Αλεξανδρούπολη: Έργο πολύχρονης επάρκειας νερού αξίας 1,2 εκατ. δολλαρίων η Coca-Cola, το γνωστό κόκκινο γλυπτό η… Green Cola

Αλεξανδρούπολη: Έργο πολύχρονης επάρκειας νερού αξίας 1,2 εκατ. δολλαρίων η Coca-Cola, το γνωστό κόκκινο γλυπτό η… Green Cola

Με αφορμή τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ημερίδα με τίτλο «Το Νερό στην Πόλη» για το καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού σε αστικό περιβάλλον το οποίο χρηματοδίοτησε με ΔΩΡΕΑ η εταιρεία Coca-Cola και από φέτος εξασφαλίζει 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα λίτρα νερό ετησίως για την Αλεξανδρούπολη, το Evros-news.gr το οποίο δεν προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να παραστεί, αλλά ούτε μας στάλθηκε κάποιο δελτίο Τύπου για την εκδήλωση, θυμάται όσα προηγήθηκαν.

Το φθινόπωρο του 2017, με αφορμή τα έγγραφα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ που αναφέρονταν στις προσπάθειες του τότε Προέδρου της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) Βαγγέλη Μυτιληνού να εξασφαλίσει την ΔΩΡΕΑ 1,2 εκατ. δολλαρίων (900.000 ευρώ) από την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών, μέσω μάλιστα ενός διεθνούς οργανισμού που θύμιζε περισσότερο ΜΚΟ, του Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), απευθύναμε μια σειρά από ερωτήματα. Με συνεχή ρεπορτάζ που έβαλαν στο δημοσιογραφικό “στόχαστρο” κυρίως τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ κ.Μυτιληνό.

-Όταν η Coca cola… αγάπησε ξαφνικά την Αλεξανδρούπολη και δωρίζει 900.000 ευρώ για το νερό

-ΔΕΥΑΑ-Coca Cola: Μόνο με 19 ψήφους έγινε δεκτή η δωρεά. Ποιοί δεν την ψήφισαν

-H Coca Cola πάει με όλα, αποφάσισε και η Δ.Ε.Υ.Α.Α αποδεχόμενη τη δωρεά της

Είμαστε καχύποπτοι, γιατί μας δημιουργούνταν ερωτηματικά για τον σκοπό και τα κίνητρα που η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία επέλεξε να δωρίσει 1,2 εκατ. δολλάρια σε μια πόλη σαν την Αλερξανδρούπολη. Δεν είμαστε άλλωστε και οι μοναδικοί, αφού όπως θα δείτε στα ρεπορτάζ που θυμίζουμε, ακόμα και από την παράταξη της τότε δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη, υπήρξαν ερωτηματικά και δεν ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την ΔΩΡΕΑ.  Επέλεξαν να την “κοπανήσουν” πριν την ψηφοφορία του συγκεκριμένου θέματος οι: Ουζουνίδης Γ., Γερακόπουλος Χ., Σεφεριάδης Σ., Αγγλιάς Θ.,Παντελίδης Γ.,(αντιδήμαρχος Οικονομικών) προφανώς για να μην ψηφίσουν υπέρ. Τελικά την κατάσταση και τη δωρεά διέσωσαν οι ψήφοι των Απόστολου Φωτιάδη και Βαγγέλη Γουμενίδη.

Όμως ο Βαγγέλης Μυτιληνός επέμενε και τελικά πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΔΕΥΑΑ με απόφαση του τέως δημάρχου κ.Λαμπάκη, υπέγραψε στην Αθήνα την συγκεκριμένη δωρεά των 1,2 εκατ. δολλαρίων και το έργο ολοκληρώθηκε. Τα εγκαίνια του έγιναν χθες στην περιοχή του Υδροταμιευτήρα όπως βλέπετε και στην φωτογραφία με όσους κόβουν την κορδέλα, αλλά δυστυχώς ούτε οι υπεύθυνοι του δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά ούτε της εταιρείας που ανέλαβε την διοργάνωση των εκδηλώσεων, του έστειλαν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για να παραστεί. Όχι να πει ενδεχομένως και δυο λόγια, όταν αυτός “έφαγε” όλη την κριτική και τα “χτυπήματα” από το Evros-news.gr και κάποιους άλλους, μόνο απλά να βρίσκεται εκεί και να βλέπει το έργο που τόσο πίστεψε και επέμενε, να υλοποιείται και να προσφέρει στην Αλεξανδρούπολη επιπλέον ποσότητες νερού, του πιο πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, επί πολλά χρόνια.

Να τονίσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ).

Προσφέρει +14% αύξηση στον ταμιευτήρα νερού της πόλης και η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσω εγκατάστασης ειδικών θυροφραγμάτων στο φράγμα Αισύμης-Διποτάμου που εμποδίζουν την πιθανότητα υπερχείλισης, ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό. Η βελτιστοποίηση αυτή στην υπάρχουσα υποδομή, εξασφαλίζει στην Αλεξανδρούπολη την κάλυψη των αναγκών σε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, στην περίπτωση που δεν βρέξει καθόλου για 12 μήνες.

Το αμφιλεγόμενο γλυπτό της Green Cola , αξίας

μερικών χιλιάδων ευρώ που μόνο αντιδράσεις προκάλεσε

Την ίδια στιγμή, που με το συγκεκριμένο έργο δίνεται λύση στο πρόβλημα των ποσοστήτων νερού, το οποίο είναι παγκόσμιο και όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη ή την Ελλάδα, η εταιρεία αναψυκτικών που έχει έδρα τον Έβρο και συγκεκριμένα το πρώτο εργοστάσιο της στην Ορεστιάδα, η Green Cola, έκανε και αυτή… ΔΩΡΕΑ στην πόλη. Το γνωστό κόκκινο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, το οπίο κόστισε μερικές χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε από αυτήν ο συγκεκριμένος γλύπτης. Γιατί όλα τα υπόλοιπα έξοδα, την μεταφορά από την Αθήνα, την τοποθέτηση, ακόμα και τα αεροπορικά εισιτήρια του κ.Γεωργίου ή την διαμονή και τις… δεξιώσεις προς τιμήν του, τα πλήρωσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Συνολικά αυτό το ποσό, θα πρέπει να ήταν ίσως και μεγαλύτερο από τα χρήματα της εταιρείας Green Cola για την δημιουργία αυτής της περίεργης σύνθεσης των 7 αθλητών.

Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο για αυτό καθεαυτό το γλυπτό, αλλά για την θέση που τοποθετήθηκε με ΕΠΙΜΟΝΗ του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, που δεν άκουγε τις αντιδράσεις όσων έλεγαν να τοποθετηθεί στην στροφή του “Εγνατία” δίπλα στο στάδιο “Φώτης Κοσμάς”. Αυτός δεν άλλαξε την απόφαση του και έτσι τοποθετήθηκε δίπλα στο μνημείο των Βισβίζηδων, των ηρώων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

 

3 Σχόλια

  1. Στέφανος Πάτρα

    Αυτό το σατανάκι πρέπει να φύγει από αυτή την περίοπτη θέση και να τοποθετηθεί απόμερα

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*