The employment rights of athletes in Europe. The Bosman case and the new challenges for European football - In presence of the Greek national football team  of 2004, representatives of the International Federation of Football Players (FIFPro)

Ζαγοράκης: «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το περιβάλλον στον Έβρο με τις καύσεις των ορυζώνων»

Τη συνδρομή της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης καύσης καλαμιών στους ορυζώνες της τουρκικής όχθης του Έβρου, ζητά με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Οι Τούρκοι επιδίδονται στη συγκεκριμένη πρακτική εδώ και αρκετά χρόνια, παρά τις συστάσεις που έχουν γίνει. Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενώ ανησυχίες εκφράζονται από περιβαλλοντολόγους σχετικά με τον κίνδυνο διατάραξης της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Το σχετικό ζήτημα είχε επισημάνει στην Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 2017 και το επαναφέρει έπειτα από σχετικό αίτημα μερίδας πολιτών στην Π.Ε.  Έβρου.

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε: «Η Τουρκία έχει σοβαρά ζητήματα στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων αλλά και των απορριμμάτων γενικότερα. Όλοι οι σχετικοί δείκτες την εμφανίζουν στις τελευταίες θέσεις. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει το δρόμο με καλές πρακτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από εμάς πράξεις. Τουρκία και προστασία του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί απ’ ότι φαίνεται. Η καύση που κάνουν οι Τούρκοι έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει.»

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Ζαγοράκη έχει ως εξής:

Με ερώτηση μου το Νοέμβριο του 2017 (E-006989-17) είχα επισημάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για ολόκληρη την περιοχή του Έβρου  από την ανεξέλεγκτη καύση καλαμιών στους ορυζώνες της τουρκικής όχθης του ποταμού. Η καταστροφική αυτή τακτική στην πλευρά της γείτονας χώρας έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά  και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ελληνική παρόχθια περιοχή. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς καταγγελίες, η κακοδιαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων αποτελεί πάγια πρακτική στην Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα, αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Πως μπορεί να συνδράμει  ώστε να συμμορφωθεί επιτέλους η Τουρκία με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα και να συγκλίνει με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ;

2) Εφόσον, κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει ώστε να προστατεύσει τόσο τη υγεία των κατοίκων, όσο και την βιοποικιλότητας της περιοχής;