Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης παρουσιάζει τις «ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ στις ρωγμές του χρόνου» στην Αλεξανδρούπολη

Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης παρουσιάζει τις «ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ στις ρωγμές του χρόνου» στην Αλεξανδρούπολη

Οι Εκδόσεις IANOS σε συνεργασία με το «Βιβλιοπωλείο Βαταμίδη»  θα παρουσιάσουν τις  «Μικρές Περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου.», του Εβρίτη αγαπημένου συγγραφέα Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη στην Αλεξανδρούπολη,  αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου,  ώρα 19:30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, Οδός Αίνου 46.

Οι «Μικρές Περιπλανήσεις» έρχονται στην Αλεξανδρούπολη & σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γεμάτο όνειρα & αναμνήσεις

Από το «άσημο» Ασημένιο Διδυμοτείχου ως την επιβλητική Νέα Υόρκη, 34 διηγήματα συνθέτουν το ψηφιδωτό εμπειριών των «Μικρών Περιπλανήσεων στις Ρωγμές του Χρόνου».

Οι περιπλανήσεις του Εβρίτη Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και αργότερα στην χαώδη μεγαλούπολη της Αμερικής, μας ταξιδεύουν σε διαδρομές ελπίδας μέσα από τα πιο σκοτεινά και περιπετειώδη μονοπάτια.

Ο πρωταγωνιστής προσεγγίζει το άγνωστο, μετέχει στα δρώμενα, διδάσκεται, παρατηρεί και συνθέτει ένα ανθρώπινο ανάγνωσμα που «μιλάει» στο νου και την καρδιά μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά, εκπαιδευτικός, φιλόλογος, συγγραφέας

Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου,  εκπαιδευτικός, ποιήτρια

Μαρία Θεοφανούδη,  δικηγόρος

Κείμενα θα διαβάσει ο  Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, από το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Βαταμίδης  

Το βιβλίο:

Οι «Μικρές Περιπλανήσεις», είναι ένα γλυκόπικρο  αφηγηματικό ταξίδι

Πρόκειται για μια συλλογή από τριάντα τέσσερα αυτοτελή διηγήματα, που ξεπηδούν από τις ρωγμές του χρόνου και μας ταξιδεύουν, μέσα από μια γλαφυρή και λυρική αφήγηση, σε διαδρομές κοντινές και μακρινές, οικείες μα και μεταφυσικές, από το ακριτικό Διδυμότειχο, στην πλανεύτρα Νέα Υόρκη.

Οι ηρωίδες και οι ήρωές του, προβληματίζονται  για το αιώνιο και το εφήμερο.  Αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον θάνατο, ζώντας  μεγάλους έρωτες σε ανεκπλήρωτα όνειρα και αναμετρώντας την ύπαρξή τους με το εφικτό και το ανέφικτο, κυνηγούν  το ευκταίο.

Βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες στα σημαντικότερα κέντρα του ελληνισμού και ανακαλύπτουν μερικά από τα ιερά κείμενα της ελληνικής γραμματείας.

Ανταμώνουν ιδιαίτερους ανθρώπους,  όπως μια γιαγιά που κουβαλά τη συμφορά και το βάρος της προσφυγιάς, μια νέα κοπέλα που παλεύει τον καρκίνο, μια νοσηλεύτρια-φύλακα άγγελο, έναν Κρητικό γέροντα στο δρόμο της Κνωσού που εμβαθύνει στον πολιτισμό, έναν Λευκαδίτη φαροφύλακα  που φιλοσοφεί,  έναν Αγιορείτη ασκητή που λατρεύει τον Πλάτωνα, ενώ σε μια ξεχωριστή στροφή του συγγραφέα σε γνωστά ιστορικά πρόσωπα,

συναντάμε το Μάνο  Χατζιδάκι, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Τάκη Λαμπρία, την Μάγια Αγγέλου και τον Νίκο Καζαντζάκη!

