Διδυμότειχο: Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος παλαιού και ιστορικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κυανής (φωτορεπορτάζ)

Διδυμότειχο: Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος παλαιού και ιστορικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κυανής (φωτορεπορτάζ)

Έγιναν χθες το απόγευμα 24 Οκτωβρίου από τον Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, τα Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος παλαιού και ιστορικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κυανής Διδυμοτείχου.

Ο ιερός αυτός Ναός κτίσμα του 1868,  εγκαινιασθείς στις 25 Αυγούστου του αυτού έτους από τον τότε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Μελέτιο Καβάσιλα, χρησίμευσε ως ενοριακός μέχρι τη δεκαετία του ’90, οπότε και κτίσθηκε ο νέος περικαλλής Ναός επ’ ονόματι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

Ο Σεβασμιώτατος την σύντομη προσλαλιά του εξήρε το γεγονός και συνεχάρη τον δράστηριο και φιλότιμο Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Χειμώνα, ο οποίος έχοντας την συμπαράσταση των κατοίκων της ενορίας ηγήθηκε της ευγενούς αυτής προσπάθειας για την αναστήλωση και επισκευή του ημιερειπωμένου αυτού Ναού και επιμελήθηκε με πολλή φροντίδα της διάσωσης των ιερών κειμηλίων του. Επίσης σημείωσε ότι «αυτός ο ναός συνοψίζει όλη την ιστορία του χωριού και υπενθυμίζει τις θυσίες και την ευλάβεια των προγόνων μας από τις οποίες καλούμεθα εμείς οι νεότεροι να εμπνευσθούμε» και συμπλήρωσε ότι «κάθε φορά που θα έρχονται οι πιστοί να ανάψουν ένα κερί σε αυτή την Εκκλησία θα είναι ένα μνημόσυνο στους προγόνους τους που τους χάρισαν όχι μόνο το “ζην” και το “ευ ζην” αλλά και το “αει ζην”».

Ακολούθησε το μυστήριο του ιερού Ευχελαίου, το οποίο παρακολούθησε ο Διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Επιτελάρχης της XVI Μεραρχίας Συνταγματάρχης Δημήτριος Πετρούλιας και πλήθος κόσμου που είτε διαμένει στο χωριό είτε έλκει την καταγωγή του από αυτό. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, που  εκόμισε ο Σεβασμιώτατος από το κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου.