Η… μαυρογιαλούρικη νοοτροπία Δημοσχάκη στο σοβαρό θέμα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου προκαλεί θυμηδία

Η… μαυρογιαλούρικη νοοτροπία Δημοσχάκη στο σοβαρό θέμα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου προκαλεί θυμηδία

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, στο οποίο η ακαδημαϊκή χρονιά σήμερα 6 Νοεμβρίου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, απαιτούν συστράτευση, συνεργασία και σύμπνοια όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων της πόλης και της περιοχής.

Όταν ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα αρχίσουν τα μαθήματα για τους συνολικά 773 φοιτητές τους, παλιούς και νεοεισαχθέντες, δεν επιτρέπεται ορισμένοι να επιζητούν και να ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές και κουτοπόνηρες κινήσεις για ίδιον επικοινωνιακό όφελος. Δεν μπορούν να λειτουργούν με… μαυρογιαλούρικη νοοτροπία, που θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες και να υπονομεύουν έτσι την κοινή διεκδίκηση. Γιατί εκείνο που προέχει, είναι να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και να ξεκινήσουν-επιτέλους-τα μαθήματα. Όμως, με αυτό τον τρόπο λειτουργεί-δυστυχώς-ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Δημοσχάκης (ο εν αναμονή υπουργός όπβς θεωρεί τον εαυτό του) και στη συνέχεια βγαίνει να τα… διαφημίσει με ραδιοφωνικές του δηλώσεις, θυμίζοντας το γνωστό: “Κατόπιν ενεργειών μου”. Μιλάμε ότι ξεπέρασε ακόμα και τον θείο του… Φάνη Δημοσχάκη, τον “Φανάρα” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και ψηφοφόροι του τις περασμένες δεκαετίες.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, το οποίο αποτελεί Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κυρία Ευγενία Μινασίδου, συγκάλεσε για αύριο Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη, για τα προβλήματα της Σχολής. Σε αυτήν κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς της πόλης και φυσικά οι βουλευτές του νομού. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι ετοιμάζονται για την αυριανή σύσκεψη, ο κ.Δημοσχάκης λειτουργώντας ξεκάθαρα… κουτοπόνηρα και πάνω απ’ όλα… μαυρογιαλούρικα, πήγε στη Θεσσαλονίκη και συνάντησε την κ.Μινασίδου προχθές Δευτέρα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βγήκε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Status Radio και… αυτοαποθεώθηκε μιλώντας στον Σταύρο Αποστολίδη.

Περίπου δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά έδωσε λύση σε όλα τα προβλήματα και αν τον άκουγαν οι φοιτητές, θα πήγαιναν σήμερα να αρχίσουν μαθήματα στο Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου. Άλλωστε κατά τον βουλευτή της Ν.Δ, οι καθηγητές βρέθηκαν, σχεδόν έχουν προσληφθεί, θα… βοηθήσουν εθελοντικά και από την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης (αυτή βέβαια ανήκει σε άλλο Πανεπιστήμιο, στο Δημοκρίτειο Θράκης και όχι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά αυτά για τον κ.Δημοσχάκη είναι μια… λεπτομέρεια), ενώ μέχρι και… κτίριο για να στεγαστεί η Νοσηλευτική πρότεινε. Γνωστός του λέει από το Διδυμότειχο πουλάει ή νοικιάζει το… εμβληματικό του κτίριο για να δοθεί λύση. Μέχρι και γραφείο… real estate έγινε δηλαδή ο κ.Δημοσχάκης, που μάλιστα χαρακτήρισε τον γνωστό του… ευεργέτη και δήλωσε παράλληλα πολύ χαρούμενος. Βέβαια δεν το… χαρίζει, έστω για κάποια χρόνια, αλλά να το αξιοποιήσει θέλει πουλώντας ή νοικιάζοντας το στο Δημόσιο, ώστε να μην μένει κλειστό προφανώς. Όμως και αυτό είναι… λεπτομέρεια για τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή Έβρου (πάνω από 16.000 ψήφους πήρε στις πρόσφατες εκλογές από τους Εβρίτες αν το ξεχάσατε κάποιοι).

Ανακρίβειες, υπερβολές και… αυτοαποθέωση

του κ.Δημοσχάκη, που μόνο θυμηδία προκαλούν

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που λέει τέτοιες υπερβολές. Παλαιότερα είχε προτείνει… ποταμόπλοια να μεταφέρουν τα προιόντα στον ποταμό Έβρο, που σε ελάχιστα σημεία του έχει μεγάλο βάθος για κάτι τέτοιο ή την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε κάθε πόλη του Έβρου, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα κρατικά καλή ώρα και φυσικά δεν το επιτρέπει και το σύνταγμα μας.

Στα φοβερά και… τρομερά που ανέφερε ο κ.Δημοσχάκης στις δηλώσεις του, τα οποία μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλούν σε κάθε σοβαρά σκεπτόμενο και όπως τονίσαμε θυμίζουν… μαυρογιαλούρικη νοοτροπία περασμένων δεκαετιών, ήταν:

  • Χάρηκε κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου κ.Μινασίδου, γιατί όπως είπε τον παρακολουθεί στον πολιτικό του λόγο (τον ποιο;) και στις κοινοβουλευτικές του ενέργειες και ήξερε με κάθε λεπτομέρεια με ποιον συνομιλεί. Δηλαδή, κατά τον βουλευτή Έβρου, υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα που απαιτούν λύσεις για να αρχίσουν τα μαθήματα και η Πρόεδρος του Τμήματος που έχει τόσα στο… κεφάλι της, βρίσκει χρόνο να παρακολουθεί την δική του πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία!!!
  • Έχουν εξασφαλιστεί δύο θέσεις ΔΕΠ, δηλαδή μόνιμων Καθηγητών, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 8. Με τον τρόπο που το είπε, θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι ήδη έχουν προσληφθεί και τοποθετηθεί στη Σχολή του Διδυμοτείχου. Μόνο που πρόκειται απλά για απόφαση δημιουργίας δύο θέσεων ΔΕΠ. Για να υπάρξει προκήρυξη τους, να υποβληθούν αιτήσεις, να προσληφθούν (αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Καθηγητές, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο) θα χρειαστεί να περάσει περισσότερο από 1 χρόνος και αν έχει ολοκληρωθεί  η διαδικασία του χρόνου στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-21. Αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τον κ.Δημοσχάκη.
  • Έγιναν τρεις διαγωνισμοί για την πρόσληψη Ωρομίσθιων Καθηγητών και Διαλεκτών, από τους οποίους προέκυψαν 8 μόνο διδάκτορες. Χρειάζονται όμως πάνω από… 30 και το πρόβλημα είναι πως θα βρεθούν, αφού όπως έχει αναφέρει το Evros-news.gr, δεν μπορούν να βρεθούν 20 με 25 Καθηγητές που να είναι Νοσηλευτές ή Νοσηλεύτριες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και να διαθέτουν διδακτορικό. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε αποτέλεσμα μέχρι πρόσφατα ο διαγωνισμός. Άλλαξαν λοιπόν οι όροι και πλέον αναζητούνται Καθηγητές μόνο με μεταπτυχιακό. Αυτό είναι το σημαντικό, αλλά ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής Έβρου δεν το γνώριζε.
  • Είπε το φοβερό και μάλιστα έδωσε… δραματικό τόνο, θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος βρήκε λύση. Δήλωσε πως του εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της η Πρόεδρος κ.Μινασίδου γιατί δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την μισθοδοσία και τις άλλες αποζημιώσεις όσων θα διδάσκουν. Γι’ αυτό και ο ίδιος επισκέφθηκε χθες το πρωί τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ.Διγαλάκη και του ζήτησε να δοθεί λύση σε αυτό. Είπε όμως παράλληλα πως είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη ημέρα τα χρήματα αυτά. Άρα, ποια ήταν η δική του θετική παρέμβαση; Αφήστε που είναι ανακρίβεια, για να μην το χαρακτηρίσουμε ψέμα. Όλοι γνωρίζουν, ακόμα και μικρά παιδιά, ότι δεν μπορεί να προκηρυχθεί οποιαδήποτε πρόσληψη στο Δημόσιο, αν δεν έχει προβλεφθεί και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όσων προσληφθούν. Αυτό το γνωρίζει προφανώς και ο κ.Δημοσχάκης, απλά ανέφερε την συνάντηση για να… κάνει το κομμάτι του.

“Δανεικοί” Καθηγητές από την Ιατρική Αλεξανδρούπολης

θα… υπονομεύσουν την παραμονή Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο

Είπε όμως και κάτι ακόμα ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ και μάλιστα θέλησε να το παρουσιάσει ως προσωπική του ιδέα και επιτυχία. Έθεσε λέει στον αρμόδιο για τα ΑΕΙ υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, να ζητήσει από τον Διευθυντή της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης που ανήκει το ΔΠΘ, τον Μιχάλη Πιτιακούδη, κάποιοι Καθηγητές της να έρχονται στο Διδυμότειχο ως “δανεικοί” και να διδάσκουν στο Τμήμα Νοσηλευτικής, που όμως ανήκει στο… Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό, είναι προφανώς μια… ασήμαντη λεπτομέρεια για τον κ.Δημοσχάκη. Πως θα πείσει ο κ.Πιτιακούδης τους Καθηγητές, που ανήκουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να έρθουν και να διδάξουν στη Σχολή ενός άλλου Πανεπιστημίου; Πως θα το κάνουν; Εθελοντικά; Για την… καλή τους την καρδιά;

Αυτό όμως, αν και έχει σχέση με αυτό που θα επισημάνουμε στη συνέχεια, δεν είναι τίποτα μπροστά στην “επικίνδυνη” για το μέλλον του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου άποψη που εξέφρασε ο Τάσος Δημοσχάκης. Θέλει λέει και αγωνίζεται να ενταχθεί στο ΔΠΘ η Σχολή Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου. Δεν ξέρει πως με τον ίδιο νόμο που “αναβαθμίστηκε” σε ΑΕΙ, προβλέπεται και η λειτουργία Τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη; Μπορεί φέτος να μην λειτούργησε, αλλά αντικειμενικά και επειδή υπάρχουν εκεί δυο τμήματα Ιατρικής Σχολής και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπερτερεί σε οποιαδήποτε σύγκριση από την αντίστοιχη του Διδυμοτείχου. Δεν καταλαβαίνει πως αν και οι Καθηγητές της έρχονται και διδάσκουν στο Διδυμότειχο, αυτόματα η επόμενη σκέψη είναι γιατί να υπάρχουν δυο τμήματα ΑΕΙ με το ίδιο αντικείμενο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Δεν αντιλαμβάνεται πως με τέτοιες απόψεις και ενέργειες, ξεκάθαρα υπονομεύεται η παραμονή της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο;

Το επισημαίνω αυτό όχι μόνο για τον βουλευτή Έβρου, αλλά και για τον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου. Γιατί μαθαίνω ότι και αυτός θέλει να προτείνει και να ζητήσει, να γίνονται κάποια εργαστηριακά μαθήματα στην Αλεξανδρούπολη. Ούτε αυτός αντιλαμβάνεται ότι έτσι υπονομεύει την παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην πόλη του; Τις ίδιες απόψεις έχει με τον Τάσο Δημοσχάκη, με τον οποίο ως γνωστόν έχει καλές σχέσεις και ο δεέτερος τον βοήθησε να εκλεγεί δήμαρχος;