Οι «Μικρές περιπλανήσεις»  κρύβουν στις σελίδες τους τη χαρμολύπη της ζωής,  αλλά και τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να κυνηγήσει τα κρυφά όνειρά του,  και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά γι αυτές, ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος «υπηρετούν ένα σπάνιο συγγραφικό εύρημα: Ενώ σε πρώτη ανάγνωση συναποτελούν ένα δεμάτι “ιδιωτικών” ιστοριών,  ο αναγνώστης οδηγείται μέσα απ’ την γλαφυρή και σφιχτοπλεγμένη αφήγηση, στη διαπίστωση,  πως ο  σημερινός μας κόσμος θα ήταν διαφορετικός,  αν πρυτάνευαν μέσα του οι αξίες που προτείνει στις διαδρομές του ο συγγραφέας».

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Οι μικρές περιπλανήσεις»  υπηρετούν ένα σπάνιο συγγραφικό εύρημα. Ενώ, σε πρώτη ανάγνωση, συναποτελούν ένα «δεμάτι» ιδιωτικών ιστοριών, ο αναγνώστης οδηγείται μέσα από τη γλαφυρή και σφιχτοπλεγμένη αφήγηση, στη διαπίστωση πως ο σημερινός μας κόσμος θα ήταν διαφορετικός, αν πρυτάνευαν οι αξίες που προτείνει στις διαδρομές του ο συγγραφέας!»

Δημήτρης Ιατρόπουλος, Ποιητής

«Το συγραφικό έργο του Κ. Τριανταφυλλάκη του το υπαγορεύει η ίδια η ζωή. Αλιεύει το υλικό  των διηγημάτων μέσα από το ίζημα των βιωμάτων του και το καταστάλαγμα των συναισθημάτων του. Αποκαλυπτικός και απολογιστικός, θυμάται, ανασκοπεί, και ανασύρει εμπειρίες και όνειρα, γεγονότα που έζησε και ιστορίες που άκουσε, συγκινήσεις που τον δόνησαν και λόγια που χαράχτηκαν στη μνήμη του και πλάθει με τα συστατικά αυτά τις αφηγήσεις του, που μοιραία, είμαι εμποτισμένες από το ποιόν του.»

Γιώργος Κορδέλλας, Σκηνοθέτης-στιχουργός

«Στο τέταρτο βιβλίο του ο Κ. Τριανταφυλλάκης, αυτός ο ταξιδευτής του κόσμου και του ονείρου, μέσα από μικρές πραγματικές ιστορίες γεμάτες έντονο συναίσθημα μας γοητεύει παίρνοντας μας μαζί του, σε μιά συναρπαστική περιπλάνηση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ασημένιο του ‘Εβρου, στη πέρα μεριά του Ατλαντικού, τη Νέα Υόρκη.  Γνωριμίες με τους σημαντικούς του κόσμου αλλά και τους «ασήμαντους» της ζωής αναδεικνύουν την ειρωνεία, το τυχαίο, την σοφία, αλλά και τη «μαγεία» της ύπαρξής μας!»

Εφη Μπάσδρα, Καθηγήτρια Βιοχημείας, ΕΚΠΑ

«Οι  «Περιπλανήσεις»  του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη σε παρασέρνουν σ’ ένα αφηγηματικό ταξίδι στον χρόνο, με την ορμή της οικειότητας  που έχει η εξομολόγηση ενός καλού φίλου. Ένα λογοτεχνικό αρχείο  αναμνήσεων, μια έντονη εναλλαγή συναισθημάτων, που μένουν μέσα σου για καιρό…»

Λυδία Μουτάφη, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο συγγραφέας:

Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια πήρε πτυχίο από την Πάντειο.

Το 1979 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες (Μaster) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Διδακτορικό).

Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μarketing και Επικοινωνίας.

Αλλα έργα του συγγραφέα:

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, πρωτοεμφανίστηκε το 2012 με το βιβλίο του: Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει…»

Ακολούθησαν:

Ημερολόγια Χαρμολύπης (2014),

Μια άλλη ευκαιρία… (2017)

Όλα τα βιβλία  κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.