίας των διαφοροποιήσεων των προ μετρητικών στοιχείων της αρχικής μελέτης και ήταν απαραίτητες για να “φαγωθούν” τα Απρόβλεπτα.
  2. Τα Απρόβλεπτα είναι ένα ποσό που υπολογίζεται κανονικά στην αρχική σύμβαση που υπογράφεται με τον εκάστοτε ανάδοχο εργολάβο και έρχονται οι διάφοροι ΑΠΕ από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αλεξανδρούπολης (όπως και όλων των δήμων) και τους εισηγούνται για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε όλο το ποσό αυτό να “φαγωθεί” και να το εισπράξει ο εκάστοτε εργολάβος, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ κάτι τέτοιο φυσικά. Αυτή είναι όμως η συνήθης πρακτική.
  3. Διαβάζοντας κανείς την Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει αυτό τον 1ο ΑΠΕ, διαπιστώνει ότι: Αυξάνονται κατά 54,64%, σε σχέση με την δαπάνη αρχικής σύμβασης και συγκεκριμένα από 18.923,58 στις 29.263,93 ευρώ  το κόστος για Χωματουργικά και Καθαιρέσεις!!!
  4. Αυξάνονται κατά 97,41% το κόστος για τα Λοιπά και από τις 19.270,97 ευρώ της δαπάνης αρχικής σύμβασης, εκτοξεύονται στις 38.042,84 ευρώ!!!

5. Ως ένας από τους βασικούς λόγους, αναφέρεται η προσαύξηση τιμών για εκσκαφές ορυγμάτων κυρίως στον χώρο του parking του “Φώτης Κοσμάς” στον οποίο αναφέρει πως… ανακαλύφθηκαν παλαιά δίκτυα αποχέτευσης, λυμάτων και δίκτυο ύδρευσης τα οποία δεν είχαν υποδειχθεί από την ΔΕΥΑΑ κατά την εκπόνηση της μελέτης!!!

6. Μιλάμε για μια δημοτική επιχείρηση, αυτήν της ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Αλεξανδρούπολης και όχι την ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ που ανήκουν αλλού και η συνεννόηση θα ήταν δύσκολη. Συγγνώμη, αλλά η απλοϊκή ερώτηση είναι, ο Μηχανικός του δήμου που συνέταξε την μελέτη, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΆΝΕΙ, όπως και σε κάθε άλλο έργο, δεν ήταν ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ στην ΔΕΥΑΑ για τα δίκτυα της; Για να μην “ανακαλύπτονται” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αργότερα και έτσι να χρειάζεται ΑΠΕ για να αυξηθεί το ποσό για εκσκαφές και καθαιρέσεις;

7. Προς Θεού. Δεν υιοθετούμε όσα λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Πως αυτή η τακτική είναι ένα πολύ καλό “κόλπο” ώστε να δικαιολογούνται οι ΑΠΕ στη συνέχεια και οι εκάστοτε εργολάβοι να εισπράττουν όλο το ποσό των Απρόβλεπτων. Δεν το υιοθετούμε σε καμιά περίπτωση, το ξεκαθαρίζουμε.

8. Δεν θα πρέπει όμως στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η κ.Χρυσοχοίδου που θα κάνει την εισήγηση, να ερωτηθεί και να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Δεν γνωρίζουμε αν η ίδια συνέταξε την Μελέτη για το έργο αυτό, αλλά σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά, με βάση την κοινή λογική, το γεγονός ότι δεν ερωτάται η ΔΕΥΑΑ αν στο σημείο των έργων υπάρχουν δίκτυα της.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΑΠΕ

ΑΙΤΙΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1ου ΑΠΕ

Εν κατακλείδι. Ο λαός του δήμου Αλεξανδρούπολης… καταδίκασε την απελθούσα δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη να βρεθεί στην αντιπολίτευση, προφανώς γιατί η συνολική της παρουσία τα προηγούμενα 9 χρόνια δεν τον ικανοποίησε. Υπήρξαν γι’ αυτό μια σειρά από λόγοι, μεταξύ των οποίων ήταν για κάποιους πολίτες και ο τρόπος που γινόταν τα δημόσια έργα. Είναι δυνατόν η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη που εξελέγη με μια από τις βασικές της “σημαίες” την διαφάνεια, λογοδοσία, ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ κάποια από αυτά τα έργα για τα οποία αντιδράει και ο κόσμος που την ψήφισε, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί οι προηγούμενοι υπέγραψαν τις συμβάσεις;