Σαμοθράκη: Εντυπωσιακές προτάσεις Μανούση – ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση επιβατών, αυτοκινήτων για 6 μήνες και άλλες προσφορές

Σαμοθράκη: Εντυπωσιακές προτάσεις Μανούση – ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση επιβατών, αυτοκινήτων για 6 μήνες και άλλες προσφορές

Εντυπωσιακές προτάσεις, με ΔΩΡΕΑΝ μετακινήσεις όλων των επιβατών αλλά και των Ι.Χ αυτοκινήτων από και προς την Σαμοθράκη επί 6 μήνες (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου κάθε χρόνο), παραχώρηση εισιτηρίων στους δήμους Σαμοθράκης, Αλεξανδρούπολης ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% επί των καθαρών κερδών, κάνει με Ανοιχτή Επιστολή του ο ιδιοκτήτης της SAOS Ferries Φώτης Μανούσης.

Μετά τις χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου ανέλυσε την συγκεκριμένη του πρόταση, ο κ.Μανούσης έστειλε την επιστολή στον δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και στον Σύλλογο Επαγγελματιών, ενώ την κοινοποιεί και σε Περιφερειάρχη, τοπικούς βουλευτές. Αφού ξεκαθαρίζει ότι το πλοίο του “ΣΤΑΥΡΟΣ”, πρώην ΣΑΟΣ ΙΙ, έκανε αίτηση για τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα- Κεφαλονιά – Ιθάκη την οποία και θα κερδίσει γιατί υπερέχει σε χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πλοίων, ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που ζητηθεί από τους θεσμικούς φορείς να υποβάλλει αίτηση και στον διαγωνισμό που θα ακολουθήσει για την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, τότε θα “χάσει¨την εγγυητική για την άλλη γραμμή και θα επιστρέψει.

Αφού κάνει μια αναδρομή της 20χρονης παρουσίας της εταιρείας στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού και την σύνδεση του με την Αλεξανδρούπολη, επισημαίνει ότι η πρόταση του γίνεται επειδή το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισε την αύξηση του ποσού της επιδότησης και την εξομείωση της Σαμοθράκης με τα άλλα νησιά. Προτείνει λοιπόν μια σειρά από προσφορές της εταιρείας του, οι οποίες θα βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την αποκατάσταση μέρους της ζημιά ςπου αυτό υπέστη με την καλοκαιρινή σοβαρή κρίση η οποία δημιουργήθηκε από την ταυτόχρονη βλάβη των πλοίων του ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ. Επίσης, προτείνει την ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ συμμετοχή των δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης στην ναυπήγηση νέου πλοίου και δεσμεύεται για αλλαγή των μηχανών στο πλοίο “ΣΤΑΥΡΟΣ¨, πρώην ΣΑΟΣ ΙΙ.

Η ανοιχτή επιστολή με τις πραγματικά εντυπωσιακές προτάσεις-προσφορές του Φώτη Μανούση αναφέρει: 

Προς

Το Δήμαρχο Σαμοθράκης, κο Νικόλαο Γαλατούμο

Τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κο Φώτη Φωτεινό

Τον Πρόεδρο Δημοτικής παράταξης, κο Αθανάσιο Βίτσα

Τον Πρόεδρο Δημοτικής παράταξης, κο Γιώργο Χάνο

Τον Πρόεδρο Ένωσης Επαγγελματιών Σαμοθράκης, κο Γιάννη Γλήνια

Κοινοποίηση :

Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κο Χρήστο Μέτιο

Αντιπεριφερειάρχη Νομού Έβρου, κο Δημήτρη Πέτροβιτς

Βουλευτή Έβρου, κο Αναστάσιο Δημοσχάκη

Βουλευτή Έβρου, κο Δερμεντζόπουλο Χρήστο

Βουλευτή Έβρου, κο Σταύρο Κελέτση

Βουλευτή Έβρου, κα Νατάσσα Γκαρά

Τοπικά Μ.Μ.Ε.

Σαμοθράκη, 2 Νοεμβρίου 2019

Αξιότιμοι κύριοι,

Απευθύνομαι προς εσάς, εμπιστευόμενος τόσο τη θεσμική σας ιδιότητα όσο και τη δυνατότητα για επιτυχή συνεργασία με την εταιρεία μας, προς το συμφέρον του τόπου.

Όπως γνωρίζετε, τα ατυχή γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, με την ταυτόχρονη τυχαία βλάβη των πλοίων μας ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο αυτά αντιμετωπίστηκαν από τους πολέμιους της εταιρείας μας, συνέβαλαν στην απόφασή μας να υποβάλουμε αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα- Κεφαλονιά – Ιθάκη. 

Λαμβανομένου υπόψιν ότι το συμμετέχον πλοίο μας υπερέχει των λοιπών συμμετεχόντων πλοίων, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητές του, εικάζουμε πως θα κριθούμε ως οριστικοί ανάδοχοι του διαγωνισμού, με συμβατική υποχρέωση εκτέλεσης επτά (7) επιδοτούμενων δρομολογίων την εβδομάδα, επί διετία.

Η επιλογή μας αυτή, σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να εκληφθεί ως εγκατάλειψη της Σαμοθράκης, ενόψει μιας επικερδέστερης ευκαιρίας στα πολυπληθέστερα και πιο ανεπτυγμένα τουριστικά – όλο το χρόνο- νησιά της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Αντίθετα, να είστε βέβαιοι ότι η εταιρεία μας υποχρεώθηκε να μεταφέρει τη δραστηριοποίησή της σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, για λόγους που δεν τους επέλεξε. Προς επίρρωση της πραγματικότητας αυτής επικαλούμαστε και θέτουμε υπόψιν σας την ίδια την ιστορία μας.

Ειδικότερα, η εταιρεία μας, υπό την ίδια σταθερή διοίκηση της τελευταίας εικοσαετίας, εξυπηρέτησε τη δρομολογιακή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης ανελλιπώς και αδιάλειπτα από το 2001 μέχρι και προ τριμήνου. Μέχρι τότε, η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία δραστηριοποιείτο στην ίδια γραμμή με υπερπροσπάθεια χωρίς, όμως, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και τούτο μιας και το ένα και μοναδικό μικρό επιβατηγό της πλοίο, Αρσινόη, ήταν υπερχρεωμένο, ενώ το υπό ναυπήγηση πλοίο, ΣΑΟΣ ΙΙ, παρέμενε ανολοκλήρωτο, λόγω δυσβάσταχτων οικονομικών οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυσπιστώντας και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σαμοθράκης για το ναυτιλιακό εγχείρημα που ακροβατούσε στο κενό, κανείς εξ αυτών δε συνέβαλε τότε στον αγώνα εκείνης της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Με τις περιουσίες των εγγυητών – μελών του Δ.Σ. της εταιρείας να βρίσκονται προ πλειστηριασμού, μαζί με τα δύο πλοία της εταιρείας, εμείς στη ΣΑΟΣ, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις τόσο της τότε εταιρικής διοίκησης όσο και των Σαμοθρακιτών, κάνοντας το καθήκον μας προς το νησί, να αποτρέψουμε τη δεύτερη διαφαινόμενη χρεοκοπία, μετά αυτήν της πρώτης πλοιοκτήτριας του Αρσινόη, με βέβαιη επίπτωση την απώλεια και των δύο πλοίων.

Έτσι με τα νέα αυτά δεδομένα, από το έτος 2001 και μέχρι σήμερα, η παραπαίουσα και αβέβαιη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα εδραιώθηκε, αναπτύχθηκε και εκσυγχρονίστηκε. Τρία σύγχρονα πλοία με μία και μοναδική έδρα τη Σαμοθράκη, ΣΑΟΣ ΙΙ, ΣΑΟΝΗΣΟΣ και ΖΕΦΥΡΟΣ δραστηριοποιήθηκαν στη γραμμή, σε αντίθεση ακόμα και με μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα νησιά της χώρας, όπως η Λήμνος, τα οποία, παρά την συνολική επιδότηση των δρομολογίων τους δεν ευτύχησαν της μονιμότητας και σταθερότητας δικής τους ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Ατυχώς, η ανοδική αυτή πορεία διακόπηκε αιφνίδια με τη «διαβολική» συγκυρία της ταυτόχρονης βλάβης των πλοίων μας ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, το περασμένο καλοκαίρι, η οποία αποτέλεσε αφορμή και ανέλπιστο δώρο για τους πολέμιους της εταιρείας να στραφούν εναντίον μας, παραγνωρίζοντας, τυφλωμένοι από το μένος τους, ότι έτσι βλάπτουν πάνω από όλα τη Σαμοθράκη. Βάσει όλων αυτών και συμμεριζόμενοι την εύλογη αγανάκτηση επιβατών, επαγγελματιών και κατοίκων της Σαμοθράκης, ζητήσαμε δημόσια συγγνώμη για την άδικη ταλαιπωρία τους, την οποία επιδιώξαμε να την αποκαταστήσουμε στο μέτρο του δυνατού, παρά την έλλειψη ευθύνης μας για τις προκληθείσες βλάβες, για τις οποίες είχαμε λάβει κάθε μέτρο αποτροπής που επιβάλει ο νόμος και οι τεχνικοί και επιστημονικοί κανόνες. Και ναι μεν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτύχαμε στην ορθή επικοινωνία στο επιβατικό κοινό και τους αρμόδιους φορείς των καθημερινών εμποδίων και προβλημάτων που συναντούσαμε, ωστόσο γίναμε άδικα αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Η πορεία μας αυτή, όμως, είναι σαφές ότι ούτε υπαγορεύθηκε ούτε υποδηλώνει στείρα κερδοσκοπικά κίνητρα ούτε συνεπάγεται την εγκατάλειψη της Σαμοθράκης και απαξίωσή της από εμάς, τους ανθρώπους της ΣΑΟΣ, για οικονομικούς λόγους. Αντίθετα, είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς το επιβατικό κοινό όλα αυτά τα χρόνια για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, ώστε να είμαστε πρόθυμοι να ξαναβρεθούμε αρωγοί της Σαμοθράκης, αν αυτοί κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα, δε, με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, για πρώτη φορά η Σαμοθράκη εξισώνεται επιτέλους με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, με την πρόβλεψη καθημερινά επιδοτούμενου δρομολογίου, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού να εκτοξεύονται.

Στο πλαίσιο αυτό και για εμάς τίθεται ένα ζήτημα σεβασμού της φωνής και της βούλησης του ίδιου του νησιού. Υπ’ αυτά τα δεδομένα και υπό τον όρο ότι οι ίδιοι οι φορείς της Σαμοθράκης κρίνουν ότι, είτε ελλείψει άλλων συμμετεχουσών εταιρειών με δύο διαθέσιμα πλοία,  είτε για άλλους λόγους, είναι προς το καλό του νησιού και την ανάπτυξή του να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό της άγονης γραμμής της Σαμοθράκης,  τότε και μόνο τότε θα είμαστε παρόντες και ενεργοί εκεί, επωμιζόμενοι και το βάρος της βλάβης που θα υποστούμε από την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τη γραμμή της Πάτρας- Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η αξία της οποίας είναι δεκάδων χιλιάδων Ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά, το πλήγμα των γεγονότων του καλοκαιριού προς το νησί, αλλά και το πλήγμα της αξιοπιστίας μας, αρνούμαστε να παρακρατήσουμε το κέρδος από τις αυξημένες για πρώτη φορά αποζημιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και δεσμευόμαστε να το διαθέσουμε στην ίδια τη Σαμοθράκη, με παροχές για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Έχουμε, δε, απόλυτη επίγνωση των εξαγγελλομένων μας, λαμβανομένου υπόψιν ότι σε περίπτωση συμμετοχής μας στο διαγωνισμό, θα ανακηρυχθούμε με βεβαιότητα ανάδοχοι, μιας και το πλοίο μας «ΣΤΑΥΡΟΣ», υπερέχει σε όλα του τα χαρακτηριστικά όλων των λοιπών διαθεσίμων πλοίων στη χώρα μας.

Βάσει των ανωτέρω, σε μια τέτοια περίπτωση θα προβούμε στις εξής παροχές:

Α) Έξι (6) μήνες κάθε χρόνο, για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες του πλοίου μας, είτε είναι κάτοικοι Σαμοθράκης είτε επισκέπτες, είτε ημεδαποί είτε αλλοδαποί θα μεταφέρονται εντελώς δωρεάν. 

Β) Για το ίδιο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, θα προσφέρεται η ίδια δωρεάν μεταφορά και για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα.

Γ) Με την σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, θα οριστούν δύο δρομολόγια εκ των τριάντα επιδοτούμενων μηνιαίως, με σκοπό τη μεταφορά οχληρών φορτίων, οπότε και τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα μεταφέρονται εντελώς δωρεάν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η δημοτική αρχή μπορεί να προβεί σε άμεση μείωση των δημοτικών τελών.

Δ) Η εταιρεία μας θα δωρίσει ποσό ίσο με ποσοστό έως 10% επί των καθαρών κερδών όλων των πλοίων σε αξία εισιτηρίων, προκειμένου να διατεθούν αυτά από τους Δήμους Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης  σε προσκεκλημένους,  με σκοπό την τουριστική προβολή του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό, δημοσιογράφοι, χορωδίες, καλλιτέχνες κλπ

Ε) Η εταιρεία μας προτείνει την χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση συμμετοχή των Δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης στη διοίκηση νέας εταιρείας, η οποία θα ναυπηγήσει νέο πλοίο, με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού.

ΣΤ) Η αδιάλειπτη εκτέλεση της συγκοινωνίας προς τη Σαμοθράκη θα διασφαλίζεται με τη δέσμευσή μας για την ύπαρξη πλοίου αντικατάστασης, το οποίο όχι απλά θα εκτελεί αλλού δρομολόγια και σε περίπτωση ανάγκης θα τα διακόψει για να μετακινηθεί στη Σαμοθράκη, αλλά θα είναι ελλιμενισμένο στην περιοχή και διαθέσιμο άμεσα και ανά πάσα στιγμή.

Το σύνολο των ανωτέρω παροχών της εταιρείας μας αποτιμάται σε αξία μεγαλύτερη των 5.000.000,00 € σε ετήσια βάση.

Τέλος, σας δηλώνουμε ότι όπως είναι αυτονόητο οι δυο μηχανές του πλοίου Σταυρός έχουν επισκευασθεί από αρμόδιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο την κατασκευάστριας εταιρίας. Ωστόσο, και πλέον αυτών, η εταιρία μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο παραγγελίας δύο νέων μηχανών νέας τεχνολογίας, με τα ανάλογα συνοδευτικά αξονικά και προπέλες, αξίας πλέον των 4.500.000,00 €, με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων ταχύτητας του πλοίου και της ικανότητάς του για ελιγμούς εντός λιμένων. Η εγκατάσταση, δε, των νέων αυτών μηχανών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων μας, μακριά από αλαζονικές βλέψεις και συμπεριφορές, σας γνωστοποιούμε την ακλόνητη πρόθεσή μας να υλοποιήσουμε τα ανωτέρω, συνεχίζοντας μια εικοσαετή πορεία στο ίδιο πνεύμα.

Σεβόμενοι τη βούληση του νησιού και των φορέων του, σε περίπτωση που επιθυμείτε τη συνδρομή μας στην ανάπτυξή του, παραμένουμε διαθέσιμοι να ανταποκριθούμε στη σχετική πρόσκλησή σας. Για το λόγο αυτό, σεβόμενοι τις συναινετικές διαδικασίες, παρακαλούνται οι κύριοι Δήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, όπως εισαγάγουν τις παρούσες προτάσεις μας προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα, προς λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Λαμβανομένου υπόψιν ότι για τους προπαρατεθέντες λόγους επίκειται η μετακίνηση των πλοίων της εταιρείας μας, εκτός του λιμένος Αλεξανδρουπόλεως, παρακαλούμε για την κατά το συντομότερο δυνατό κοινοποίηση των σχετικών σκέψεων/ή και αποφάσεών σας.

Με εκτίμηση,

Φώτης Μανούσης