Το Επιμελητήριο Έβρου και το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων

Το Επιμελητήριο Έβρου και το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων

Άλλοι δυο φορείς του Έβρου με ψηφίσματα τους τάσσονται εναντίον της επένδυσης των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και την Θράκη γενικότερα. Πρόκειται για το Επιμελητήριο Έβρου και την Κοινότητα Αλεξανδρούπολης.

Το ψήφισμα του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρει:

“ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Στην από 23/9/2019 τακτική συνεδρίασή του εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου στην περιοχή μας, όπως και κάθε άλλο τρόπο εξόρυξης, που δεν θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και την υγειά των ανθρώπων.
Είναι δεδομένο ότι, για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτείται η χρήση κυανίου και πλήθους άλλων τοξικών στοιχείων, γεγονός που θα πλήξει βαρύτατα κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο αγροτουρισμός και γενικότερα ο τουρισμός.
Επομένως, η επένδυση αυτή δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπάρχουσες μεταποιητικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι στη παρούσα χρονική στιγμή και με εκπεφρασμένη την αντίθεση όλων των θεσμικών οργάνων στη συγκεκριμένη επένδυση, είναι περιττή η συζήτηση για ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα θέμα που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.


Μετά ταύτα διακηρύσσουμε την ομόφωνη αντίθεσή μας στη πρόθεση υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και την πρόθεσή μας να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Στο δικό του ψήφισμα κατά της επένδυσης του χρυσού, το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης αναφέρει από την πλευρά του:

“Το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης σε Τακτική Συνεδρίασή του αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος κατά της επένδυσης των Χρυσωρυχείων, σύμφωνα με το οποίο δηλώνει ότι:

«Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στη Ροδόπη και τον Έβρο, και συντασσόμαστε Ομόφωνα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, των Τοπικών Φορέων και της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή μας και ενισχύουμε με το παρόν ψήφισμα τη στάση όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που αγωνίζονται για το μέλλον της περιοχής και αντιστέκονται σε κάθε απόφαση που στον βωμό της ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών της. Κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη στο Δήμο μας, εφόσον συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών».