Σοβαρές καταγγελίες Δαστερίδη: “Η δημοτική αρχή Λαμπάκη είχε 5 χρόνια χαλασμένο το γερανό και έκανε συμβάσεις με ιδιώτες”

Σοβαρές καταγγελίες Δαστερίδη: “Η δημοτική αρχή Λαμπάκη είχε 5 χρόνια χαλασμένο το γερανό και έκανε συμβάσεις με ιδιώτες”

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για τα πεπραγμένα της απελθούσας δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη στον τομέα της καθαριότητας, έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Ηλίας Δαστερίδης.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS Radio και τον Σταύρο Αποστολίδη, ο κ.Δαστερίδης επεσήμανε ότι επί 5 χρόνια ο κ.Λαμπάκης και ο προκάτοχος του Χρήστος Ζιώγας είχαν χαλασμένο τον ειδικό γερανό που χρησιμοποιείται για τα μεγάλα κοντέινερ στα οποία τοποθετούνται μεγάλα αντικείμενα και κλαδιά δέντρων και ανέθεσαν σε ιδιώτη την συγκεκριμένη εργασία. Στην πράξη δηλαδή… ιδιωτικοποίησαν την καθαριότητα και μάλιστα με απ’ ευθείας αναθέσεις που κόστιζαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης 12.000 ευρώ για 3 μήνες, όταν τα χρήματα που απαιτούνται για να επισκευαστεί το συγκεκριμένο γερανοφόρο μηχάνημα, το “αλυσιδάκι” όπως ονομάζεται, είναι μόλις 5.000 ευρώ. Πέρασαν όμως 5 ολόκληρα χρόνια και παρέμενε ανενεργό και σε αχρησία και η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη το επισκευάζει ώστε να χρησιμοποιείται για την αποκομιδή 22 κοντέινερ που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

“Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα τοποθετηθούν 22 κάδοι τύπου κοντέινερ σε ισάριθμα σημεία μέσα στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συγκεντρώνονται εκεί  μεγάλα αντικείμενα και κλαδιά δέντρων προς απόρριψη”, είπε ο  Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης και συνέχισε: “Πρόκειται για εξοπλισμό που ήδη διέθετε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε σε αχρησία, όπως άλλωστε και το γερανοφόρο όχημα που χρησιμοποιούνταν για την περισυλλογή των συγκεκριμένων κάδων.  Ήταν παρατημένο στην κυριολεξία το μηχάνημα για 5 χρόνια. Το συγκεκριμένο μαζί με τα 22 κοντέινερ ήταν ακινητοποιημένο και την ίδια στιγμή ο δήμος Αλεξανδρούπολης έκανε σύμβαση με ιδιώτη με ποσό 12 χιλιάρικα το τρίμηνο. Ποιος έκανε ιδιωτικοποίηση στην πράξη; Μπορείτε να μου πείτε; Έκαναν τέτοια σύμβαση με τον ιδιώτη  με 12.000 ευρώ και επί πέντε χρόνια τα μηχανήματα του δήμου ήταν χαλασμένα και το γερανοφόρο μηχάνημα για να φτιαχτεί χρειάζονται πέντε χιλιάρικα; Ποιος όχι απλά πήγαινε για ιδιωτικοποίηση αλλά την εφάρμοζε και κατηγορεί εμάς ο κύριος Λαμπάκης ότι είμαστε υπέρ; Εμείς λοιπόν φτιάχνουμε τα μηχανήματα του δήμου και θα προσπαθήσουμε να είναι σε λειτουργία για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών”.

Επιβεβαίωσε τις σοβαρές καταγγελίες ο Λαμπάκης, παραδέχθηκε ότι με τα

κοντέινερ.. παρανομούσε και κατηγόρησε τη νυν δημοτική αρχή ότι…παρανομεί

Ο τέως δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης βγήκε σήμερα στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και στην εκπομπή του Σταύρου Αποστολίδη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να απαντήσει στις πολύ σοβαρές καταγγελίες του Αντιδημάρχου Ηλία Δαστερίδη. Όμως τις επιβεβαίωσε, αφού παραδέχθηκε πως το γερανοφόρο μηχάνημα ήταν όντως χαλασμένο και πως ανέθεσαν σε ιδιώτη αντί 12.000 ευρώ το 3μηνο την συγκεκριμένη εργασία, αλλά επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση. Ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε ο διαγωνισμός για την ανάθεση επισκευής των οχημάτων του δήμου επί 1,5 χρόνο και όταν αποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο από τις καρέκλες της εξουσίας, άφησαν χρήματα για τις επισκευές των μηχανημάτων. Επί 5 χρόνια στάθηκαν ΑΝΙΚΑΝΟΙ να φτιάξουν έναν χαλασμένο γερανό και προσπάθησε παρ’ όλα αυτά με αστείες δικαιολογίες να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών του.

Μόνο που τα έκανε… θάλασσα και σε ένα ακόμα θέμα, αφού ενώ δήλωσε πως αν η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη τοποθετήσει τα 22 κοντέινερ μέσα στην πόλη, αυτό θα είναι παράνομο, παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος και οι συνεργάτες του… παρανομούσαν επί χρόνια. Γιατί και αυτοί είχαν τοποθετημένα κοντέινερ στο τέρμα της οδού Άβαντος, αλλά και σε άλλα σημεία.  “Η απόφαση να τοποθετήσουν 22 κοντέινερ για την περισυλλογή των μεγάλων απορριμμάτων είναι παράνομη και αντίκειται στο σχεδιασμό του Φορέα Διαχείρισης, με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε. Υπήρχε ως λειτουργία τα κοντέινερ επί Αλεξανδρή και το 2011 διαπιστώσαμε ότι ήταν 22 σημεία μόλυνσης. Αν τα τοποθετήσουν τώρα θα πάνε κατηγορούμενοι και ο δήμος και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας γιατί είναι παράνομο. Δεν το ξέρουν, δεν το αντιλαμβάνονται. Χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών όρων για να λειτουργήσουν”, είπε ο κ.Λαμπάκης.

Βέβαια όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος με την δημοτική του αρχή ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑΝ επί χρόνια, όταν του επισημάνθηκε πως και επί δημαρχίας του υπήρχαν τέτοια κοντέινερ. Γιατί και όταν παραχώρησαν σε ιδιώτη, με 12.000 ευρώ για 3 μήνες επαναλαμβάνουμε, να τοποθετήσει 4 κοντέινερ και να τα κάνει αποκομιδή με δικά του μηχανήματα και αυτά τα κοντέινερ ήταν φυσικά ΠΑΡΑΝΟΜΑ.  Παραδέχθηκε επίσης ότι επί χρόνια δεν μπορούσαν να επισκευάσουν τον γερανό αλλά επέρριψε ευθύνες στους… διαγωνισμούς για την αγορά ανταλλακτικών. “Για την αγορά ανταλλακτικών που ήταν 750 χιλιάδες ευρώ, υπήρξε καθυστέρηση ενάμιση χρόνου και εμείς εισπράξαμε τις κατηγορίες των πολιτών γιατί αυτά δεν μπορούσαν να επιδιορθωθούν. Μεταξύ αυτών ήταν και αυτό το… αλυσιδάκι. Παραδώσαμε 1 Σεπτεμβρίου κατά 80 με 75% επισκευασμένα όλα τα κινητά μηχανήματα έργου, αλλά και τους δώσαμε και 270.000 για να κάνουν τα υπόλοιπα. Από δικά μας λεφτά (λες και τα έβαλε από την τσέπη του μιλούσε και όχι με χρήματα του δήμου και των δημοτών), από δικό μας διαγωνισμό που τους αφήσαμε. Αυτοί δεν έκαναν τίποτα απολύτως.

Δεν μπορείς να μην εκνευριστείς με τον κιτρινισμό και την πολιτική βρωμιά. Τα 12 χιλιάρικα που δώσαμε εμείς ήταν γιατί το αλυσιδάκι ήταν χαλασμένο, δεν μπορούσαμε να το επιδιορθώσουμε και έπρεπε να βάλουμε 4 κοντέινερς στην τέρμα Άβαντος. Τέσσερις μήνες πριν φύγουμε ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Το αλυσιδάκι εμείς το φτιάξαμε. Με τα δικά μας τα λεφτά το έφτιαξαν αυτοί. Κι αν ακόμα δώσαμε 12.000 για τρεις μήνες, στα 4 εκατομμύρια που είναι το κόστος της καθαριότητας, είναι ιδιωτικοποίηση; Ήταν μια λύση ανάγκης. Τι θέλει να πει ο κύριος τάδε, πως τον λένε τέλος πάντων”.